Customer experience

15 extreem goede contactpagina’s die je op je eigen website zou willen hebben

0

Te veel website-eigenaren en webdesigners plaatsen het ontwerp van de contactpagina onderaan de prioriteitenlijst. Zonde, want de contactpagina is juist zo’n belangrijke stap in de gebruikerservaring! Het is de pagina waar op veel websites de conversie wordt bereikt, waar de bezoeker een klant wordt. Daarom wil ik je laten zien hoe je je contactpagina uitmuntend kunt maken. Ik geef je 15 best practices én 15 voorbeelden van goede contactpagina’s.

Best practices voor contactpagina’s

Om te beseffen hoe belangrijk de contactpagina is binnen het grotere geheel van je website, hoef je alleen maar Google Analytics te openen en te kijken naar het aantal paginaviews. Ik durf te wedden dat je contactpagina in de top 5 van meest bekeken pagina’s staat. De volgende best practices verhogen de kans dat je een goede contactpagina op je website krijgt.

Een goede contactpagina:

 1. is goed vindbaar, zodat een bezoeker snel met je in contact kan komen.
 2. legt uit waarom iemand contact moet opnemen met je bedrijf.
 3. beschrijft hoe je bedrijf kan helpen bij het oplossen van de problemen van de bezoekers.
 4. bevat een e-mailadres en telefoonnummer, zodat bezoekers direct contact kunnen opnemen.
 5. omvat een kort contactformulier met velden die je bedrijf helpen te begrijpen wie er contact met je opneemt.
 6. zorgt voor een call-to-action met een alternatieve contactmethode voor hen die ervoor kiezen het formulier niet in te vullen.
 7. laat op een kaart je fysieke locatie zien (als je een adres hebt dat bezocht kan worden).
 8. toont je openingstijden of de uren waarin je team bereikbaar is.
 9. breng het thought leadership van het bedrijf onder de aandacht, hetzij door recente blogposts te tonen of door artikelen van jouw bedrijf in de media te laten zien.
 10. linkt naar actieve socialmedia-accounts, zoals Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn, om bezoekers een andere manier te bieden om met het bedrijf in contact te komen.
 11. verwijst door naar een bedankpagina waarop wordt uitgelegd wanneer en hoe jouw bedrijf contact opneemt met de bezoeker.
 12. linkt naar nuttige content.
 13. is creatief en gedenkwaardig, met blikvangende foto’s, waardoor bezoekers contact met je merk associëren met een positieve herinnering.
 14. laat zien wat je bedrijf doet, zodat bezoekers en potentiële klanten een idee kunnen krijgen van je business nog voordat ze contact met je opnemen.
 15. vermijdt onnodige velden en woorden, zodat de pagina zo doelgericht mogelijk blijft.

15 voorbeelden van goede contactpagina’s

Voor deze lijst heb ik gezocht naar contactpagina’s die zich aan alle (of aan veel) best practices houden. De items staan in willekeurige volgorde.

1. Zendesk

Beste contactpagina's websites Amerika: Zendesk.

 

Zendesk is een wereldwijde onderneming met 24 kantoren. Voor zo’n omvangrijke organisatie kan het lastig worden om alle contactgegevens op een ordelijke manier te tonen op een contactpagina. Maar Zendesk slaagt erin om niet alleen alle cruciale informatie weer te geven, maar ook om er een stijlvol pareltje van te maken zonder een spoortje chaos. Door de bezoeker in een bepaalde richting te sturen met knoppen en door informatie te clusteren, blijft het geheel rustig en overzichtelijk. Knap gedaan!

2. Scribd

 

Goede contactpagina's Amerikaanse websites: Scribd.

Mediaservice Scribd uit San Francisco heeft een contactpagina die op het eerste gezicht redelijk basic lijkt: een Google Maps-kaartje, adresgegevens en links naar social media. Maar er schuilt meer achter deze pagina. Omdat mensen om veel redenen Scribd kunnen contacteren, hebben ze 7 knoppen aangebracht die linken naar relevante contactgegevens en andere informatie. Zo garandeert Scribd dat hun contactpagina relevant is voor elke mogelijke bezoeker, maar tegelijkertijd ook overzichtelijk blijft.

3. Whello

Goede contactpagina's websites: Whello.

 

Whello is een van mijn sympathieke concullega’s uit de online wereld. Dit Amsterdamse bureau laat zien dat een goede contactpagina veel informatie kan bevatten, maar toch overzichtelijk kan zijn. Enkele zaken die opvallen zijn: sympathieke vent met koffie, ijzersterk formulier, filmpje met rondleiding door het kantoor, een shit load aan social proof. Dit is webdesign en UX-ontwerp zoals ik het vaker zou willen zien!

4. Atlassian

Beste contactpagina's websites: Atlassian.

 

Waarom ik de contactpagina op de website van Atlassian zo goed vind? Het is duidelijk dat de pasfoto’s geen stockfoto’s zijn. Het zijn portretten van echte vriendelijke mensen. Dit zijn de personen die bij Atlassian e-mails en telefoontjes beantwoorden. Ook bijzonder: er is een knop om feedback te geven aan de oprichters van Atlassian. Elk van deze elementen toont een hoge mate van transparantie en laat zien dat Atlassian open staat voor kritiek en verbetering. Op de koop toe deelt de contactpagina een breed scala aan handige documenten en wordt er een flinke hoeveelheid veelgestelde vragen beantwoord.

5. Fietsen De Geus

Beste contactpagina's websites België: Fietsen De Geus.

 

Fietsen De Geus, een fietsenwinkel in Antwerpen, houdt zich aan vrijwel elke best practice van een goede contactpagina voor een website. Hun contactpagina is rijkelijk gevuld met allereerst een sfeerafbeelding van een van de winkels en een prikkelend tekstje dat beschrijft waarvoor je contact kunt opnemen. Daaronder volgen adressen, telefoonnummers en e-mailadressen, openingsuren, een formulier, een inschrijfveld voor de nieuwsbrief, btw-gegevens, en tot slot Google Maps-kaartjes voor elk filiaal. Chapeau!

6. Union Bank & Trust

Beste contactpagina's websites Amerika: Union Bank.

 

Ik moet eerlijk zeggen: ik had nog nooit van de Amerikaanse Union Bank & Trust gehoord tot ik hem tijdens mijn research voor dit artikel tegenkwam in een ander blogartikel over goede contactpagina’s. Maar als ik mag afgaan op hun contactpagina, durf ik te zeggen dat ik hen met plezier mijn geld zou durven toevertrouwen. Hun contactpagina is bijzonder compleet. Zo compleet zelfs dat ik mijn screenshot in twee delen heb opgedeeld. In de bovenste helft zien we een opvallende dosis menselijkheid in teksten als ‘We’re here for you’ en ‘At UBT, your money had people’. Je ziet de uren waarop ze bereikbaar zijn en krijgt een keuze aan contactopties.

En dan nu de tweede helft.

Beste contactpagina's websites VS: Union Bank 2.

 

In de tweede helft treffen we een blok aan met uitgebreide informatie over het coronabeleid van de bank. Zo weet je bij een fysiek bezoek waar je aan toe bent. Daaronder zien we een aantal handige hulpbronnen en enkele veelgestelde vragen. De pagina sluit af met een beknopt blogoverzicht. Ik ben onder de indruk!

7. Yummygum

Goede contactpagina's websites Nederland: Yummygum.

 

Hierbij nogmaals het bewijs dat ik er geen probleem mee heb om mijn concurrenten in de kijker te zetten (zolang ze het maar verdienen). Yummygum is een Nederlands digitaal bureau met een contactpagina om van te smullen. En dan heb ik het niet alleen over de foto van hun favoriete eetcafé in Amsterdam (buitengewoon origineel overigens!). De kracht van deze contactpagina schuilt vooral in de frisse, verwelkomende copywriting. Van de energieke openingszin ‘We’re here to help you level up’ tot het zeer persoonlijke ‘Vince can’t wait to hear your ideas’: alles nodigt uit om contact op te nemen.

8. NV Interactive

Beste contactpagina's websites Nieuw-Zeeland: NV Interactive.

 

Tijd om een reisje te maken naar het andere eind van deze planeet. NV Interactive is een Nieuw-Zeelands designstudio met een gitzwarte contactpagina die eruit springt. Toen ik deze pagina aan een collega van mij liet zien, een webdesigner, zei ze: ‘Dat is geen contactpagina, dat is een poster voor een parfum van € 1000!’ En inderdaad, deze pagina is zo stijlvol dat je moet denken aan de branding van luxemerken. Het enige nadeel van deze pagina is dat hij alleen op desktop tot zijn recht komt. Bekijk je hem op een mobiele telefoon, dan is hij maar gewoontjes.

9. Starterslabo

Beste contactpagina's websites België: Starterslabo.

 

Het is mijn persoonlijke observatie dat organisaties met meerdere vestigingen nogal eens moeite hebben om hun contactpagina een persoonlijk gezicht te geven. Daarom waardeer ik Starterslabo, een Vlaams innovatiecentrum voor ondernemers. De teamfoto op hun contactpagina wordt afgestemd op de vestiging die je selecteert. Zo zie je altijd meteen welke vriendelijke mensen jou zullen helpen.

10. Cooler Media

Goede contactpagina's website: Cooler Media.

Cooler Media, een videomarketingbureau uit Breda, heeft een bijzonder coole contactpagina. Wat ik bijzonder sterk vind is de zin ‘Laat je gegevens achter en we nemen binnen ’n uurtje contact met je op’. Niet alleen word je uitgenodigd om contact op te nemen, maar ook laten ze weten dat je binnen een uur iets van hen zal horen.

11. Notion

Goede contactpagina's websites Amerika: Notion.

 

Klanten kunnen een bedrijf voor veel doeleinden willen contacten: om met een verkoper te praten, om een klacht in te dienen, om ondersteuning te krijgen van een helpdeskmedewerker of om een abonnement te verlengen. Een contactpagina kan rommelig worden als je al deze contactopties wil integreren. Het kan daarom een goed idee zijn om verschillende contactpagina’s te maken.

Dit is wat Notion deed. Hun primaire contactknop heet ‘Contact sales’ en staat prominent in het menu. Maar er is ook een contactpagina voor klanten die support nodig hebben. Hiernaar wordt op verschillende plaatsen gelinkt, waaronder op de salescontactpagina die je hierboven ziet en in de footer. Een slim detail aan de salescontactpagina is het tonen van social proof. Nieuwe klanten lezen graag dat anderen hen voor zijn gegaan!

12. Online Department

Goede contactpagina's websites Nederland: Online Department.

 

De contactpagina van het Rotterdamse UX-designbureau Online Department valt om meerdere redenen op. Het is de enige contactpagina in deze lijst die een zogenaamde lightbox is. Ook is de pagina relatief kort. Toch communiceert Online Department in die beperkte ruimte veel informatie. We zien contactgegevens, een knop ‘Plan je route’, een contactformulier en linkjes naar hun social media. Klein maar krachtig!

13. Travelperk

Beste contactpagina's websites Spanje: Travelperk.

 

Klanten hebben meestal een doel voor ogen als ze op de contactpagina van je website terechtkomen. Daarom moet je je bezoeker zo veel mogelijk sturen. Het Spaanse bedrijf TravelPerk doet dit door 3 hoofdknoppen te tonen: één voor de klantenservice, één voor de marketingafdeling, één voor de verkoopafdeling. Daarnaast verschaffen ze ook andere nuttige (en overtuigende informatie), zoals de gegevens van hun kantoren en een overzicht van bekende klanten. Ze sluiten de pagina af met twee bijzonder strategische knoppen: ‘Meld je gratis aan’ en ‘Vraag een demo aan’.

14. Yeti

Goede contactpagina's website Amerika: Yeti.

 

De verschrikkelijke sneeuwman met een contactpagina? Nee, deze Yeti is een Amerikaanse winkel voor outdoorspullen. Hun contactpagina verdient het alleen al vanwege de openingszin om in deze lijst te staan:

While we’re good with smoke signals, there are simpler ways for us to get in touch and answer your questions.

De blikvangende foto van een wandelaar in de bergen met een Yeti-rugzak steekt mooi af tegen de verder volledig witte pagina. Je vindt contactgegevens en een keur aan CTA’s voor elk soort bezoeker. De link naar Yeti’s sectie met veelgestelde vragen helpt klanten om snel en makkelijk antwoorden te vinden. De links naar socialmedia-profielen zijn een goede afsluiter.

15. Brandaffair

Beste contactpagina's websites Roemenië: Brand Affair.

 

‘Be a flamingo in a flock of pigeons’, lezen we op de homepage van Brandaffair, een Roemeens designbureau. Ook op hun contactpagina wordt het vogelthema doorgetrokken. Deze pagina is kort, maar omvat toch alle essentiële informatie, zoals een Google Maps-kaartje, contactgegevens en een formulier. In de linkerbovenhoek lezen we zelfs dat ze genomineerd zijn voor de Awwwards, de bekende prijzen voor webdesign. En ja, ik zal eerlijk zijn: de flamingo draagt ook veel bij aan mijn liefde voor deze contactpagina. Een flamingo maakt alles memorabel.

Een goede contactpagina op je website: maak ‘m!

Elk bedrijf zou moeten streven naar een geweldige contactpagina, ongeacht wat je branche is en hoe groot je bedrijf is. Een goed doordachte contactpagina helpt je een professionele uitstraling te behouden en maakt het makkelijk om met je publiek in contact te komen. En als dat nog niet belangrijk genoeg is, dan voeg ik graag toe dat een goede contactpagina bijdraagt aan een langdurige relatie met je klanten. En dat is iets waar ieder bedrijf naar streeft.

Heb jij andere favoriete contactpagina’s? Deel ze in de opmerkingen hieronder!