10x populair: AI-geletterdheid, algoritme-veranderingen bij Instagram & effectieve CTA’s

10x populair: AI-geletterdheid, algoritme-veranderingen bij Instagram & effectieve CTA’s

GPT Operator, AI-geletterdheid en zelfs een AI-taal Bingo: AI blijft een hot topic. En hoe zit het eigenlijk met traditionele CTA’s: werken die nog wel goed? En wat is het alternatief? Dit – en meer – vind je in de top 10 best gelezen Frankwatching-artikelen van de maand februari.

1. Van call-to-action naar call-it-a-day: hoe effectief zijn ze nog?

Een goede call-to-action is al jarenlang een onmisbaar element in marketing. ‘Klik hier’, ‘koop nu’, ‘meld je aan’: deze traditionele CTA’s zijn ons wel bekend, maar zijn ze nog wel zo effectief nu steeds meer mensen weten hoe marketing werkt? Of moeten marketeers hun strategie aanpassen om beter in te spelen op de moderne consument?

Dirk Berkers zocht het voor je uit en geeft meteen antwoord op de vraag hoe je consumenten dan wel verleidt en uitnodigt, in plaats van je op te dringen.

Cactus met megafoon bij artikel over prikkelende call-to-action

2. GPT Operator als persoonlijke assistent: werkt het zoals verwacht?

Eind januari werd GPT Operator gelanceerd. Niet zomaar een chatbot, maar een die zelfstandig webpagina’s kan bekijken, kan klikken, typen en formulieren kan invullen. Maar hoe zelfstandig is deze echt? Kan de tool van OpenAI bijvoorbeeld al een tafel voor je boeken bij een restaurant, simpel stagiair-werk uitvoeren, fungeren als jouw persoonlijke shopper of je volgende vlucht boeken?

Jan Scheele testte het en deelt zijn ervaringen.

GPT Operator op telefoon

Bron: Selman GEDIK / Shutterstock.com

3. AI-geletterdheid is geen keuze meer: zo voldoe je aan de aanbevelingen

Onlangs heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een document gelanceerd om organisaties richting te geven over hoe ze AI-geletterd kunnen worden. Het is geen checklist om aan te voldoen, maar een aanbeveling. Maar toch: als je voldoet aan deze aanbevelingen, is de kans natuurlijk groter dat de AP goedkeurt hoe jij het doet. En aangezien ze vanaf augustus 2025 gaan handhaven op AI-geletterdheid, is het handig om je alvast in te lezen en stappen te ondernemen.

Charlotte Meindersma legt uit hoe je in 4 stappen voldoet aan de aanbevelingen.

Veiligheid en risico's met AI AI-geletterdheid

Bron: takasu / Shutterstock.com

4. Een intranet in Microsoft SharePoint maken? Dit moet je weten

Microsoft SharePoint is de meest gebruikte tool voor het ontwikkelen van intranetten. Wil jij daar ook mee aan de slag? In dit uitgebreide artikel van Christiaan W. Lustig staat alles wat je erover moet weten. Na het lezen heb je handvatten om aan de slag te gaan met de vraag wat de beste intranetoplossing voor jouw organisatie is.

SharePoint app

Tada Images / Shutterstock.com

5. De Irritante AI-taal Bingo: Doe Je Mee?

Door het grote aanbod aan (gratis) AI-tools, is het behoorlijk laagdrempelig geworden om te experimenteren met AI voor teksten. Hartstikke handig natuurlijk, maar het heeft ook een keerzijde. Bepaalde woorden en uitdrukkingen komen namelijk opvallend vaak voor in teksten (cruciaal, essentieel, het tijdperk van…, naadloos, dynamisch) en verliezen daardoor hun kracht, het komt veel mensen de neus uit.

Tijd om eens wat aan die teksten te gaan doen dus. Om die typische woorden en uitdrukkingen sneller te leren herkennen, introduceerden we als redactie De Irritante AI-taal Bingo (dat is er ook een: in elk woord van een titel of kop een hoofdletter). Speel je mee?

6. Algoritme-veranderingen bij Instagram: delen & opslaan zijn het nieuwe liken

Merk jij dat je Instagram-posts ineens minder presteren? Dat is geen toeval, want Instagram heeft het afgelopen jaar flink wat algoritme-veranderingen doorgevoerd. Zo zijn likes & volgers minder belangrijk geworden en delen & opslaan juist belangrijker. Weer een bewijs dat authentieke, waardevolle content wordt gewaardeerd.

Over deze veranderingen vertelt Julia Helmich je in dit artikel, mét tips voor creatieve en authentieke content.

telefoons in handen

7. Zo gebruik je AI om orde te scheppen in een confettiregen aan ideeën

Ben je heel creatief? Dan herken je het vast wel: je barst van de ideeën, maar raakt verstrikt in je eigen overvloed. Hoe schep je orde en maak je al die creatieve ideeën werkbaar? Sigrid van Iersel bedacht een oplossing.

Ze deelt een paar manieren waarop AI je kan helpen om orde te scheppen in de creatieve chaos en slimme keuzes te maken.

Vrouw blaast confetti uit boek

8. De European Accessibility Act: wat je moet weten voor juni 2025

Er wordt al jaren over geschreven, maar deze zomer gaat de European Accessibility Act (EAA) dan echt van kracht. Anders dan eerdere wetgeving, met betrekking tot digitale toegankelijkheid, is deze wet gericht op commerciële instanties, in plaats van overheidsorganisaties.

Het is dus tijd om er wat mee te doen. Maar wat is het precies, welke bedrijven moeten eraan voldoen en hoe wordt er in Nederland straks toezicht gehouden? Hier vind je duidelijkheid over in dit artikel van Vincent van Brakel.

Europa met een slotje erop.

9. Locatiepagina’s zijn ideaal voor lokale SEO: zo maak je ze

Locatiepagina’s, ook bekend als lokale landingspagina’s, zijn webpagina’s gemaakt om locatiegerichte zoekwoorden te targeten. Ze helpen bedrijven om beter gevonden te worden door klanten die op zoek zijn naar specifieke diensten of producten in een bepaalde regio. Ideaal dus voor het vergroten van je lokale zichtbaarheid en om meer organisch verkeerd en leads te genereren.

Maar hoe werken locatiepagina’s precies? En hoe kun je ze effectief inzetten, zonder in de valkuilen van duplicate content te trappen? Niels Castermans legt het je allemaal uit.

kompas op kaart

10. Een rechtszaak winnen met ChatGPT: het stappenplan

Een rechtszaak winnen zonder juridische achtergrond of advocaat, volledig geassisteerd door ChatGPT? Ja, dat is mogelijk. Auteur Roman Markovski spande onlangs een rechtszaak aan tegen een overheidsinstantie, liet zich volledig door ChatGPT assisteren en kreeg na twee zittingen en hoger beroep gelijk.

Volgens hem is AI geen vervanging voor gespecialiseerde expertise, maar kan het dus wel dienen als een krachtige assistent die je voorbereidt, structureert en traint. Interessant! Hoe hij het heeft aangepakt? Hij deelt zijn stappenplan, bestaande uit 8 stappen, en laat daarmee zien dat AI ook in dit geval een heel handig hulpmiddel kan zijn.

Rechtszaak ChatGPT

Afbeelding gegenereerd door ChatGPT

Dit was de top 10 van februari 2025. Ben je benieuwd naar de populairste artikelen van andere maanden, óf de best gelezen artikelen in 2025 over social media, content, communicatie, marketing en meer? Je vindt ze allemaal hier.

Blog