Content

Zo veeg je de vloer aan met AI-ruis en contentkak

0

Column – Van tekstschrijven en ideeën genereren tot het analyseren van data: de moderne marketeer kan niet zonder AI. AI-tools nemen al tal van marketingtaken uit handen, maar genereren ook een hoop ruis. Hoe zorg je ervoor dat jouw inspanningen zich onderscheiden in de drukte?

In zijn boek Marketing Rebellion pleit marketingstrateeg Mark Schaefer voor een grondige verschuiving in hoe bedrijven hun merk promoten. Consumenten zijn beter geïnformeerd dan ooit en staan sceptisch tegenover traditionele, onpersoonlijke marketingboodschappen. Ze zoeken naar merken die echte, betekenisvolle ervaringen bieden, en die open en transparant zijn in hun communicatie.

Succesvolle marketing draait om authenticiteit en menselijkheid. Het gaat over het luisteren naar en betrekken van je doelgroep. Zowel in B2C als B2B kan het waardevol zijn om influencers in te schakelen om je boodschap op een geloofwaardige en organische manier te verspreiden. Mits deze personen passen bij je merkwaarden en zelf een authentieke connectie hebben met hun volgers.

AI-ruis en contentkak

Schaefers boek kwam uit in 2019, ruim drie jaar voordat ChatGPT op het toneel verscheen. Sindsdien is er veel veranderd. Zo ontkom je op platforms als YouTube, X en LinkedIn niet aan teksten en beelden die door AI zijn gegenereerd. Analisten verwachten dat kunstmatige intelligentie tegen 2026 verantwoordelijk zal zijn voor 90 procent van alle online content.

Dit zou op zich niet problematisch zijn, ware het niet dat veel content specifiek gemaakt is om algoritmes tevreden te stellen of om ophef te veroorzaken. Er is hoop dat hier op termijn een einde aan komt, onder meer door een Google-update die AI-gegenereerde SEO-content filtert. Maar het web staat al vol met AI-ruis en contentkak. En dankzij Sora is het zelfs mogelijk om in een handomdraai video’s te genereren die niet van echt zijn te onderscheiden.

Het web staat al vol met contentkak.

Man vs machine

In tijden van economische onzekerheid zijn bedrijven geneigd om als eerste te snoeien in de marketingbudgetten. Als ‘goed genoeg’ voldoet, lijkt het aantrekkelijk om geld te besparen door (onderdelen van) marketing te outsourcen naar een AI, in plaats van te investeren in een creatieve marketeer. Maar, zoals Schaefer betoogt, op de lange termijn zijn het juist de meest menselijke, creatieve bedrijven die winnen.

Ben ik tegen het gebruik van AI in marketingcontext? Absoluut niet. Jasper.AI, ChatGPT en Copy.AI zijn ideaal om repetitieve klussen uit handen te nemen. En van de mogelijkheden van tools zoals Sora word ik oprecht enthousiast. Ze laten je sneller campagnes opzetten en stellen je in staat om alvast een ruw concept aan een creative brief toe te voegen.

Maar voor de uiteindelijke creatie van authentieke content die resoneert bij de doelgroep zijn mensen én budget nodig. En een focus op kwaliteit boven kwantiteit. Steek liever moeite in een handvol steengoede blogs, whitepapers of case studies die écht meerwaarde bieden dan in tientallen generieke, voor zoekmachines geoptimaliseerde landing pages. Dit is sowieso de soort content die op de lange termijn beter scoort.

Voor creatie van authentieke content die resoneert bij de doelgroep zijn mensen én budget nodig.

Laat je experts en klanten aan het woord, deel kennis en wees hulpvaardig. Zo veeg je de grond aan met AI-ruis en contentkak, kom je als merk menselijker over én zorg je dat je inspanningen daadwerkelijk effect hebben.