Schrijven

Waarom lange teksten wél werken (en hoe je ze schrijft)

0

Een lange lap tekst of kort en bondig? De woorden zeggen het al: ‘een lange lap’ klinkt saai, terwijl ‘kort en bondig’ vlot overkomt. Maar betekent dat dat je lange teksten dan áltijd moet vermijden? Wat mij betreft niet. Je moet alleen weten hoe je ze schrijft.

Bij mijn collega’s sta ik bekend om mijn lange blogs. Als ik een interview uitwerk, is mijn conceptversie al snel rond de 1.200 woorden. Kritisch kijk ik wat ik kan schrappen. Lastig. Zelf vind ik eigenlijk alles interessant…

Nee, kill your darlings is nooit mijn sterkste kracht geweest. Gelukkig gaat bondig schrijven me steeds beter af. Toch gaan mijn haren overeind staan als ik iemand hoor zeggen dat “korte teksten beter zijn”.

Dat geloof ik namelijk niet.

En dit zijn mijn redenen daarvoor:

1. Hoe lang je tekst moet zijn, hangt af van je doel…

Wil je de bezoekers van je website uitleggen hoe ze een DigiD aanmaken? Dan moet je tekst kort zijn. Geen twijfel over mogelijk.

Hetzelfde geldt voor een brief of mail waarin je uitlegt hoe je lezers hun lidmaatschap opzeggen. Je lezers hebben een doel. Een taak. En die willen ze zo snel mogelijk vervullen. Dan zitten ze niet te wachten op een grappige anekdote.

Informeren of overtuigen

Wil je de bezoekers van je website juist informeren, amuseren of overtuigen? Wil je ze bijvoorbeeld vertellen waarom jouw merk duurzamer is dan al die andere merken? Dan mag je echt wel wat meer woorden gebruiken.

Je lezers hadden namelijk een ander doel toen ze begonnen aan je tekst. Ze willen informatie om hun keuze te onderbouwen, om je beter te begrijpen of een mening te vormen.

… van je doelgroep

Ook je doelgroep is van belang bij het bepalen van de lengte van je tekst. Het is misschien een open deur, maar de doelgroep van de Volkskrant of de Correspondent is écht een andere dan die van LINDA.nieuws of RTL Boulevard.

De kans is groot dat die eerste doelgroep bestaat uit gemotiveerde lezers, die op zoek zijn naar informatie om zaken te doorgronden. Ze nemen vaker long copy tot zich en laten zich daar niet door afschrikken. De tweede doelgroep is waarschijnlijk eerder op zoek naar vermaak in de vorm van snackable content. Al zullen de twee elkaar ook weleens overlappen.

… en van je publicatiemiddel

Publiceer je een tekst op Facebook? Of in een vakblad? Ook dat maakt uit voor de lengte van je tekst. Op sociale media is de concurrentie van andere berichten groot. Bovendien ligt de focus meer op beeld dan op tekst en worden teksten na een aantal regels afgebroken.

Is je tekst te lang, dan hebben mensen zo weer verder gescrold. Op jouw artikel klikken? Nee, joh. Waarom zouden ze? Om daar toch voor te zorgen, moet je in een paar zinnen tot de kern komen en een pakkende afbeelding gebruiken om te triggeren.

Een magazine pakt je doelgroep er waarschijnlijk om andere redenen bij. Niet om even snel te checken, maar om uitgebreid voor te gaan zitten. Om te ontspannen. In dat geval nemen ze wel de tijd voor een langer artikel. Voor je het weet zijn ze 1.000 woorden verder.

2. Een lange tekst kan twijfels beter wegnemen

Stel dat je een product verkoopt. Dan geldt vaak: hoe goedkoper je artikel is, hoe minder lang mensen na hoeven denken over de aankoop. Zo’n groot risico is het namelijk niet.

Maar bij duurdere artikelen, zoals een woning, beleggingsrekening of zorgverzekering, willen mensen meer weten over het product. En daar willen ze ook best wat tijd in steken. Wat biedt het product de lezer allemaal? Wat vinden andere mensen ervan? En waarom zou de lezer voor dit product gaan, en niet voor een ander?

Bewijsvoer leveren

Ook als het gaat over de missie of visie van je bedrijf, moet je een lezer vaak overtuigen. Neem bijvoorbeeld ASN Bank. De bank claimt dat duurzaam beleggen niet alleen aantrekkelijk is voor de klant, maar ook voor de wereld. En daar hebben ze best wat woorden voor nodig.

Niet gek, want hun potentiële klanten hebben vast wel wat vragen bij zo’n claim. Wat maakt ASN zo duurzaam? Hoe garanderen ze die duurzaamheid? En wat levert dat je als klant op?

Gebruik je te weinig tekst, dan loop je als organisatie het risico dat lezers met twijfels achterblijven en afhaken. Of erger: een andere site bezoeken om wel antwoord te krijgen op hun vragen.

3. Google houdt van lange teksten

Nog een reden om voor long copy te gaan: zoekmachines zijn er dol op. Lange tekstpagina’s komen namelijk deskundiger, relevanter en unieker over dan korte teksten.

Ook blijven bezoekers langer op je pagina, omdat er meer te lezen valt. Google concludeert daarmee dat je een goede tekst hebt geschreven en geeft je pagina een hogere SEO-score, waardoor je beter vindbaar bent voor je doelgroep.

Relevant en uniek

Dat betekent niet dat je per se een tekst van 3.000 woorden moet schrijven. Dat werd in de begindagen van de SEO-hype nog weleens gedacht. Inmiddels weten we beter: een tekst van 1.000 tot 1.500 woorden volstaat, ook voor Google. Want Google houdt vooral van relevant en uniek.

SEO-expert Brian Dean en zijn team analyseerden in 2020 11,8 miljoen zoekresultaten van Google. Daaruit bleek dat de éérste pagina op Google gemiddeld 1.447 woorden had.

Typemachine met lang vel papier ter illustratie van lange teksten schrijven

Goed, een lange tekst kan dus echt wel werken. Je moet alleen weten hoe je de aandacht van de lezer vasthoudt. Een paar tips:

Hoe schrijf je een aantrekkelijke lange tekst?

1. Let op je schrijfstijl

Dé regel, wat mij betreft: een lange tekst werkt, zolang hij goed geschreven is. Dat betekent dat je actieve zinsconstructies en begrijpelijke woorden gebruikt, en afwisselt tussen korte en lange zinnen.

Hierdoor kost het je lezers minder moeite je verhaal te volgen en haken ze minder snel af. Al geldt dat natuurlijk ook voor korte teksten.

2. Houd je alinea’s wél kort (net als je intro)

Je tekst mag dan lang zijn, het is aan te raden je alinea’s wel kort te houden. Bij voorkeur maximaal vijf regels. Vooral online haken lezers af bij lange blokken tekst zonder tussenkoppen. Soms kan een alinea van één zin ook werken.

Want dat valt op.

3. Voeg visuele kenmerken toe

Visuele kenmerken verhogen de leesbaarheid van je lange tekst. Denk aan:

4. Prikkel je lezer met iets opvallends

Een nieuwtje, bijvoorbeeld. Of een anekdote. Zo trek je de lezer het verhaal in en houd je hem daarna vast.

Zelf spreek ik de lezer vaak persoonlijk aan. Het liefst in het intro al. Waarom zou diegene deze tekst moeten lezen? Die vraag probeer ik meteen te beantwoorden.

Daarnaast verwerk ik mezelf soms in het verhaal. Net als nu. Want herkenning spreekt lezers aan. Of ze mij nu kennen, of niet.

5. Maak je verhaal rond

Een andere manier om long copy aantrekkelijk te houden, is je lezer triggeren met iets waar je pas veel later op terugkomt. Begin je artikel bijvoorbeeld met een vraag. Wat hebben alle gebruikers van dit product met elkaar gemeen? Of: Waarom is Katja Schuurman zo’n fan van ons merk?

Geef pas aan het eind van je artikel antwoord op deze vraag. Als je in het slot verwijst naar het intro, maak je de tekst mooi rond. Daar houden lezers van.

Wel belangrijk: als je lezers een hele concrete taak hebben, moet je wél snel antwoord geven. Als ze willen weten hoe duur een autoverzekering is, bijvoorbeeld.

Blijf kritisch

Ook bij een lange tekst moet je jezelf blijven afvragen: is deze passage relevant voor het verhaal? Draagt het iets bij aan het punt dat je wilt maken? Of kun je het eigenlijk net zo goed gewoon schrappen?

Schrijf niet om een pagina te vullen, maar om je verhaal kracht bij te zetten. Succes!