Communicatie in 2024: deze 10 artikelen mag je niet missen

Communicatie in 2024: deze 10 artikelen mag je niet missen

Framing, overheidscommunicatie, de taal van Gen Z, de laatste trends op het gebied van communicatie of digitaal samenwerken… Het zijn onderwerpen waarover interessante artikelen verschenen op Frankwatching afgelopen jaar. Ik heb de bestgelezen artikelen over communicatie in 2024 voor je op een rij gezet.

10. Hoe framing onze keuzes positief kan beïnvloeden: van treinreizen tot klimaat

Framing zorgt ervoor dat jij andere keuzes maakt als deze op een andere manier worden gepresenteerd. Die tactiek kan voor hele positieve doeleinden ingezet worden, zoals voor het milieu en de gemeenschap.

Hoe zorgde NS bijvoorbeeld dat meer mensen de (stop)trein pakten? En hoe kun je framing inzetten voor klimaatverandering? Niels Vink legt het uit in zijn artikel over framing.

Trein Bron: Steve Photography / Shutterstock.com

Bron: Steve Photography / Shutterstock.com

9. Dit leer je van Michelle Obama’s verkiezingsspeech [5 presentatie-technieken]

Dit jaar stond weer in het teken van de Amerikaanse verkiezingen. In augustus droegen ook de Obama’s hun steentje bij tijdens de Democratic National Convention. Oud-president Barack en zijn vrouw Michelle waren publiekslievelingen, en niet voor niets. Ze weten precies hoe ze het publiek erbij moeten houden.

De speech van Michelle:

Accepteer cookies

Welke technieken gebruikt zij in haar speech en hoe kun jij die toepassen in jouw speeches, presentaties en pitches? Esmeralda Kleinreesink deelt 5 lessen in haar speechanalyse.

speech presentatie michelle obama, Bron afbeelding: mark reinstein / Shutterstock.com

Bron afbeelding: mark reinstein / Shutterstock.com

8. Overheidscommunicatie in 2024: zorgen van burgers & nog 5 trends

Rico den Boer en Jasper Bons voorspelden eind 2023 dat 2024 een roerig jaar zou worden voor de overheidscommunicatieprofessional. Met welke trends bereidden ze ons voor op afgelopen jaar?

  1. Zorgen van burgers serieus nemen. Hoe zorg je voor meer openheid, transparantie, kwetsbaarheid en het benoemen en bespreekbaar maken van ‘moeilijke’ thema’s als migratie, woningbouw en bestaanszekerheid.
  2. Communicatie en participatie op maat. Niet meer één boodschap voor alles en iedereen, maar communicatie op maar om zoveel mogelijk effect te genereren.
  3. Contentmakers pakken controle terug. Overheidsorganisaties maken steeds vaker gericht content op basis van een contentstrategie.
  4. Het gemak van ChatGPT ervaren. Het omzetten van nieuws- en persberichten naar socialmedia-berichten, het analyseren van data: je kunt ChatGPT er makkelijk voor inzetten.
  5. Einde van Meta-advertenties nabij? Dat was even de vraag, vanwege gedoe met de privacywetgeving. Daarom blijft het verstandig om, zeker als overheidsorganisatie, over alternatieven na te denken.
  6. Arbeidsmarktcommunicatie 2.0. Steeds meer overheidsorganisaties zouden afgelopen jaar zijn gaan investeren in een goede arbeidsmarktcommunicatiestrategie, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt.

Heb jij deze trends afgelopen jaar zien terugkomen? Of misschien de overheidscommunicatie-trends die Niek Stevens omschrijft?

overheidscommunicatie

7. What about whataboutisme? Wat het is & hoe je ermee omgaat

Whataboutisme? Wat is dat? Mirjam van Elst legt het zo uit:

“Als je je van ‘whataboutismes’ bedient, wijs je direct naar de ander. Inhoudelijk ga je niet in op het onderwerp. Laat staan dat je toegeeft dat de ander een punt heeft. Je zet de aanval in en beschuldigt de ander, de criticus, van een ander kwalijk feit. De ander heeft geen recht van spreken, want zij doen iets anders slechts. Bij  ‘whataboutisme’ haal je er een onderwerp bij dat niets te maken heeft met het oorspronkelijke onderwerp. Of een onderwerp dat buitenproportioneel groter is dan het oorspronkelijke onderwerp.”

Dan ontstaat er dus een typisch ‘ja, maar…’ gesprek. Vermoeiend. Hoe ga je daarmee om? Dat lees je in dit stuk.

Wijzen naar ander bron: mikute / Shutterstock

6. Slimmer digitaal werken in 2024: AI, hybride & data [10 trends]

Rik Mulder schreef eind 2023: “Dachten we net dat we ons, na de coronacommotie, konden concentreren op het uitvogelen van hybride werken, krijgen we AI voor de kiezen.”

Dat klopt, en met AI zijn we nog lang niet klaar. Maar naast AI, waren er dit jaar ook andere technologieën om rekening mee te houden. De trends voor slimmer digitaal werken in 2024:

  1. De AI ommezwaai
  2. This is your copilot speaking
  3. And this is your security officer
  4. Denk er om!
  5. Vergaderen is uit
  6. Verbinden is in
  7. Sociale software
  8. Datagedreven
  9. Of data-omgeven?
  10. En nu met z’n allen

Denk je bij sommige trends: huh? Begrijpelijk, dus je vindt ze met toelichting en al in dit trend-artikel.

Afbeelding bij artikel over slimmer digitaal samenwerken.

5. Overheidsinstanties op social media: dé trends & tips voor 2024

Nóg een overheids-trendartikel, maar dan een voor communicatie via social media. Irfan Fiets licht in zijn artikel 7 socialmedia-trends voor de overheid (voor 2024) toe.

Daarnaast geeft hij ook nog 7 socialmedia-tips voor de overheid, die ook aankomend jaar nog mooi van pas komen. Handig!

Social media canvas van Cycle Media

4. Stap uit de dramadriehoek en voer het ‘echte gesprek’

De jaarplannen voor 2025 worden – of zijn – al gemaakt, maar om dat jaarplan volgend jaar te realiseren, is het belangrijk om het ‘echte gesprek’ te voeren. Wat dat is?

Het echte gesprek…

  • is een gesprek vanuit autonomie en gelijkwaardigheid. Ook als je tegengestelde belangen hebt.
  • gaat altijd over 3 dingen: de inhoud, de relatie en de psychologische laag.
  • is de moeilijke weg, maar zeker niet de lange weg.

Waarom het zo belangrijk is om het ‘echte gesprek’ te blijven voeren? Zodat je niet in de dramadriehoek terechtkomt of, als je er al in zit, er weer uit komt. Wat de dramadriehoek is én 7 uitgangspunten voor het echte gesprek? Dat vind je allemaal in dit interessante artikel van Josje van Beek. 

Dramadriehoek

3.  Communicatie in 2024: AI ondersteunt, maar jij maakt het verschil

De trend-artikelen deden het goed afgelopen jaar , en dit is de laatste in dit rijtje. Het is zeker niet de onbelangrijkste, het trend-artikel van Jennifer Vogels gaat namelijk in op de algemene communicatie-trends in 2024.

Onderwerpen als interne communicatie, duurzaamheid en korte content worden erin besproken. En natuurlijk AI, maar daarbij is de boodschap vooral dat AI ondersteunt, maar wij als mensen nog altijd het verschil maken.

communicatie in 2024

2. Van dragqueens naar anti-woke: merken draaien diversiteit terug

Een artikel dat nogal wat losmaakte, bij zowel voor- als tegenstanders (dat zie je ook terug in de reacties onder het artikel). Grote merken, zoals Jack Daniel’s, draaien de diversiteitsklok namelijk terug. Iets wat niet alleen geldt voor regenboogmarketing, maar ook voor bijvoorbeeld Black Lives Matter.

Waarom verandert dit? Alfred Verhoeven legt het, aan de hand van voorbeelden van verschillende merken, uit. 

Regenboog vlag die wordt vastgepakt. Bron: vectorfusionart, Shutterstock

1.  Moeite met Gen Z begrijpen? Zo spreek je hun taal

En dan… het nummer 1 bestgelezen artikel over communicatie dit jaar! Het artikel, geschreven door collega Nina Hartman, gaat in op de taal van Gen Z. Hoe kon het ook anders, Gen Z is een populair onderwerp.

Nina legt uit waarom het belangrijk is om de taal van Gen Z te begrijpen én wat die taal precies inhoudt. Zo deelt ze een uitgebreide lijst van veelvoorkomende afkortingen (zoals iykyk), woorden (zoals salty) en de betekenis van emoji voor Gen Z. Wist je bijvoorbeeld dat de clown-emoji betekent dat je echt iets heel doms zegt?

Een heerlijk artikel om te lezen! En lees ook zeker de reacties eronder.

Generatie Z Bron: Jacob Lund / Shutterstock

Top 10 artikelen van 2024 over communicatie

Dat was ‘m dan, de top 10 van 2024 met artikelen over communicatie. Houd Frankwatching in de gaten, want binnenkort volgen de top 10-artikelen over social media, content, marketing en meer!

Blog