Content

De 20 beste tips voor content, copy en storytelling

0

Blijf je deze zomervakantie thuis, of zet je de con-tent op? (ha-ha). Wat het ook wordt, de zomer is een mooi moment voor een terugblik op de meest inspirerende en handige contentstukken van de afgelopen tijd. In deze summerread deel ik de 20 beste tips voor het maken van goede content. Van hoe je het magische woordje ‘maar’ slim kunt inzetten tot hoe je structuur aanbrengt in je long-read. Zo kun je na je vakantie met opgefriste kennis weer aan de slag!

De kracht van lange teksten

Of je nieuwe schrijfsel kort of lang wordt, ligt natuurlijk aan het doel van de tekst. Een kort en bondig artikel kan even waardevol zijn als een uitgebreide tekst van 1.000+ woorden. Zolang de lezer het antwoord op de vraag maar vindt, iets nieuws leert of wordt geïnspireerd.

Hoe we het ook noemen (long-form content, monsterblog, artikel, long-read, geschrift, whitepaper, e-book, deep-dive…), we weten inmiddels dat lange teksten ook op waardering kunnen rekenen. Daarbij is het wel van belang dat je bovenaan je artikel direct de aandacht van de lezer grijpt. Is je intro saai of is het niet meteen duidelijk wat je gaat bespreken? Dan is het logisch dat een lezer afhaakt zodra die er ‘15 minuten leestijd’ boven ziet staan. #zondevandetijd

Raymonde Mayland benoemde ‘long-form content’ als een van de content-trends van dit jaar. Daarbij schrijft ze dat het niet gaat om de aandachtsspanne van de lezer, maar de ‘overwegingsspanne’. Een lezer maakt vrij snel de keuze om door te lezen of weg te klikken. Als je een lezer niet snel en lang genoeg ‘overhaalt’ om te blijven hangen, is diegene alweer lang en breed vertrokken.

Voordelen van lange teksten?

  • De ‘gemiddelde tijd op de pagina’ kan er door stijgen. Google vindt dit fijne informatie.
  • De content kan voor meer backlinks en socials shares zorgen.
  • Een lange tekst kan beter twijfels wegnemen. Hoe meer bewijsvoering je levert, hoe meer vertrouwen je opwekt.

Signaal- en verwijswoorden

Een valkuil bij het schrijven van lange teksten? Te weinig signaalwoorden en verwijswoorden gebruiken. Signaalwoorden geven verbanden tussen zinnen aan, bijvoorbeeld ‘daarom’. Verwijswoorden wijzen naar een ander deel van de zin. Denk aan woorden als deze, die, dit, dat en wat. Marlous ten Berge deelt hiervoor een handige tip in haar artikel met tips voor meer structuur in je tekst:

Zorg ervoor dat in elke zin een signaal- en/of verwijswoord staat. Is dat niet het geval? Dan zit er mogelijk een ‘gat’ in je tekst en klopt de opbouw niet helemaal. – Marlous ten Berge

Ingewikkelde of saaie teksten

Ga je een tekst schrijven over een saai onderwerp? Dan is het lastig om de tekst ‘sappig’ te houden. Bente Schreurs weet dit als geen ander, want zij schrijft regelmatig over droge kost. Haar tip: bewaar moeilijke woorden voor later. Begin een artikel of video nooit met een lastige term en de uitleg daarvan. Daarmee raak  je een groot deel van je lezers meteen kwijt. Trek hen eerst je artikel in, om vervolgens nieuwe of moeilijke begrippen te introduceren.

Je tekst schrijven op B1-niveau is een handige leidraad om moeilijke begrippen te vermijden of uit te leggen. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat niet iedereen B1-niveau begrijpt. Ga niet met termen strooien om het strooien (of om ‘slim’ over te komen). Je lijkt juist dommer als je moeilijke woorden gebruikt.

Nog even op een rij:

structuur in tekst

Contentmarketing & storytelling

Is contentmarketing te complex? Of is het eigenlijk heel simpel en maken we het zelf moeilijk? We weten allemaal dat je alleen met waardevolle, relevante en consistente content een sterke connectie kunt maken tussen publiek en merk. Waarom zijn we dan nog steeds druk met het voeden van het ‘nontent-monster’, zoals Cor Hospes en Koen Denolf dit noemen?

Contentmarketing is een van de belangrijkste middelen om loyaliteit op te bouwen met je klant. Maar dat wil niet zeggen dat ‘hoe meer, hoe beter’ de juiste uitspraak is voor dit vakgebied. Marketeers besteden gemiddeld 82% van hun tijd aan het maken van content. “Dat is gestoord en volkomen onhoudbaar”, aldus Bouke Vlierhuis.

Er wordt vaak meer content op de contentplanning gezet dan er daadwerkelijk wordt gemaakt. En de content die wel wordt gemaakt, wordt niet volledig benut. De oorzaak? Tijdgebrek, meestal omdat doordat je zelf de planning te vol hebt gestopt. Zonde!

Bouke: “Wat is ‘succes’ voor een marketingteam? Is dat ‘joepie, we hebben alle content gemaakt die op de jaarplanning stond’? Beter niet. Als het goed is, heb je marketingdoelen die direct gekoppeld zijn aan bedrijfsdoelen. Echte resultaten. Leads. Nieuwe abonnees. Optimale ondersteuning van sales. Hogere klanttevredenheid.”

3 basisregels voor contentmarketing:

  1. Contentmarketing is geen trucje of middeltje.
  2. Succes hangt sterk af van de betrokkenheid van je CEO.
  3. Contentmarketing centraal stellen, betekent een andere aanpak.

Ga voor minder & lelijkere content

Porno, kattenfilmpjes en memes zijn de 3 meest bekeken genres op het internet. Drie dingen die door imperfectie scoren. Ron Simpson: “Waarom proberen we dan allemaal Hollywood te spelen? Waarom proberen we de mooiste trailers, video’s en foto’s te maken, als de meest bekeken content op aarde een lage resolutie heeft?”

De meest gladgestreken content, zowel inhoudelijk als het uiterlijk, is niet altijd de beste content. Het begint allemaal bij je lezers. Wat wil jouw klant lezen? Waar is diegene naar op zoek? Daar kom je alleen maar achter door in de feiten te duiken. Schaf de HiPPO af (Highest Paid Person’s Opinion), net als onderbuikgevoelens, en kijk naar de data.

Benieuwd naar goede voorbeelden van contentmarketing voor inspiratie? Van IKEA tot Fungi Perfecti, Linda Krijns deelt er 6 die haar de afgelopen tijd zijn opgevallen. Daarbij geeft ze ook nog 3 handige tips voor bedrijven met weinig budget en/of toegang tot bijzondere inhoud en middelen:

  • Gebruik een tactiek die anderen nog niet toepassen
    Wat is de missende statistiek in jouw branche? Durf jij alle kennis die in huis is helemaal openbaar te delen?
  • Kom met iets eigens en pas dat heel consistent toe
    Of het nu inhakers zijn of een specifiek format dat nog weinig gebruikt wordt. Durf ook door te zetten als het niet meteen het beoogde succes oplevert. Want soms ontstaat de impact pas als je veel gemaakt en gepubliceerd hebt en mensen het totaal gaan zien.
  • Hergebruik content op een creatieve manier
    Voor meer impact met bijna dezelfde middelen of omdat je offline met online combineert. Geen inspiratie? Check dan deze 46 ideeën.

Ultra eerlijke content

Sigrid Van Iersel voorspelde het eind vorig jaar al in haar vooruitblik op storytelling-trends: 2022 is het jaar van de ultra-persoonlijke verhalen. Misschien is dit je al opgevallen, want op LinkedIn kun je er inmiddels al bijna niet meer omheen.

Spreektaal, eigenzinnige karaktereigenschappen en persoonlijke dilemma’s van professionals: alles wordt gedeeld op de socials. Op LinkedIn zijn het vooral de persoonlijke doelen die zijn behaald, nieuwe uitdagingen die we aangaan of juist het delen van verdriet en frustraties. Het delen van succes én falen versterkt de band met je volgers (tot op zekere hoogte).

Dit geldt ook voor storytelling. Goede storytelling gaat over successen én tegenslagen. Als je je klanten alleen met succesverhalen voert, kan dat ongeloofwaardig en onpersoonlijk overkomen. Niet alles kan goed gaan. En het is juist ook goed om te delen hoe je niet bij de pakken bent gaan neerzitten bij een tegenslag, maar juist hoe je dit ‘probleem’ weer hebt opgelost.

Denk maar aan een goede vriendschap. Daarin deel je toch ook niet alleen je succesverhalen met elkaar? Juist als een goede vriend vraagt ‘hoe gaat het?’, is het fijn om ook een keer te vertellen wat er niet zo goed gaat. Dat verstevigt de band.

Nog even op een rij:

Storytelling

Taaltips voor makers van content

Een misverstand over copywriters? ‘Een copywriter schrijft vaudloos Nederlands.’ Volgens Nicol Tadema is dit simpelweg niet waar, om 2 redenen:

  1. Veel copywriters zijn bewust incompetent als het gaat om het volgen van schrijfregels. En dus maken copywriters zo nu en dan opzettelijke spelfouten. Of starten zij een zin met ‘en’, ‘omdat’ of ‘want’. Soms komt dat nu eenmaal de conversie ten goede. In het vak van copywriting is daarom alles mogelijk.
  2. Een steengoede copywriter kan toveren met woorden. Dus lepelt een gemiddelde copywriter met alle gemak allerlei toverspreuken op. Taalregels? Die kent de copywriter vaak niet door en door. Laat staan dat het een taalpurist is. En dat hoeft ook niet. Zolang ‘ie maar wel een steengoede corrector kent die de gecreëerde copy checkt zodat elke tekst wel foutloos naar de opdrachtgever gaat.

Nu zou ik zelf aan deze tips van Nicol Tadema willen toevoegen dat het grammaticaal niet fout is om een zin te beginnen met en, omdat, maar of want. Dit is een kwestie van smaak en een afweging die je maakt met het oog op de flow van je stuk. Gaat het om een zakelijk artikel? Dan is het wel aan te raden een zin niet met een van deze woorden te beginnen. Dit komt op de lezer informeler over.

Let wel op: gebruik de woorden omdat en maar bewust! Het gebruik van deze 2 woorden kan ongewenste bijwerkingen opleveren. Maar, zet je ze goed in? Dan kun je je lezers flink bespelen, op een positieve manier.

Controleer jezelf op sluipwoorden

Iedere schrijver heeft ‘favoriete’ sluipwoorden. Zelf heb ik er 2: natuurlijk en dus. Dus, de kans is natuurlijk groot dat je deze woorden al een paar keer in dit artikel bent tegengekomen. Een belangrijke les die ik leerde tijdens de Training Creatief online schrijven: wees je bewust van je eigen sluipwoorden en lees je teksten hierop na. Of deel je sluipwoorden met je tegenlezer.

Het is ‘natuurlijk’ geen ramp als deze woorden af en toe voorbij komen, maar het moet niet gaan opvallen. Over wat voor woorden hebben we het dan? Dirk Berkers deelt er een paar:

  • daarnaast
  • toch
  • ook
  • namelijk
  • maar
  • dus
  • echter

Betrap je jezelf te vaak op deze woorden, en weet je niet goed hoe je ze moet lozen? Check dan Synoniemen.net en zoek naar een alternatief.

Passief taalgebruik

Ben jij een passieve schrijver? Kijk uit voor ‘worden’, ‘zijn’ en voltooid deelwoorden. De ‘ergste’ zin die ik ooit ben tegengekomen in een tekst?

Tip: klaar met je tekst? Gebruik dan Ctrl + F om te kijken hoe vaak deze woorden in je tekst voorkomen. Om een passieve zin actief te maken, helpt het om jezelf af te vragen: ‘door wie?’ Het antwoord op de vraag is het onderwerp dat je kunt gebruiken voor je actieve zin.

  • Er wordt binnen 3 dagen contact opgenomen.
  • Ik neem binnen 3 dagen contact met je op.

Waarschijnlijk heb je een voorkeur voor een van de twee bovenstaande zinnen. Bij het bovenstaande voorbeeld komt ook het woordje ‘er’ om de hoek kijken. Na het lezen van deze zin blijft een belangrijke vraag onbeantwoord: wie neemt contact op?

Dit is een van de redenen om het woordje ‘er’ zo veel mogelijk te vermijden. Vooral voor studenten en journalisten is dit een belangrijke tip. Je laat de lezer liever niet achter met vragen. Bijvoorbeeld: ‘Er zijn er 2 gered.’ Wat is gered? Door wie? Waar? Hoeveel? Wanneer? Heh?…

Nog even op een rij:

Dat was ‘m! Genoeg content om te werken aan je content, lijkt me zo. Nog wat allerlaatste tips, of beter, tools, die ik je niet wil onthouden. Succes!