Jongeren spenderen 5,1 uur per dag op hun telefoon: wat doen ze in die tijd?

Kijk jij weleens naar je schermtijd en zo ja, schrik je dan? Ik schrik al als ik bij mezelf gemiddeld 3 uur zie, maar wist je dat jongeren gemiddeld 5,1 uur per dag op hun mobiele telefoon kijken? Een groot deel daarvan wordt doorgebracht op social media. Wat doen ze allemaal in die tijd?
Dat vertel ik je aan de hand van recente onderzoeken van Snapchat en Mediahuis Nederland. Het onderzoek van Snapchat is gedaan onder hun gebruikers wereldwijd, van ongeveer 13-34 jaar oud. Het onderzoek van Mediahuis Nederland is gedaan onder 2.755 Nederlandse jongeren in de leeftijdscategorie van 15-35 jaar. In dit onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen 3 groepen:
- de jongste groep (15-21 jaar)
- de middelste groep (22-28 jaar)
- de oudste groep (29-35 jaar)
Oh trouwens, ik val zelf ook onder deze doelgroep. Nou, ben ik toch blij dat mijn schermtijd wat onder die 5,1 uur zit.
Dagelijkse tijd op social media is gedaald
Goed, jongeren kijken dus gemiddeld 5,1 uur per dag op hun telefoon. Een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen was het nog 5 uur per dag. Bij de jongste groep jongeren (15-21 jaar) gaat het om 5,5 uur per dag.
Wel opvallend: de tijd die op social media wordt besteed is gedaald ten opzichte van vorig jaar, van 4 uur naar 3,5 uur per dag. De jongste groep brengt daar hun meeste tijd door, 3,9 uur, en de oudste groep 3 uur.
De dagelijkse tijd op social media is dus gedaald, maar toch gaat nog steeds het grootste gedeelte van de schermtijd naar de socials. Maar welke socials?
De top 5 meest gebruikte socialmedia-platformen onder jongeren
Facebook is allang niet meer ‘hot’ bij jongeren, maar dat is wel bekend. TikTok heeft Facebook dan ook uit de top 5 van meest gebruikte socialmedia-platformen onder jongeren verstoten. Dit is trouwens die top 5:
- YouTube
- Snapchat
- TikTok
Maar liefst 60% van de jongeren gebruikt nu TikTok, een stijging van 12% ten opzichte van vorig jaar. Iets wat ik ook wel om me heen zie trouwens. Iedereen die ik hoorde zeggen: “Nee, TikTok ga ik echt nooit downloaden, daar voel ik me te oud voor!” heeft de app inmiddels op hun telefoon staan.
WhatsApp staat met stip op nummer 1 met 93% gebruikers. Al profiteert Signal wel van de privacydiscussies rondom WhatsApp, want het aantal gebruikers is daar verdubbeld (van 4% naar 8%). Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat WhatsApp heel snel van de troon gestoten wordt als hét communicatiemiddel. Begin dit jaar had iedereen het over Signal, maar ik heb er nu al lange tijd niemand meer over gehoord.
Social media als nieuwsbron
Waar we vroeger voor de tv zaten voor het NOS 8 uur-journaal, is social media nu voor jongeren de belangrijkste nieuwsbron. Maar ook op social media blijft NOS het populairste nieuwsmerk. Dat doen ze goed dus, ze gaan volledig mee met hun tijd.
Ruim 6 op de 10 jongeren volgt NOS via social media, tv of de app. De jongste groep (15-21) is het meest trouw aan het merk. Nu.nl staat trouwens op de tweede plek, maar wordt dan juist weer meer gevolgd door de ‘oudere’ jongeren. Ook wel logisch als je je bedenkt dat NOS ook het kanaal NOS Jeugdjournaal heeft, waar de content is aangepast op jongeren. Nu heeft dat niet.
Instagram is trouwens dé plek voor jongeren om nieuws te volgen, deze socialmedia-app wordt veruit het meeste gebruikt daarvoor.
Hoe gaan jongeren om met nepnieuws op social media?
Dat op social media veel nepnieuws, of zoals Trump zegt ‘fake news!’, te vinden is, is geen verrassing. En met de opkomst van AI zal dit ook niet minder worden. Jongeren denken zelf dat ze nepnieuws wel herkennen. 70% zegt het wekelijks tegen te komen, maar de grootste groep weet dus vrij zeker dat ze het wel herkennen.
Ze zullen het in elk geval beter herkennen dan ouderen. 😉
Wat vinden jongeren van reclames?
Jongeren zijn gewend aan snel, sneller, snelst. Als een reclame te lang duurt, vinden ze dat heel irritant. En ook als een reclame te vaak herhaald wordt. Je merkt wel: deze groep is niet opgegroeid met traditionele televisie.
Maar over het algemeen zijn ze minder negatief over verschillende vormen van reclame. Vooral traditionele vormen van reclame, zoals buitenreclame en advertenties in kranten en tijdschriften, beoordelen ze best positief. Reclame buiten de online wereld om lijkt dus beter te werken, want online reclames op de smartphone of laptop worden het vaakst irritant gevonden.
Voor alle (online) reclamemakers: hoe korter en minder opdringerig, hoe beter.
Reclames door influencers
Influencer marketing blijft een sterke vorm van online reclame maken. 57% van de jongeren geeft aan deze reclames ronduit irritant te vinden, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar. Maar toch werkt deze vorm van reclame nog altijd goed: van de jongeren die reclames via influencers zien, heeft 43% weleens iets gekocht.
Wat wel belangrijk is hierin, is dat influencers écht enthousiast moeten zijn over wat ze promoten, vindt 74% van de jongeren.
De Snapchat-generatie: 5 inzichten
Laten we ook nog even ingaan op de inzichten die Snapchat opdeed van hun gebruikers. Niet onbelangrijk, want volgens het onderzoek van Mediahuis gebruikt maar liefst 65% van de 15-35-jarigen Snapchat. Een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar. Hoe Snapchat de ‘Snapchat-generatie’ zelf beschrijft:
The Snapchat Generation doesn’t overthink it. They just Say It In A Snap. They use a unique language here that’s fast, visual, and deeply intuitive.
Inzicht 1: niet gepolijst en betekenisvoller
Authentieke, ongefilterde content en imperfecties zorgen voor échte connecties, ziet Snapchat. Het is een socialmedia-platform waar echte, rauwe en creatieve content juist als iets positiefs wordt gezien. Overdachte en gepolijste content hoort daar niet thuis (een trend die trouwens al meerdere jaren ook bij andere socialmedia-platformen onder jongeren te zien is).
Bijna 80% van de Snapchatters wereldwijd geeft dan ook aan dat Snapchat de online plek is waar ze het meest zichzelf kunnen zijn.
Inzicht 2: ‘snap, yap, repeat’
Voor de oudere doelgroep: ‘yappen’ is Gen Z-taal voor kletsen. En dat is wat de Snapchat-generatie doet. Ze delen en praten zich een weg naar diepere connecties. Wereldwijd praten ze gemiddeld meer dan 1,7 miljard minuten per dag. Het gaat op Snapchat, meer dan op andere platformen, om verbondenheid. Echt in contact staan met elkaar, de ‘social’ in social media komt daar voor mijn idee wat meer terug.
Voor bedrijven die via Snapchat adverteren is dit belangrijk om mee te nemen. Plaats jezelf binnen de doelgroep, als een ‘vriend’. Menselijk en eerlijk.
Inzicht 3: vriendschappen
Delen hoe je vandaag in je vel zit met je vrienden? Of even vragen hoe dat shirt in de paskamer je staat? Het gaat allemaal via Snapchat, daar worden de dagelijkse dingen met elkaar gedeeld. 92% van de dagelijkse Snapchat-gebruikers betrekt bijvoorbeeld vrienden bij hun winkelervaring, met berichtjes en foto’s.
In mijn omgeving zie ik dat niet, maar bij mijn jongere neefje en nichtje wel. Communiceren gaat via Snapchat sneller dan via WhatsApp en uitspraken als “Waar m’n zus nu is? Ik kijk wel even op Snapchat” komen dagelijks voor.
Inzicht 4: identiteit in beweging
Omdat Snapchat zo’n veilige online plek is voor veel gebruikers, wordt er ook veel geëxperimenteerd zonder er veel over na te denken. Zelfexpressie is spontaan, visueel en altijd in ontwikkeling. Als merk kun je dus ook lekker experimenteel zijn daar, dat wordt alleen maar gewaardeerd.
Inzicht 5: de ‘echte kant’ van influencers
Influencers zijn zichzelf op Snapchat, net als de Snapchatters zelf. Ze delen wie ze zijn, hoe ze zich voelen en wat er in hun hoofd omgaat. En ook hier geldt: die eerlijkheid wordt gewaardeerd. Er ontstaat daardoor ook een hechtere band met hun community.
Volgers van influencers voelen meer als ‘vrienden’ dan als ‘volgers’. Iets wat ook al bij Gen Alpha terug te zien is trouwens, hoorde ik een tijdje geleden. Gen Alpha zoekt interactie met hun favoriete influencers. Ze verwachten ook dat zij reageren op hun berichten, influencers staan voor hun gevoel niet zo ver van ze af.
Ga je in zee met een influencer (voor Snapchat), zorg dan dus dat dit iemand is die het platform net zo gebruikt als de gebruikers dat doen. Een eerlijk en oprecht iemand, die als een vriend voelt en niet als advertentie.
Telefoonverbod voor scholieren: yay or nay?
Voor ik afsluit, wil ik toch nog even terugkomen op die schermtijd en de kritische kant van social media. Je zou het niet verwachten met een schermtijd van 5,5 uur, maar het telefoonverbod op middelbare scholen krijgt steun van de jongeren zelf. 55% van de scholieren staat positief tegenover de maatregel. Blijkbaar waarderen ze minder afleiding onder schooltijd toch wel.
Zonder social media is het misschien wel lekker rustig
Zelf denk ik dat dit niet voor niets het geval is. Want social media is voor jongeren niet alleen een bron van vermaak, maar ook van negatieve gevoelens. Een groot deel van de jongeren (32%) zegt zelfs dat het misschien beter was geweest als social media nooit was uitgevonden. En ik denk dat het als maatschappij belangrijk is om daar ook rekening mee te houden.
De laatste tijd zie ik weleens berichten op LinkedIn voorbijkomen dat ouders hun kind nog even geen smartphone geven, maar een ‘gewone’ Nokia waar ze alleen mee kunnen bellen en SMS’en. Dat lijkt me eigenlijk wel rustig voor die kinderen, nog even kind zijn en je niet druk maken om die stroom aan informatie en content die je dagelijks binnen krijgt. Online haat, pesten en shaming neemt namelijk ook toe. En de zorgen daarover trouwens ook.
Niet voor niks ook dat de overheid ouders nu adviseert te wachten met social media tot 15 jaar. Maar of dit ook werkt? De tijd zal het leren. Zolang alle vriendjes en vriendinnetjes om hen heen wel een smartphone en social media hebben, zal het voor een kind misschien onrechtvaardig voelen als zij dat niet hebben. Groepsdruk speelt daar ook een rol in.
De mooie en lelijke kant van social media
Zo zie je maar weer: social media heeft een mooie, maar ook hele lelijke kant. Ik ben benieuwd hoe dit zich door de jaren heen verder gaat ontwikkelen.
Wat vind jij de meest opvallende uitkomst uit de onderzoeken van Snapchat en Mediahuis Nederland?