Social media

Instagram-updates: missers of de juiste koers?

0

Het zal je niet ontgaan zijn: Instagram ligt op ramkoers met TikTok. Het socialmedia-platform heeft gebruikers de afgelopen tijd overspoeld met updates. Al eerder bleek niet iedereen het eens met deze nieuwe koers, met luid protest tot gevolg. Waar staat Instagram nu en what’s next voor de (professionele) gebruiker? In dit artikel zet ik de updates van de afgelopen tijd voor je op een rijtje en doe ik een voorzichtige voorspelling.

“Make Instagram, Instagram again”, luidde de boodschap van de tegenstanders van de updates die Instagram onlangs deed onder een groep gebruikers. De updates passen bij de nieuwe strategie van Instagram om, in de voetsporen van TikTok, de focus te verleggen naar video (Reels) en het ontdekken van (nieuwe) content. Voor Facebook zet moederbedrijf Meta in op eenzelfde strategie. Onder de ondertekenaars van de petitie bevonden zich invloedrijke creators zoals Kylie Jenner en Kim Kardashian: “Wij willen gewoon schattige plaatjes van onze vrienden zien”, luidde de boodschap. Meg Watson vatte alle pijnpunten samen in 1 tweet.

Accepteer cookies

Inmiddels zijn de updates (tijdelijk) teruggedraaid. Volgens Instagram CEO Adam Mosseri was het protest hiervoor niet de reden, maar het algoritme werkte nog niet goed. Hij benadrukte bovendien dat updates altijd eerst voor een kleine groep gebruikers worden uitgerold en pas later voor iedereen. Niks nieuws onder de zon dus volgens Instagram.

Tja. Teruggedraaid of al actief, wat hielden die updates de afgelopen maanden in? Hoe gaat onze feed er binnenkort uit zien? En wat betekent dat voor jou als (professionele) gebruiker?

1. Ruim baan voor Reels

De video-tab is definitief vervangen door het Reels-icoon. Mocht je nog video’s in landscape-formaat op je feed hebben staan, dan worden die vanaf nu in het Reels-formaat getoond. Want één ding is zeker, de focus van Meta voor Instagram ligt op de (verticale) short form video. Veel van de recente updates hebben dan ook betrekking op Reels.

Dat is overigens niet alleen een strategische keuze om de concurrentiepositie ten opzichte van TikTok te versterken. Ook het gedrag vraagt volgens Instagram om deze aanpassing. De engagement rates voor Reels zijn dubbel zo hoog als die van andere content types, blijkt uit dit onderzoek. Het voordeel voor de gebruiker? Omdat alle video’s nu als ‘reels’ worden aangemerkt, heb je ook voor het bewerken van je ‘gewone’ video’s de Reels-toolkit tot je beschikking.

Ik heb de Reels-gerelateerde updates hieronder nog even voor je op een rijtje gezet:

  • Een update met veel impact, is de verschuiving naar een full screen formaat voor zowel foto’s als video’s. In de nieuwe feed is alleen nog een kleine strook aan de onderkant gereserveerd voor navigatie door de tabs. De overige lagen zijn bovenop de content komen te liggen. Naar de volgende video navigeren ging bij Reels al op z’n TikToks, namelijk door te vegen.

BeReal inspiratie Instagram dual focus

  • Met de overstap naar full screen en een verticaal formaat, neemt Instagram afscheid van het content-formaat waarmee het ooit groot werd: het vierkant. Het platform gaat verder met verticale foto’s en video’s (9:16). Een ongebruikelijk formaat binnen de fotografie. Bovendien voegt de app straks een grijze (gradient) overlay toe aan het beeld. Die maakt de tekst beter leesbaar, maar wijzigt ook het oorspronkelijke uiterlijk van de foto. Een heftige ontwikkeling voor veel creators, blijkt al uit deze post, waarin een fotograaf foto’s voor en na de update met elkaar vergelijkt. Vermoedelijk een update waarover nog veel gaat worden gezegd als die eenmaal breed is uitgerold.

Bron foto’s: Thomas Fitzgerald Photography

  • Steeds meer features van andere plekken, bijvoorbeeld de Stories, worden aan Reels toegevoegd. Zo is binnenkort ook de Add Yours-sticker voor Reels beschikbaar. Ook voor Facebook trouwens. Hoe het werkt? Elke keer als je een Add Yours-prompt in je Reels opneemt, verschijnen de Reels die andere gebruikers daaraan toevoegen op de pagina van die prompt.

2. Boosten voor bedrijven

Dat Instagram ook heel graag bedrijven en merken aan de Reels ziet, blijkt uit de opties die er voor professionele gebruikers zijn bijgekomen.

  • Bedrijven en merken kunnen hun Reels via een nieuwe knop (zie het voorbeeld rechts hierboven) betaald boosten om ze niet alleen onder hun volgers, maar onder een brede groep gebruikers te promoten. Het platform zet met het reserveren van plekjes voor betaalde reels in de feed ook duidelijk nog altijd in op het advertentiemodel als inkomstenbron. Sterker nog, onlangs werd bekend dat bepaalde bedrijven van Meta een Reels-bonus ontvangen om Reels met veel bereik te boosten en op deze manier een breder gebruik van Reels te stimuleren. Dergelijke deals waren er al eerder met individuele creators.
  • In juli lanceerde Instagram toegang tot Reels (en dus, hoera, ook tot inplannen!) via API-platforms zoals Hootsuite, Sprout Social en Later. Collega Sanne Bekkema schreef er al dit artikel over. En ook in de app zelf lijkt de mogelijkheid om posts, Stories en reels in te plannen op komst. Dit kon eerder alleen nog via de logge Creator Studio.

3. Nog meer in het update-mandje

Te zien is dat Reels als troetelkindje van Instagram veel aandacht opslurpt, maar in het updates-mandje van de laatste tijd zaten meer updates die interessant zijn om nog even te noemen met het oog op de huidige strategie van het platform.

Stories wacht binnenkort een Show All-button. Adverteer je weleens via Stories? Dan is dit een update om in de gaten te houden. De Show All-button zorgt ervoor dat je op het moment dat een Story uit meer dan 3 slides bestaat, je alleen door een tik op de knop het hele verhaal nog kunt zien. Anders stuurt Instagram je door naar de volgende Story. Voor bedrijven is dit een uitdaging. Hoe houd je gebruikers vast als je Story uit meer dan 3 slides bestaat?

4. Inspiratie uit BeREAL

BeReal is de laatste maanden enorm in populariteit gegroeid, net als Discord. Al noemt die laatste zichzelf geen socialmedia-platform, beide kunnen in de nabije toekomst zomaar belangrijke concurrenten worden van Instagram.

Dat Instagram voor inspiratie graag naar BeReal kijkt, blijkt uit de lancering van een ‘dual-camera’ modus waarin je doel tegelijkertijd in zowel de selfie-modus als de camera-modus kunt vastleggen. Ook schijnt Instagram te experimenteren met ‘snapshot’, een QR-code die je precieze locatie op een kaart deelt, al zal de privacygevoeligheid van een dergelijke feature nog wel om de nodige aandacht vragen voordat het officieel wordt gelanceerd.

Uitleg dual focus van BeReal.

Uitleg van de dual focus feature in BeReal

Extra tip! Tijd om over te stappen naar de nieuwe formaten. YourSocialTeam ontwikkelde een handige guide. Bonustip voor social media managers en marketeers, pas ook je metrics aan voor video’s. Impressions en views worden namelijk vervangen door plays en reach bij Reels.

5. Gesleutel aan het algoritme: een feed vol memes

Naast de toename van advertenties in je feed misschien wel de grootste doorn in het oog van de meeste klagers: de ‘in stream’ recommendations. De content waar je niet zelf voor hebt gekozen, maar waarvan het algoritme bepaalt dat je die wil zien, geïnspireerd op de Discovery-tab van TikTok. Al introduceerde TikTok zelf niet zo lang geleden juist weer een extra Friends-tab om content van je vrienden te kunnen filteren.

Betekent dat inderdaad straks vooral ongewenste doorgeplaatste TikTok-memes in je feed? Instagram kiest bewust voor deze strategie omdat ze naar eigen zeggen creators zo het grootst mogelijke bereik kunnen bieden en jij nieuwe content kunt ontdekken. Bovendien zegt Instagram dat uit eigen onderzoek naar gedrag blijkt dat de meesten gebruikers vooral interactie met hun vrienden hebben via Stories, niet via de feed.

Hoe het ook zij, Instagram heeft deze update voorlopig teruggedraaid met de verklaring dat het algoritme eerst nog beter moet worden in het selecteren van geschikte content per gebruiker. Uiteindelijk is voor hen naar eigen zeggen het doel voorrang te geven aan het soort content waar je vaak interactie mee aangaat. Dat klinkt niet onaannemelijk, Instagram heeft er tenslotte belang bij de gebruiker zo lang mogelijk vast te houden. Dus like je veel foto’s, dan zie je er ook meer. Hetzelfde geldt voor Reels.

Tip: recommended posts tijdelijk uitschakelen

Geen zin in aangeraden posts? Je kunt ze tijdelijk snoozen. Hoe doe je dat? Vind een recommended post in je feed en klik op de drie puntjes (of het kruisje) rechtsboven de content. Kies dan voor ‘not interested’ (of: niet geïnteresseerd). Instagram zal deze post dan verstoppen en geeft je een keuze. Kies voor ‘snooze all suggested posts in feed for 30 days’. Dan ben je er voor 30 dagen vanaf! En ben je een maand verder? Repeat…

6. Video’s killed the influencer

De protesten van Instagram-influencers over de updates en de verschuiving van foto’s naar video, legt ook een generatiekloof bloot. Met de jongste generatie creators (het woord influencers kan inmiddels eigenlijk in de prullenbak) massaal op TikTok, kan Instagram niet veel anders deze kloof overbruggen om ook in de toekomst relevant te blijven.

Voor het platform ligt er de uitdaging op de video-trein te springen zonder bestaande gebruikers te verliezen. Maar het is nog zoeken naar de beste manier om hun trouwe influencers/creators te blijven faciliteren en binden. Dat is ook merkbaar bij affliate-programma’s zoals ‘live shopping’. Hierin ontvangen creators commissie per gebruikersklik door producten in hun posts te taggen. Binnenkort wordt de stekker alweer uit dit programma gehaald. Het bleek onhandig om mee te werken en eigenlijk ook overbodig. Andere diensten zoals Amazon Associates zijn hier beter op ingesprongen.

TikTok-video van Johanna Zavoral

Vooruitblik: kans op koerswijziging?

Gaat Instagram nog van koers veranderen? Dat is onwaarschijnlijk. Instagram lijkt niet erg gevoelig voor kritiek van gebruikers. Het vertrouwt op de trends die het zelf waarneemt in socialmedia-land (de triomftocht van TikTok), maar ook op het gedrag van gebruikers dat ze zeggen waar te nemen op hun platform. En dat gedrag onderstreept de populariteit van video-content.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe feed met aangeraden posts. Ondanks de luide protesten over het gebrek aan vriendencontent in de nieuwe feed, ziet het platform dat de groei in het bekijken van content van vrienden al een tijdje is verschoven naar Stories en DM. Dit geeft hen voorlopig geen reden om de koers te wijzigen.

Betekent dit dat je je als gebruiker dan maar beter kunt gaan voorbereiden op een nieuwe socialmedia-toekomst met video en interesse-gestuurde feeds in de hoofdrol? Daar lijkt het wel op. Maar het biedt ook kansen, zeker voor bedrijven en merken, bijvoorbeeld om nieuwe groepen te bereiken buiten je volgers om. Beter ga je dan wel snel beginnen met Reels. Dan maak je nog gebruik van de voorrang die Instagram momenteel aan Reels geeft. Wellicht helpt deze handige beginnershandleiding je op weg. Wij blijven ondertussen de updates voor je volgen!