Loopbaan

De 15 meest waardevolle tips voor HR & recruitment

0

Arjan Elbers voorspelde het in september 2021: werkgevend Nederland krijgt een vet probleem. Op dat moment waren er voor het eerst in onze historie meer openstaande vacatures dan werklozen. Hoe dat komt? “De economie raast door en de babyboomers gaan met pensioen”, aldus Arjan.

Ondanks dat door het stoppen van de NOW en andere overheidsregelingen het aantal faillisimenten steeg, weegt het aantal werkzoekenden dat hieruit voortkomt niet op tegen het aantal beschikbare banen. Voor recruiters, HR-medewerkers en anderen in dit vakgebied wordt de uitdaging om werknemers te scoren groter en groter. Daarom deel ik in dit artikel de beste tips over werving en selectie, je werken bij-site, vacatures en uiteraard: het behouden van je medewerkers.

Werving en selectie

Het vinden van nieuwe werknemers begint natuurlijk bij werving en selectie. Dit hele proces is in de afgelopen tijd dramatisch veranderd. De succesvolle aanpak die je een jaar geleden volgde, werkt nu waarschijnlijk niet meer. Een partij die deze verschuiving mooi in beeld weet te brengen is Randstad.

Waar jij ooit in de rij stond voor een baan, staan de banen nu in de rij voor jou.

Accepteer cookies

Je denkt misschien dat de developers, verpleegkundigen en bouwvakkers in trek zijn, maar er is één groep waar nóg meer vacatures voor openstaan: recruiters. Ja, echt. Werkgevend Nederland is namelijk geschrokken van het personeelstekort en denkt dit te kunnen oplossen met het aannemen van meer recruiters. In maart dit jaar stonden er maar liefst 28.000 vacatures open voor recruiters. Maar het aannemen van meer recruiters is geen goede aanpak.

Hoe je de basis op orde krijgt? Voer het gesprek over het personeelstekort en de aanpak hiervoor organisatiebreed. Het plan én de uitvoering moeten voelbaar en geïntegreerd zijn in de hele organisatie. En laat het beeld van een afgetimmerde vacature varen. Vorm een functie om een enthousiaste medewerker heen.

Nieuwe aanwas begint bij oude aanwas

Voordat je begint met de zoektocht naar nieuwe collega’s, is het aan te raden om eerst met je huidige medewerkers in gesprek te gaan. Dit is een van de tips die Celine Goud deelt in haar artikel. Je wil weten wat er speelt in de organisatie, waar een gebrek aan is, wat er beter moet en natuurlijk wat er goed gaat.

Hebben veel medewerkers dezelfde behoefte? Dan is de kans groot dat de nieuwe collega deze behoefte ook zal hebben of krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het vrij indelen van je feestdagen. Als daar behoefte aan is, voer dit dan door in je organisatie en gebruik dit in de communicatie naar buiten.

Dit soort ‘bijzondere’ regelingen kunnen je als werkgever laten opvallen bij werkzoekenden. Zo werkt een vriend van mij bij ABN AMRO. Daar hebben ze een regeling dat je een aantal dagen per jaar ‘vrij’ krijgt om vrijwilligerswerk te doen. Dat vind ik persoonlijk een hele mooie regeling!

Linsey Jepma omschrijft dit als de Employer Value Proposition: de waarde die jij als organisatie kunt toevoegen voor je huidige en toekomstige werknemers. Wat maakt jou uniek als werkgever? Wat maakt jouw werkplek de moeite waard om elke dag voor uit bed te komen? Gebruik dit als basis van je werving.

Vernieuwende methoden

Naast het verbeteren van de standaardkanalen, zoals een werken bij-site, kun je ook je blik verbreden. Waar bevinden de (jonge) werkzoekenden zich bijvoorbeeld momenteel? Juist, op social media. En specifieker: op TikTok. Dit blijkt een effectief platform te zijn voor het werven van starters en young professionals.

Je verwacht het misschien niet, maar de grootste groep Tiktokkers is tussen de 20 en 24 jaar. Dit maakt TikTok het perfecte platform voor het delen van startersfuncties, traineeships en stages.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze TikTok van Albert Heijn Veenendaal-Oost. Deze video heeft al 574 likes, 29 reacties en hij is 37 keer gedeeld. En dit terwijl het TikTok-account ‘maar’ 603 volgers heeft. Zoals je aan deze video kunt zien, en bijvoorbeeld ook aan dit voorbeeld van de Efteling, hoeft het ook geen gelikte video te zijn. Hoe minder gescript, hoe authentieker het overkomt. En dat is nou precies wat potentiële werknemers willen zien: hoe het er écht aan toe gaat in het bedrijf.

Naast het maken van TikTok-video’s is het sowieso een idee om aan de slag te gaan met recruitment-video’s. In onderstaande video deelt Pelpina hiervoor 5 handige tips.

Accepteer cookies

Ben je inmiddels geïnspireerd en gemotiveerd om naar het volgende recruitmentlevel te gaan? Bekijk dan ook zeker even deze 2 sterke voorbeelden van wervingsstrategieën van Kruidvat en Defensie.

Nog even op een rij:

Vernieuwende vacatures

Naast het loslaten van de dichtgetimmerde vacaturetekst en het inzetten van vacature-video’s, deelt Floor van den Elsen 8 creatieve tips voor je vacature. Eigenlijk zijn de tips bedoeld voor vacatures in de creatieve sector, maar ik denk dat alle branches wat aan deze tips hebben. Ik deel er 3, komen ze!

1. Gebruik beeld

Dat kan natuurlijk een video zijn, maar foto’s maken ook al een wereld van verschil. Hoeveel van de vacatures die jij tot nu toe hebt gezien waren opgeleukt met een foto of ander beeld? Als je het aan mij vraagt: geen. Op het logo en misschien wat huisstijlelementen na zie je maar weinig beeldmateriaal in vacatures.

Denk eens aan een foto van de werkplek, het kantoor, je toekomstige team of misschien een infographic van hoe je gemiddelde werkweek eruitziet. Bij Frankwatching zijn we hier momenteel ook mee bezig. Zo hebben we laatst een video gemaakt voor het werven van nieuwe stagiaires. Bij onze nieuwste vacature (we zoeken een UX/UI-designer, zegt het voort) kan er nog wel wat winst behaald worden. Naast een foto van slechts 7 Frankwatchers is deze pagina aardig kaal. 👀

2. Sollicitatiebrief of…

Moet een kandidaat perse een sollicitatiebrief schrijven, of mag het ook een video zijn? Of misschien een geluidsopname, whatsappje of meteen een kopje koffie? Hoe minder drempels de kandidaat ervaart, hoe groter de kans op een sollicitant.

3. Houd het concreet

Vermijd onduidelijke vacaturetaal. Denk aan de ‘vlotte pen’ de ‘dynamische baan’ en de ‘9 tot 5-mentaliteit’. Wat bedoel je daarmee? Wat wil je nou echt dat de kandidaat goed kan. Is het belangrijk dat de kandidaat zonder teveel moeite een lekker leesbaar tekstje uit z’n mouw schudt? Schrijf dat dan op, in plaats van ‘een vlotte pen’.

Naast deze tips, zijn er ook nog beïnvloedingstechnieken die je kunt toepassen in je vacature. Linsey Jepma schreef hier een interessant artikel over. Zij sprak met Nicol Tadema, oprichter van én senior adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij Voor Tekst, over schrijftechnieken die de kans op sollicitanten op jouw vacatures vergroten.

Een van de tips die ze deelt, gaat over het gebruik van het woordje ‘maar’. Lees de onderstaande zinnen maar eens, dan weet je waarschijnlijk al waar de tip over gaat.

Voorbeeld van het gebruik van het woord maar in zinnen

Vind je dit interessant? Lees dan zeker even het hele artikel van Linsey!

Nog even op een rij:

Werknemers behouden

Oké, alle tips over werknemers zoeken, vinden en aan boord trekken zijn leuk, maar dan komt het allerbelangrijkste onderdeel: het behouden van je werknemers. Volgens Linsey Jepma is goed werkgeverschap hét wapen tegen personeelstekort. “Het zorgt voor een hogere betrokkenheid, minder stress én meer werkgeluk onder huidige medewerkers.”

Naast de zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving zet een goede werkgever nog een stapje extra. En dan gaat het niet over het verdubbelen van het aantal bedrijfsuitjes of het verhogen van de salarissen. Linsey deelt 4 belangrijke eigenschappen voor een goede werkgever:

  1. Oog voor de ideale werk-privé balans
  2. Focus op persoonlijke groei en ontwikkeling van medewerkers
  3. Medewerkersbetrokkenheid vergroten door openheid
  4. Feedback is één van de prioriteiten

Elisabeth Hoffs omschrijft deze focus van werkgevers op werknemers in haar artikel als ‘compassievol leidinggeven’: transparant, duidelijk leiderschap vanuit een menselijke insteek.

Wat hierbij ook zeker van belang is: de vitaliteit van je medewerkers. Zo hebben wij (degenen die wilden) bij Frankwatching laatst een gezondheidscheck doorlopen. Van een uitgebreide online vragenlijst over je mentale welzijn, stresslevel en sportmomenten tot het opmeten van je bloeddruk en zelfs een analyse van een paar druppels bloed. Na het insturen kun je in de online omgeving zien hoe het is gesteld met je (mentale) gezondheid en worden er tips gedeeld over bijvoorbeeld je eet- en beweeggedrag.

Deze focus op je werknemers heeft ook invloed op het werkgeluk. “Vitaliteit en werkgeluk zorgen voor 33% meer winstgevendheid, 45% meer productiviteit, 66% minder ziekteverzuim en 300% meer innovatie”, aldus Jorieke Levink.

Nog even op een rij:

Dat was ‘m! Zie het werving en selectie-landschap niet als een probleem. Dat heeft geen zin. Zie het als een uitdaging en als een mooi moment om je business te innoveren op dit vlak. Ontdek nieuwe mogelijkheden, werk samen met verschillende teams, bevraag je medewerkers, maak er een leuk project van 🙂 Succes!