Social media

Hoe Meta AI social search op z’n kop zet

0

Meta kwam afgelopen week met een baanbrekende update: Meta AI is here! Een geavanceerde AI-functie, die beschikbaar komt op WhatsApp, Facebook, Instagram en Messenger. Alle actuele informatie in de zoekmachines, is straks ook beschikbaar via de nieuwe Mark Zuckerberg-tool. Een slimme zet als je het mij vraagt, want dit betekent serieuze concurrentie voor grootmachten Google en Bing. Maar wat zijn de gevolgen voor sociale platformen, zoals TikTok?

Wat is Meta AI?

Meta AI is de nieuwste toevoeging aan het arsenaal van Meta Platforms, voorheen bekend als Facebook Inc. Het geeft gebruikers op alle Meta-platformen toegang tot een geavanceerde zoekfunctie, die direct in contact staat met de informatie in Google en Bing. Ik had het in mijn introductie al over die concurrentie, maar voor Google steekt de vork net wat anders in de steel. De topman van Meta was zelf lichtelijk verbaasd dat Google wilde samenwerken, zoals hij hier vertelt.

Anyway, de AI-versie van Meta is in Nederland nog niet beschikbaar, dus ik ben in het vliegtuig gestapt en heb de nieuwe AI-assistent zelf wat vragen gesteld over de werking. Geintje, ik heb gewoon mijn VPN aangezet. 🙂 Volgens de tool zelf is het een assistent die fotorealistische afbeeldingen genereert in luttele seconden, een reisje organiseert in een groepchat met vrienden en kennisvragen beantwoordt op basis van realtime informatie op het internet.

Screenshot van de Meta AI interface.

Social search ‘as we know it’

Een paar maanden geleden schreef ik een artikel over social search. Er is een grote verschuiving gaande van ‘zoeken op Google’ naar ‘zoeken in de socials’. Ons zoekgedrag verandert en dat betekent voor marketeers een compleet andere manier van zoekmachinemarketing uitvinden.

Inmiddels beginnen we hier de smaak in te pakken te krijgen, maar nu kunnen we ons opmaken voor de volgende uitdaging: de invloed van AI op social search. Meta is niet de eerste en zal ook zeker niet de laatste AI-tool zijn, die alles wat nu normaal is omtovert in het nieuwe normaal. Maar social search is belangrijk om zichtbaar en vindbaar te zijn én te blijven, dus go with the flow is de enige optie die we hebben.

We maken momenteel veel gebruik van zoekwoorden, hashtags, meta data, trending topics en meer om onze populariteit te vergroten. Een effectieve manier om bezig te blijven, maar sprake van interoperabiliteit is er niet. Je kan niet op Pinterest opzoeken wat er op TikTok gebeurt en in WhatsApp kan je nu geen afbeeldingen genereren met AI.

Met de komst van Meta AI worden er dus echte bruggen geslagen tussen verschillende platformen. Gebruikers zoeken niet alleen content, maar halen ook zonder enige moeite realtime informatie van externe zoekmachines binnen. Ik was natuurlijk benieuwd wat Zuckersbergs uitvinding er zelf over te zeggen heeft, dus daar komt ‘ie:

Wat Meta zelf te zeggen heeft over de launch
“Meta AI heeft de potentie om de sociale zoekfunctie van Facebook aanzienlijk te verbeteren. De integratie van AI-technologie, in het bijzonder Meta’s DeepText systeem, stelt het platform in staat om tekst te begrijpen met bijna mensenlijke nauwkeurigheid. Hierdoor zullen vebeterde zoekresultaten en een meer gepersonaliseerde gebruikservaring mogelijk worden. Bovendien zorgen AI-gestuurde beeldherkenningsfuncties voor de automatische classificatie van afbeeldingen, waardoor ze doorzoekbaar worden, zelfs zonder bijschriften of tags. De invloed van Meta AI op social search is substantieel en draagt bij aan een meer verfijnde en gebruiksvriendelijke zoekervaring binnen het social ecosysteem.”
zoekopdracht Meta AI

Wat zijn de gevolgen voor social search?

Meta AI en TikTok

Ik denk dat de komst van Meta AI een grote uitdaging vormt voor TikTok. Om relevant te blijven zal de sociale zoekmachine zelf aan de bak moeten. TikTok gebruikt bijvoorbeeld semantische zoektechnieken, waardoor gebruikers nuttige en accurate zoekresultaten te zien krijgen. Innovatie staat echter nooit stil. Kunstmatige intelligentie en machine learning verbetert bijna met de minuut en daardoor zal de zoektechnologie op TikTok mee moeten ontwikkelen.

De uitdaging zit ‘m vooral, vermoed ik, in de balans tussen het optimaliseren van de zoekfunctionaliteiten en het waarborgen van de privacy en beveiligen van persoonsgebonden data. Daarnaast kan TikTok heus wel wat optimalisaties doorvoeren om de interface intuïtiever te maken. Misschien ligt het aan het feit dat ik een millennial ben, maar ik vind het super onlogisch hoe de navigatie in de app momenteel functioneert.

Meta AI en Youtube

Als de gebruikers van Meta eenvoudig toegang krijgen tot geïndexeerde toegang, dan beïnvloedt dit de tijd die bezoekers op YouTube doorbrengen. Het hoeft niet per se negatief uit te pakken, maar het is maar net wat het videoplatform ermee doet. Gaan ze de algoritmen verbeteren om meer relevante content aan te bieden? Verandert de manier waarop de ads-budgetten worden gespendeerd? Of komt YouTube misschien ook met nieuwe functies?

Meta AI en Pinterest

Pinterest is ook gewoon een zoekmachine, net als TikTok en YouTube. Als je weleens op Pinterest aan het ronddwalen bent, dan weet je dat ze bepaalde functies al aan het uitbreiden zijn. Zoek je bijvoorbeeld op haartrends? Dan kan je nu naast het zelf gebruiken van zoektermen, ook aanklikken welk type haar je bedoelt. Als een extra service vanuit Pinterest, super handig!

Meta AI zou bepaalde niches kunnen overschaduwen, wat negatieve gevolgen heeft voor Pinterest. Stel dat je altijd je recepten op Pinterest opzoekt en je nu gewoon in de familie-WhatsApp even gezamenlijk bekijkt (met Meta AI) wat het recept van die beroemde stoofpot is. Dit gaat Pinterest wel voelen, dus ze zullen met nieuwe manieren moeten komen om te concurreren met andere platformen en tools.

Algemene implicaties voor social search

De komst van Meta AI betekent absoluut een verschuiving in hoe gebruikers interactie hebben met social media. De grens tussen traditionele zoekmachines en socialmedia-platforms vervaagt. Hierdoor wordt het straks één grote vijver. Dit betekent sowieso dat andere platformen ook moeten innoveren, waardoor het vast niet lang duurt voordat er weer een nieuwe tool wordt gelanceerd. Werk je als marketeer of als ondernemer? Houd dan in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • AI speelt in toenemende mate een rol bij het selecteren en rangschikken van content, wat gevolgen heeft voor organische content.
  • Advertentietargeting zal intensief veranderen, wat leidt tot meer concurrentie in de ads-space (helemaal nu Google stopt met third-party cookies!).
  • Marketeers wordt het vuur aan de schenen gelegd om hoogwaardige content te creëren om op te vallen in het algoritme-based landschap.
  • Analyseren, monitoren en optimaliseren met AI wordt een must in plaats van een leuk feitje.
  • Influencermarketing verandert door de inzet van AI-chatbots, wat vraagt om alternatieve strategieën.
  • Het managen en opslaan van gebruikersdata is en blijft een heet hangijzer.

Meta AI zet een nieuwe standaard voor hoe zoekopdrachten binnen social media worden uitgevoerd. De dynamiek van social search zal razendsnel evolueren. Trouwens, ik kwam toevallig dit easter egg nog tegen op Meta.ai. Zegt de AI-assistent nu zelf dat TikTok wél onderdeel van Meta is geworden, ondanks alle ontkenningen op het world wide web?

Tiktok onderdeel van de Meta familie?

Wat staat ons te wachten met Meta AI?

Ik denk dat we de komende maanden om de oren worden geslagen met innovaties. TikTok, YouTube, Pinterest, Google, Bing – er zal steeds een partij zijn die de ander overtreft, totdat er één homogene massa in ontstaan. Tenminste, dat is wat ik denk.

Wat we daarmee moeten? Stapje voor stapje toewerken naar een omnichannel manier om in contact te blijven. Dus niet meer Instagram, TikTok, een nieuwsbrief en een filmpje op YoutTube. Maar artikelen schrijven, lijstjes maken, foto’s posten, fimpjes schieten, VR- en AR-toepassingen ontwikkelen, AI gebruiken en dat alles allemaal tegelijkertijd. Heb je er al zin in? 😉