Als je website niet toegankelijk is, is ’ie niet af

Als je website niet toegankelijk is, is ’ie niet af

Webtoegankelijkheid is al jaren een verplicht onderdeel voor overheidswebsites, maar vanaf eind juni 2025 wordt dit ook voor webshops een keiharde eis. Een website moet werken voor iedereen. Toch voelt het, ondanks de wetsuitbreiding, soms alsof toegankelijkheid een soort luxe-optie is. Iets wat je erbij doet als je toevallig wat tijd of budget over hebt. Onzin, natuurlijk. Laten we eerlijk zijn: als jouw website niet voor iedereen werkt, sluit je mensen actief buiten. Dat is niet alleen een gemiste kans, maar ook gewoon digitale discriminatie. Bam, daar staat het.

Toegankelijkheid is geen extraatje

Toegankelijkheid wordt nog te vaak gezien als een ‘nice to have’. Iets wat je erbij prutst als de deadline niet al gisteren was. Maar als jouw site niet voor iedereen bruikbaar is, dan is die simpelweg niet af. Inclusie is niet alleen een hippe term voor je marketingpraatje. Het betekent dat je iedereen serieus neemt, ook de mensen die je misschien niet meteen ziet of hoort.

Webtoegankelijkheid raakt meer mensen dan je denkt

Heb je ooit een formulier proberen in te vullen, terwijl je hand in het gips zat? Of een website geprobeerd te bedienen met een zware kater (dubbelzien, watten in je hoofd)? Misschien heb je dyslexie en zwemmen de letters op het scherm rond bij grote lappen tekst. Een ontoegankelijke website maakt dat soort situaties alleen maar frustrerender. Toegankelijkheid gaat dan ook niet alleen over mensen met een beperking, maar over iedereen die tijdelijk of onder bepaalde omstandigheden beperkt wordt.

Een persoonlijk verhaal: Ik heb ooit door RSI een tijd mijn rechterhand niet kunnen gebruiken. Probeer dan maar eens een website te navigeren die niet werkt met de TAB-toets. Het is meer dan vervelend; het is ronduit irritant. Erger nog, het is niet alleen irritant voor de gebruiker, het heeft een directe negatieve weerslag op jouw merk.

Kleine inspanning, grote impact

Gelukkig hoeft de inspanning om een website toegankelijk te maken niet eens zo groot te zijn. Met enkele gerichte aanpassingen kun je al een aanzienlijke verbetering realiseren, zonder dat het veel extra tijd of geld kost. Vaak is het toevoegen van kleine verbeteringen al genoeg om de gebruiksvriendelijkheid van een website voor een bredere groep te vergroten.

Bij Endeavour werken we met platforms als Shopify en WordPress, waar toegankelijkheid vaak al goed is ingebakken. Dat betekent niet dat we altijd automatisch voldoen aan de WCAG 2.2 AA-norm, maar we zijn wél al een heel eind op weg.

Alt-teksten, toetsenbordnavigatie, koppen-structuur en contrast

Wat kun je zelf doen om deze gebruikservaring te optimaliseren? Een van de eerste dingen die je kunt doen, is alt-teksten toevoegen aan afbeeldingen. Dit maakt je website toegankelijker voor gebruikers die afhankelijk zijn van screenreaders, zoals mensen met een visuele beperking. Daarnaast zorgt het ervoor dat je website beter gevonden wordt via zoekmachines, wat de zichtbaarheid vergroot.

Een ander voorbeeld is het eenvoudig testen van je website zonder muis. Ook dit kan al veel problemen blootleggen voor gebruikers die afhankelijk zijn van toetsenbordnavigatie. Daarnaast is het correct gebruiken van koppen (H1, H2, H3, etc.) ook erg effectief. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van je pagina beter te begrijpen. Zorg verder nog voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrondkleur, zodat de tekst goed leesbaar is voor mensen met een visuele beperking. En maak gebruik van goed leesbare lettertypes.

Met een paar relatief simpele aanpassingen kun je al veel bereiken. Het is vaak eenvoudiger dan je denkt, en het levert niet alleen een betere gebruikerservaring op, maar ook meer tevreden klanten en een breder bereik.

Commercieel én strategisch belang

Denk niet dat webtoegankelijkheid alleen gaat om ‘de medemens met een beperking’. Ook bedrijven zelf hebben er baat bij. Wist je bijvoorbeeld dat toegankelijkheid tot wel 15% conversieverhoging oplevert? Simpele aanpassingen vergroten je bereik enorm. Denk aan correcte labels. Een correct label is bijvoorbeeld een beschrijving die goed aangeeft wat een formulierinvoerveld doet. In plaats van ‘Vul hier in’ te gebruiken, kan je een label gebruiken als ‘E-mailadres’ voor een veld waarin een e-mailadres moet worden ingevoerd. Of denk aan logische navigatiestructuren. Waarom zou je dat laten liggen?

Verder speelt AI tegenwoordig een hele belangrijke rol. Als je wil dat jouw content goed vindbaar is voor zoekmachines én AI-modellen, dan moet je toegankelijk zijn. AI is afhankelijk van goed gestructureerde data. Is jouw site rommelig opgebouwd? Dan mis je de boot.

Bovendien heeft toegankelijkheid invloed op je merkimago. Een merk dat toegankelijkheid serieus neemt, toont respect voor alle gebruikers. Dat schept vertrouwen en loyaliteit. Negatieve ervaringen worden sneller gedeeld dan positieve, dus een ontoegankelijke website kan je reputatie flink schaden.

Kies je voor inclusie of verlies je terrein?

Een ontoegankelijke website is geen slordigheid; het is een keuze. Een keuze om mensen buiten te sluiten. En dat in een tijd waarin we juist iedereen willen betrekken. Dus nee, de vraag is niet of je aan toegankelijkheid moet doen. De vraag is waarom je het nog steeds niet doet.

Blog