Content & taal in 2024: deze 10 artikelen mag je niet missen
Content gegenereerd door AI: het kan ons werk makkelijker maken, maar het kan ook voor ‘rommel’ zorgen. Artikelen hierover, en over onderwerpen als sterke inhakers en contentkalenders, staan dit jaar tussen de best gelezen content & taal-artikelen van 2024 op Frankwatching.
10. Canva gamechangers: 6 onmisbare tools voor marketeers
Canva heeft het afgelopen jaar grote veranderingen doorgemaakt. Er lijkt elke week wel weer een nieuwe (AI)-functie bij te komen, die je werk een stuk makkelijker maakt. Het zijn er zoveel, dat het soms fijn is om weer even terug te gaan naar de basis.
Wat zijn nou dé gamechanging functies in Canva die jouw werk efficiënter en professioneler maken? Sanne Westendorp licht er 6 toe, met een bonustip.
9. Zó herken je AI generated content in teksten
Gebruik AI sporadisch voor de aanzet en inspiratie. Gebruik het niet voor de exacte inhoud. Blijf authentiek en zorg voor unieke content. – Stephanie van Leeuwen
Neem niet alles letterlijk over wat ChatGPT produceert dus. Zo ziet Stephanie dat sinds haar in mei gepubliceerde artikel nog steeds. En ik ook trouwens. Zij herkent steeds vaker de stijl van AI-teksten (op websites, social media, in sollicitaties) en schreef er daarom dit artikel over, om te laten zien hoe je teksten in AI generated content herkent.
8. Social media is dood: de prijs van overvloedige content
Scrollen, scrollen, scrollen. Er is steeds meer online content dankzij AI en er zijn meer content creators. De Gouden Eeuw voor content creators, kunnen we wel zeggen. Maar hoe positief is dat eigenlijk?
De overtuiging dat meer content beter is om op te vallen heeft geleid tot een overvloed aan wat Hannah Fransen ‘nontent’ noemt. Content zonder waarde, die er alleen is om gezien te worden. Onder gebruikers ontstaat hierdoor mediamoeheid.
Vind je dit herkenbaar en wil je ontdekken hoe het ook anders kan? Hannah Fransen vertelt er meer over in dit stuk.
7. Een overzichtelijke contentkalender maak je zo [7 tools]
Om chaos en stress in je werk te voorkomen, is een goede planning en contentkalender van groot belang. Maar ja, hoe maak je die?
Collega Nina Hartman legt in 5 stappen uit hoe je dit doet en noemt 7 handige tools die je daar goed bij kunt gebruiken. En heb je inspiratie nodig voor content? Bekijk dan zeker ook de inhaakkalender van 2025.
6. 6 redenen waarom pdf’s op websites echt niet meer kunnen
Ken je dat, dan zoek je alvast het menu op van het restaurant waar je vanavond gaat eten, en dan moet je eerst een pdf downloaden. Vervolgens kom je bij het restaurant aan en staat er iets heel anders op het menu. Daar gaat je mentale voorbereiding!
Femke Koning vindt het maar niks, pdf’s op websites. Ze wilde er ooit zelfs een ‘anti-pdf-Hyves voor oprichten. Haar redenen:
- Pdf’s zijn niet gebruiksvriendelijk
- Een pdf schaalt niet mee met je device
- Het is minder goed voor je SEO en meetbaarheid
Eens of oneens? Nog 3 redenen en waar een pdf wél van pas komt, deelt Femke in dit artikel.
5. Cruciaal: dit Scala aan Irritante AI-woorden willen we niet meer zien
Oké, even terug naar hoe je AI-teksten herkent. Op de redactie herkennen we ze inmiddels namelijk ook meteen. En als ik voor mezelf spreek: ik word er erg moe van. Er staat heel veel, maar wordt er precies niks gezegd. Wollige zinnen en termen, zonder echte verdieping.
“In dit dynamische digitale tijdperk is social media cruciaal. Om essentiële content te maken, hoort deze naadloos aan te sluiten op je uitdagingen en kansen.” Krijg je al de kriebels? Ik wel. Deze tekst heb ik net zelf bedacht, maar had zó uit ChatGPT kunnen komen rollen.
Word jij er ook zo moe van? Dan hebben we een leuk rijtje met typische termen en woorden voor je: herkenbaar als je veel met AI-teksten te maken krijgt.
4. Op zoek naar een goede serie, film of documentaire? 9 kijktips!
Ik ben gek op de wereld van films en series en vind het heerlijk om me daarin onder te dompelen. Ik schreef daarom een artikel met kijktips voor in je kerstvakantie (of wanneer dan ook). Die komen nu, met de naderende vrije (feest)dagen, misschien goed van pas!
Liever wat luisteren of lezen? Ik heb dit jaar, naast documentaire-tips, ook podcast- en boekentips voor je op een rij gezet. Zo kom je je vakantie wel door!
3. Deze B&B Vol Liefde-inhakers zijn niet leuk… deze zijn héél leuk
Inmiddels begint Winter Vol Liefde alweer bijna, maar in de zomer was B&B Vol Liefde echt een hype. Net als het jaar daarvoor trouwens. En dat was bij verschillende merken op social media te zien. Dat toont maar weer aan dat een goede inhaker echt niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn.
Wie weet kan jij met jouw content-team (of zelf) bij het seizoen van volgend jaar ook wel ijzersterke inhaker bedenken. Inspiratie nodig? Dit zijn de leukste voorbeelden.
2. Schrijf als een pro: vermijd deze 10 meestvoorkomende stijlfouten
“Het Nederlands is een rijke en veelzijdige taal, maar zoals bij elke taal kunnen er gemakkelijk fouten insluipen”, schrijft Gaby Tenda.
En om die fouten te vermijden, schreef ze een artikel met de 10 meestvoorkomende stijlfouten in het Nederlands, met voorbeelden en praktische tips om deze te vermijden. Hier zijn er alvast 5:
- Tautologie: het onnodig herhalen van hetzelfde begrip met andere woorden.
- Pleonasme: een overbodige toevoeging waarbij een eigenschap die al in het hoofdwoord besloten ligt, nogmaals wordt genoemd.
- Contaminatie: het vermengen van 2 uitdrukkingen of woorden tot een foutieve combinatie.
- Incongruentie: een fout waarbij het onderwerp en de persoonsvorm niet in getal overeenkomen.
- Foutieve samentrekking: het verkeerd samenvoegen van zinnen waarbij niet alle delen dezelfde grammaticale functie of betekenis hebben.
1. Is dit een grap? 13 (mogelijke) 1 april-grappen op een rij
Is dit een grap? Een 1 april-artikel is dit jaar het best gelezen content-artikel? Zeker geen grap! Zo’n artikel is namelijk hartstikke leuk, zit vol humor én is op het juiste moment gepubliceerd, dus sloot het aan bij de behoeftes van onze doelgroep op dat moment. Zoals dat hoort, bij goede content. 🙂
Rebecca Sterk zette de leukste (mogelijke) 1 april-grappen van 2024 voor je op een rij. Laat je inspireren voor je eigen 1 april-inhaker in 2025!
Dat was ‘m dan, de top 10 van 2024 met artikelen over content & taal. Benieuwd naar de top 10 artikelen over communicatie? Die vind je hier. Of de top 10 over social media? Die vind je hier. Houd Frankwatching in de gaten, want binnenkort volgen de top 10-artikelen over marketing, HR en meer.