Social media

6 socialmedia-trends om je op te focussen in 2023 [onderzoek]

0

Je hebt het misschien wel gemerkt of gelezen: social media zetten dit jaar vol in op AI-features en communities krijgen (nog steeds) veel aandacht. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor je socialmedia-strategie? En met welke socialmedia-trends moet je rekening houden in 2023? Ik deel de opvallendste inzichten uit recent onderzoek in dit artikel.

HubSpot vroeg ruim 1200 socialmedia-marketeers wereldwijd naar welke trends ze zien en hoe ze daarop inspelen. En wat hun doelen en uitdagingen voor 2023 zijn. En dat zijn er nogal wat. De uitkomsten kunnen je helpen om je socialmedia-aanpak voor komend jaar te optimaliseren.

Op welke socialmedia-platformen moet je inzetten?

Nieuwe socialmedia-platformen als Mastodon, BeReal of Slay zijn interessant om in de gaten te houden. Maar het grote publiek bereik je nog steeds via gevestigde platformen als Instagram, Facebook, TikTok en YouTube. De cijfers liegen er niet om.

2023: het jaar van Instagram

Een ding is duidelijk, 2023 móet toch wel het jaar van Instagram worden. Uit het HubSpot-onderzoek blijkt dat veel marketeers (29%) het meest inzetten op Instagram. Daarnaast geeft 52% aan in 2023 in elk geval meer tijd aan Instagram te willen besteden. Het is bij uitstek het platform met de hoogste Return on Investment (ROI), hoge betrokkenheid en heeft de beste mogelijkheden om te groeien als merk. En nu het aantal aankopen op social media toeneemt, is Instagram ook populair vanwege het uitgebreide pakket verkooptools (Instagram Shops en Instagram Live Shopping).

Facebook, TikTok en YouTube

Daarnaast blijft Facebook populair onder marketeers. Het wordt momenteel met 67% zelfs het meest gebruikt, al scoort het platform qua ROI en betrokkenheid lager dan Instagram, wat 65% gebruikt. Toch wil 23% van de marketeers uit het onderzoek het meest op Facebook inzetten dit jaar. En geeft 43% aan dat ze hun Facebook-inspanningen willen uitbreiden.

Niet onverwacht is ook TikTok populair, met name vanwege de enorme groeipotentie, de snelheid waarmee het aantal gebruikers toeneemt en de toename van marketinginvesteringen. Toch gebruikt ‘maar’ 36% van de bedrijven TikTok. Dat komt met name omdat TikTok nieuw is én omdat je er vooral Gen Z bereikt. Van degenen die al op TikTok inzetten, is maar liefst 53% van plan om er dit jaar nog meer in te investeren.

Tot slot krijgt YouTube een belangrijke plek in socialmedia-strategieën. Ook vanwege de inzet op YouTube Shorts. 55% gebruikt het platform, 14% daarvan zegt dat YouTube voor hen de hoogste ROI oplevert in vergelijking met alle social media die ze gebruiken.

Overweeg je om een nieuw socialmedia-platform te proberen? Volgens het onderzoek zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden:

 • de potentie voor leadgeneratie (33%),
 • de mogelijkheid je doelgroep te bereiken (33%),
 • of je websiteverkeer kunt genereren (31%),
 • de mogelijkheden om een community te bouwen (31%).

Betrokkenheid als doel én uitdaging

Betrokkenheid creëren is al jarenlang het ultieme doel voor socialmedia-teams. En dat is dit jaar niet anders. In het HubSpot-onderzoek geeft 26% van de marketeers aan dat een toename van de betrokkenheid hun primaire doel is, gevolgd door het vergroten van de merkbekendheid (onder nieuwe doelgroepen, 25%) en het groeien van de community of het aantal volgers (25%).

Tegelijkertijd is het creëren van content die de betrokkenheid stimuleert, de grootste uitdaging (17%). Een paar andere uitdagingen in de lijst zijn:

 • het creëren van leadgenererende content (15%),
 • je doelgroep bereiken (15%), en
 • volgers behouden (15%).

Inspelen op wat er speelt op social media, kan helpen om je doelen te bereiken.

Welke socialmedia-trends mag je niet missen?

1. Bouwen aan een community

Om maar met de deur in huis te vallen: volgens maar liefst 90% van de socialmedia-marketeers is het bouwen van een actieve online community cruciaal in 2023. Consumentengedrag onderschrijft deze socialmedia-trend. Zo’n 20% van de socialmedia-gebruikers heeft in de 3 maanden voorafgaand aan het onderzoek deelgenomen aan of is lid geworden van een online community op social media.

Als je een community wil starten, dan zijn volgens het onderzoek Facebook (25%) en Instagram (25%) de meest effectieve platformen. Zo kun je op Facebook gebruik maken van groepen. Op Instagram maak je bijvoorbeeld gebruik van Stories-features als polls en vraagstickers, user-generated content en functies als Instagram Live. Welk platform je kiest, hangt natuurlijk af van welke doelgroep je wil bereiken.

Effectieve platformen voor community building - bron HubSpot

Bron: HubSpot

2. Social commerce wint het van webshops

Als ik op zoek ben naar een product, ga ik meestal gericht op zoek in m’n favoriete webshops. Maar steeds vaker word ik via Instagram verleid om allerlei producten te kopen. Binnen socialmedia-apps shoppen wordt is dan ook een van de belangrijkste socialmedia-trends. Een paar cijfers uit het onderzoek:

 • 25% van de socialmediagebruikers tussen de 18 en 44 jaar hebben weleens een product gekocht en afgerekend binnen een socialmedia-app.
 • 80% van de socialmedia-marketeers denkt dat consumenten in 2023 vaker een product in socialmedia-apps zullen kopen dan op de webshop van merken zelf of op online marktplaatsen als Amazon.
 • 47% van de socialmedia-marketeers geeft aan dat hun organisatie direct producten of diensten verkoopt binnen socialmedia-apps.

Je kunt wel stellen dat social media langzaam transformeren naar e-commerce-platformen. Vooral visuale apps als Instagram Pinterest en TikTok zijn daar geschikt voor. Inmiddels is social media voor consumenten tussen de 18 en 54 jaar zelfs de favoriete plek om nieuwe producten te ontdekken. Op dat vlak wint het oude vertrouwde internet (49%) het alleen nog bij 55-plussers ruimschoots van social media (24%).

Socialmedia-kanalen waar mensen producten ontdekken - Bron HubSpot

Bron: HubSpot

Vertrouwen winnen

Vertrouwen is een belangrijke factor als je inzet op verkopen via social media. Daar is nu nog een groot gebrek aan. Slechts 42% van de socialmedia-gebruikers voelt zich comfortabel bij shoppen op social-platforms. De grootste zorgen hebben mensen over:

 • of het bedrijf legitiem is (54%),
 • dat ze geen terugbetaling kunnen krijgen (48%),
 • de kwaliteit van de producten die verkocht worden (44%).

Het is dus belangrijk om deze zorgen weg te nemen als je inzet op social commerce. BIjvoorbeeld met reviews, datagedreven merkonderzoek en user generated content.

Instagram heeft momenteel volgens marketeers de beste tools om shoppen via het platform mogelijk te maken (33%), gevolgd door Facebook (25%). Ze hebben ook de hoogste ROI. Consumenten vinden de shopervaring binnen Instagram het prettigst.

De toenemende populariteit van kopen en verkopen op social media, betekent overigens ook dat de klantenservice steeds vaker naar social media verplaatst, bijvoorbeeld via Direct Messages op Instagram. Zo heeft een vijfde van de gebruikers tussen de 18 en 44 jaar in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek een merk gecontacteerd via privéberichten op social media. Het is dus verstandig om klantenservice via social media in je strategie op te nemen, als je dat nu nog niet doet.

3. Short-form video is het meestgebruikte contentformat

Van alle socialmedia-trends kan deze je niet ontgaan zijn. Afgelopen jaren is short-form video enorm populair geworden. Ruim de helft (54%) van de ondervraagden in het onderzoek maakt gebruik van dit contentformat. Niet zo gek, want je kunt ze kwijt op TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts en sinds kort zelfs op Facebook Reels.

Short-form video’s zorgen voor een hoge betrokkenheid en hebben van alle formats de hoogste ROI. En ze zijn heel effectief voor je merkbekendheid en betrokkenheid. Vooral Gen Z en Millennials hebben de voorkeur om via korte video’s over nieuwe producten te leren. Daarom kan het slim zijn om educatieve productvideo’s te maken.

Naar verwachting groeit short-form video dit jaar nog meer. Vandaar dat een derde (33%) van de ondervraagde socialmedia-marketeers plant om meer in dit contentformat te investeren, vooral op TikTok, Instagram en YouTube. Bijna tweederde (58%) is zelfs van plan om nog meer in short form video te investeren dan ze al deden.

Lange video’s en live video’s of livestreaming belanden trouwens beide met 36% op de tweede plaats van meestgebruikte formats op social media.

4. Grappige en herkenbare content is favoriet

Goed om te weten: het hoeft allemaal niet zo gepolijst op social media…

Er wordt volgens het onderzoek aan de lopende band content gepost. Vaak dagelijks (20%), of zelfs meerdere keren per dag (22%). 34% van de marketeers post een aantal keer per week.

Het gros van die content (45%) weerspiegelt de merkwaarden van een organisatie. Daarna volgt herkenbare content (42%), educatieve content (42%), trendy content (39%) en grappige content (36%).

Grappige content staat dus op de laatste plaats, terwijl dat volgens 66% van diezelfde marketeers het meest effectief is. Daarnaast zijn herkenbare content (63%) en trendy content (59%) het meest effectief. En drie keer raden… de favoriete content van gebruikers is herkenbaar (49%) of grappig (36%).

Meest effectieve type content op social media - Bron HubSpot

Bron: HubSpot

Eigenlijk is dat goed nieuws, want consumenten zitten minder op gepolijste content te wachten, authenticiteit is belangrijker. Veel socialmedia-marketeers geven dan ook aan (meer) in herkenbare en grappige content te willen investeren. Want, zo meldt HubSpot:

Relatable content shows your target audience that they’re not alone in their struggles, challenges, and successes. Being relatable is an important part of community building. When someone feels like they identify with your posts, they’ll be more likely to follow and engage with you in the future.

5. Social search verslaat zoekmachines

Het gaat al een tijdje rond dat social search aan een opmars bezig is. En dat je het niet moet onderschatten. Zo is TikTok onder Gen Z het afgelopen jaar zoekmachine Google voorbij geschoten. Niet gek dus, dat 87% van de socialmedia-marketeers verwacht dat consumenten in 2023 vaker via social media naar merken zullen zoeken, dan via zoekmachines.

De cijfers tot nu toe: 24% van de 18-54 jarigen gaat eerst naar social media om naar merken te zoeken. Dit is ook te zien in zoektermen op Twitter (reviews, advies over, alternatieven voor…), en in gesprekken op bijvoorbeeld Reddit en Tumblr. Over het algemeen zoeken mensen op social media het meest naar:

 • mensen (58%),
 • interessante content (57%),
 • merken (32%),
 • ideeën of inspiratie (32%), en
 • producten of diensten om te kopen (31%).
Welke generaties zoeken op social media in plaats van zoekmachines - Bron HubSpot

Bron: HubSpot

Een logisch gevolg is dat 89% van de ondervraagde marketeers zegt dat social search belangrijk is binnen hun socialmedia-strategie dit jaar. Volgens hen hebben Instagram, Facebook en YouTube de beste zoekmogelijkheden. Een paar tips om als merk in te spelen op social search:

 • voeg relevante zoektermen en hashtags toe aan je socialmedia-content en -biografie,
 • zorg voor een makkelijk te vinden gebruikersnaam,
 • zorg dat je gebruikersnaam op alle platformen hetzelfde is.

6. AI op social media

Het zal geen verrassing zijn dat AI een belangrijke rol speelt op social media. Met de introductie van ChatGPT en (iets eerder) DALL-E aan het grote publiek wordt er veel gesproken over hoe je AI-tools kunt inzetten om AI-gegenereerde afbeeldingen en teksten voor social media te maken. Zo kun je AI bijvoorbeeld vragen om:

 • ideeën voor socialmedia-campagnes en contentkalenders,
 • creatieve, aandachttrekkende bijschriften voor socialmedia-posts,
 • verschillende vertalingen van je socialmedia-posts,
 • koppen, slogans en beschrijvingen voor advertenties,
 • nieuwe versies van bestaande teksten, om op social media te gebruiken.

Een belangrijk advies van HubSpot bij het gebruiken van AI-gegenereerde afbeeldingen voor commerciële doeleinden, is om rekening te houden met copyright en het vermelden van artiesten:

Using AI images in marketing campaigns can be a bit of a grey area. Just like stock photos and anything your company shares, you need to make sure that it’s uniquely yours, or that you have the rights to use it.

Er is nog een hoop discussie over van wie de rechten zijn als AI de content heeft gemaakt. En er zijn nog geen concrete regels. Het is belangrijk om daar secuur mee om te gaan.

Hopelijk geven deze socialmedia-trends en inzichten je wat aanknopingspunten of inspiratie voor je strategie in 2023. Waarop leg jij de focus komend jaar?