De European Accessibility Act: wat je moet weten voor juni 2025

De European Accessibility Act: wat je moet weten voor juni 2025

Er wordt al jaren over geschreven, maar deze zomer gaat de European Accessibility Act (EAA) dan echt van kracht. Anders dan eerdere wetgeving, met betrekking tot digitale toegankelijkheid, is deze wet gericht op commerciële instanties, in plaats van overheidsorganisaties. In dit artikel lees je wat de European Accessibility Act van 2025 precies is, welke bedrijven eraan moeten voldoen, hoe je eraan voldoet en hoe er in Nederland toezicht wordt gehouden.

Het belang van digitaal toegankelijke websites en apps

Als je zelf niet (bewust) hulpmiddelen gebruikt om het internet te gebruiken, sta je er wellicht niet bij stil dat niet alle websites en apps even goed te bedienen zijn met deze assisterende software. Voorbeelden van hulpsoftware zijn:

  • Een schermlezer die tekst opleest aan blinden en slechtzienden.
  • Een toetsenbord voor navigatie door een website in plaats van de muis.
  • Een andere weergave van de website of app, met bijvoorbeeld grotere tekst of meer contrast tussen tekst en achtergrondkleur.

Digitale toegankelijkheid draait om de mate waarin websites en apps bruikbaar zijn voor mensen met een beperking. Een schermlezer kan de tekst op een pagina vaak redelijk eenvoudig oplezen, maar voor andere onderdelen geldt dit vaak niet. In onderstaande screenshot van de footer van Frankwatching.com is een voorbeeld te zien.

Wanneer het icoon van het logo van LinkedIn met een link naar de LinkedIn-pagina van Frankwatching wordt opgelezen, horen gebruikers van een schermlezer ‘225421’. Omdat er niet specifiek is benoemd wat het doel van de link is, is dit onduidelijk voor deze groep gebruikers. Bij de overige vier iconen wordt overigens vier keer ‘Frankwatching’ opgelezen, in plaats van ‘Bezoek de Facebook-pagina van Frankwatching’.

De logo’s van LinkedIn, Facebook, Instagram, X en YouTube staan onderin de footer. In beeld is de tekst die VoiceOver opleest: Link, image, 225421, list 5 items’.
(We gaan de beschrijving van de iconen in de footer aanpassen, red.)

Wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid

Het spreekt voor zich dat Frankwatching als organisatie wil dat alle bezoekers de website volledig kunnen gebruiken. Het is zeer vervelend als een informatieve webshop of website niet (goed) te gebruiken is met assisterende software.

Daarentegen is het nog een groter probleem als je door dit soort tekortkomingen online geen paspoort aan kunt vragen of geen afspraak kunt maken bij het gemeentehuis.

Vandaar dat de Wet digitale overheid (Wdo) sinds 2018 geldt. Deze wetgeving is gericht op de toegankelijkheid van websites en apps van Nederlandse overheden. Denk aan gemeenten, provincies en de Rijksoverheid.

Sindsdien zijn deze organisaties druk bezig met digitale toegankelijkheid. Zo laten ze toegankelijkheidsonderzoeken uitvoeren om tekortkomingen in beeld te brengen. Daarnaast verbeteren ze samen met leveranciers deze fouten. In het Dashboard DigiToegankelijk vind je meer informatie over de staat van deze websites en apps.

Er gebeurt bij publieke instellingen gelukkig veel. Helaas beperkte deze verbeteringen zich vooral tot overheidsorganisaties. Commerciële organisaties bleven achter. Daarom is het goed nieuws dat deze zomer de European Accessibility Act van kracht gaat.

De voorpagina van het dashboard DigiToegankelijk

De European Accessibility Act

Net als de wetgeving voor overheden, is de European Accessibility Act een Europese wetgeving. Dit geldt dus voor alle lidstaten. Het grote verschil zit hem in twee aspecten:

  1. De European Accessibility Act is gericht op commerciële organisaties, niet op overheden.
  2. De European Accessibility Act is breder gericht dan alleen op websites en apps. Naast webshops is de wetgeving bijvoorbeeld ook gericht op pinautomaten, computers en besturingssoftware, videodiensten als Netflix en kaartjesautomaten.

Vanaf 28 juni 2025 gaat de EAA in voor bepaalde commerciële organisaties. Deze moeten hun diensten digitaal toegankelijk maken, zodat alle Europeanen ze kunnen gebruiken. In het eerder gepubliceerde artikel staat een overzicht van producten en diensten die moeten voldoen aan de European Accessibility Act. In dit artikel ligt de focus op zogenaamde e-handelsdiensten.

E-handelsdiensten zijn bijvoorbeeld webshops, maar ook een site of app waar je iets kan huren, bestellen, afsluiten of reserveren. De wetgeving gaat dus verder dan alleen webshops.

Specifieke voorbeelden van e-handelsdiensten zijn:

  • Webshops waar je online iets kunt kopen.
  • Online platforms voor het reserveren van een diner of het boeken van een vlucht.
  • Mediadiensten zoals Netflix, Videoland en Spotify.
  • Apps waarmee je eten kunt bestellen, een taxi kunt reserveren of tweedehands kleding kunt verkopen.

Volgens de European Accessibility Act moeten deze diensten dus digitaal toegankelijk worden. Maar, wat houdt dat precies in? En, hoe stel je vast of een website of app toegankelijk is?

Een vrouw zit gefrusteert met de handen in het haar achter een laptop

Het volgen van de WCAG-richtlijnen voorkomt dit soort blikken. Bron: Pexels

Waar moet je aan voldoen?

Als aanbieder van deze e-handelsdiensten ben je vanaf 28 juni dus verplicht om je website en app voor iedereen toegankelijk te maken. De webrichtlijnen rondom digitale toegankelijkheid (WCAG) worden gebruikt om de mate van toegankelijkheid te beoordelen. Specifiek refereert de European Accessibility Act naar versie 2.1 (niveau AA) van de WCAG 2.1.

Deze webrichtlijnen zijn onder andere gericht op de mate waarin websites en apps voor alle bezoekers waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk zijn. In Nederland gelden de volgende implementaties van de European Accessibility Act:

  1. Zorg dat je website aan de WCAG 2.1 AA voldoet.
  2. Bewijs dit door middel van een toegankelijkheidsverklaring, op basis van een toegankelijkheidsonderzoek.
  3. Deel informatie over de toegankelijkheid op je website of app.
  4. Biedt een toegankelijke klantenservice aan. Alleen een bel-optie is bijvoorbeeld niet toegankelijk voor klanten die slechthorend of doof zijn.
  5. Maak specifieke processen, zoals online ondertekenen of identificeren, voor iedereen toegankelijk.

Toezicht op de European Accessibility Act

In Nederland is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aangewezen als toezichthouder voor e-handelsdiensten. Niet alleen zal deze organisatie actief toezicht houden, consumenten kunnen ook meldingen doen van ontoegankelijke websites en apps. De ACM zal als toezichthouder ook boetes uit kunnen gaan delen.

Per onderdeel van de European Accessibility Act zijn andere toezichthouders aangesteld. Zo zal de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich richten op financiële e-handelsdiensten en bankdiensten. Ook voor mediadiensten (CvdM), producten zoals e-readers (RDI) en personenvervoer (ILT) zijn specifieke toezichthouders aangewezen.

In de onderstaande tabel staan de verschillende organisaties en hun verantwoordelijkheid voor de EAA overzichtelijk weergegeven.

OrganisatieAfkortingVerantwoordelijkheid
Autoriteit Consument & MarktACME-handelsdiensten (webshops)
Autoriteit Financiële MarktenAFMFinanciële handelsdiensten en bankdiensten
Commissariaat voor de MediaCvdMMediadiensten en e-boeken
Rijksinspectie Digitale InfrastructuurRDIE-readers en vergelijkbare producten
Inspectie Leefomgeving en TransportILTPersonenvervoer
Inspectie Justitie en VeiligheidJenVNoodnummer 112

Uitzonderingen op de European Accessibility Act

Wetgeving zou niet compleet zijn zonder specifieke uitzondering. Ook voor de European Accessibility Act gelden een aantal uitzonderingen:

  1. Nieuwe e-handelsdiensten moeten direct voldoen vanaf 28 juni 2025. Bestaande diensten krijgen tot 28 juni 2028 de tijd, tenzij ze na 2025 een grote update krijgen. In dat geval moeten ze direct aan de EAA voldoen.
  2. Bedrijven met minder dan 10 werknemers (FTE), of een omzet onder de 2 miljoen euro, hoeven niet te voldoen.
  3. Websites of apps die fundamenteel zouden veranderen door de wet, kunnen een uitzondering krijgen.
  4. Wanneer de kosten of inspanningen voor het toegankelijk maken van een website of app niet opwegen tegen de voordelen. Bijvoorbeeld wanneer een website praktisch niet meer gebruikt wordt. In dit geval spreek je van een onevenredige last.

Tips om aan de European Accessibility Act te voldoen

Als organisatie helpt een digitaal toegankelijke verbeterslag niet alleen om aan de wetgeving te voldoen en boetes te voorkomen, maar ook om je potentiële afzetmarkt te vergroten. Volgens de Rijksoverheid wonen er ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking in Nederland.

Er zijn een aantal quick wins beschikbaar om ervoor te zorgen dat deze groep je website of app beter kan gebruiken:

  1. Test zelf je website met het toetsenbord of schermlezer. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kijk eens of alle onderdelen zichtbare focus krijgen bij toetsenbordnavigatie en of knoppen correct opgelezen worden. Jij ziet dat de knop het icoon van een winkelmandje bevat, maar wordt dit ook opgelezen?
  2. Test de belangrijke processen als betalen en een account aanmaken. Als een bezoeker met een schermlezer wel een product kan selecteren, maar deze niet kan afrekenen is de verbetering voor niets geweest.
  3. Kijk bij digitaal toegankelijke webshops af. Via het register van toegankelijkheidsverklaringen kun je zien welke webshops een A-status hebben. Deze websites en apps hebben alle 50 criteria van de WCAG behaald.
  4. Laat een toegankelijkheidsonderzoek uitvoeren. Een WCAG-EM-audit brengt de mate van toegankelijkheid in beeld én helpt om te voldoen aan de EAA.
  5. Betrek de doelgroep. Vraag mensen die dagelijks gebruikmaken van assisterende software om je website te testen of advies te geven. Uiteindelijk weten zij het beste wat jouw website of app nodig heeft.
Blog