Content

8 creatieve vacaturetips voor culturele organisaties

0

Er is krapte op de arbeidsmarkt. Ook in de culturele sector staan er ontzettend veel vacatures open. Dagelijks komen er tientallen functies bij mooie, toffe, inhoudelijke en creatieve organisaties vrij. Plekken waar gemaakt wordt, waar er buiten de lijntjes wordt gekleurd en waar nieuwe dingen ontstaan. Maar opvallend genoeg lijken culturele vacatureteksten behoorlijk op elkaar en zijn deze – eerlijk gezegd – ook een beetje saai. De dynamische omgeving, de vlotte pen en de uitdagende functie: omschrijvingen die bij veel vacatures wel een keer voorbijkomen.

Natuurlijk hoeft niet iedere organisatie de Coolblue van de cultuursector te worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je vacatureteksten beter overeenkomen met waar je als culturele of creatieve organisatie voor staat? Schrijf creatievere en persoonlijke teksten aan de hand van deze 8 concrete tips.

1. Gebruik beeld, niet alleen tekst

Veel vacatures uit de cultuursector bestaan voor een groot gedeelte – of volledig – uit tekst. Hoogstens wordt voor de socialmediakanalen een passend beeld gezocht. En dat terwijl foto’s van tentoonstellingen, concerten en voorstellingen juist tot de verbeelding kunnen spreken. Foto’s of video’s van de dagelijkse werkplek geven een goed beeld van de plek waar je een groot gedeelte van de week bent. Maar denk bijvoorbeeld ook aan visuele schema’s of infographics om een baan of werkdag toe te lichten. Uiteraard kun je de hoeveelheid beeld aanpassen op het type functie.

2. Visuele alternatieven voor sollicitatiebrieven

Werkenden in de cultuursector zijn visueel ingesteld of voelen zich niet prettig bij het schrijven van een uitgebreide motivatiebrief. Geef in je vacature alternatieven voor de traditionele ‘mail met cv’. Het Rijksmuseum heeft bijvoorbeeld regelmatig vacatures waar mensen uitgenodigd worden een sollicitatiefilmpje in te sturen. Bij design- of communicatiefuncties is het natuurlijk fijn om een portfolio in te kunnen zien, met ontwerpen en eerder gemaakte content zoals video of social posts. 

3. Maar wat ga je nu precies doen?

In de meeste vacatures staan uitgebreide functie-omschrijvingen. Heel prettig om als kandidaat vooraf te weten wat je baan inhoudt. Het nadeel is dat deze omschrijvingen vaak abstract zijn. Je werkt aan het communicatiebeleid, bent aanspreekpunt voor externe stakeholders of hebt de leiding over het tot stand komen van een tentoonstelling. Maar wat houdt dat in op dagelijkse basis? Ben je wekelijks op pad om met partners nieuwe ideeën te bedenken? Schrijf je dit jaar een vierjaarlijks communicatieplan? Probeer met praktische voorbeelden een omschrijving wat meer levendig te maken.

4. Een dag uit het leven van …

Naast de functieomschrijving, wat er van je verwacht wordt en wat de organisatie een sollicitant biedt, wordt er maar weinig ingegaan op ‘een typische werkdag’. Nu is dat soms lastig en verschilt dit per dag (ook interessant om juist te benoemen!). Maar overleggen, lunchen en het bezoeken van evenementen hoort er vaak wel bij.

Door een alinea toe te voegen over wat er op regelmatige basis wordt gedaan – en hoe je dat met elkaar doet – geef je extra context. Bijvoorbeeld:

  • een wekelijkse teamvergadering waarin iedereen vertelt waar die mee bezig is, én hulp kan gebruiken,
  • dat je samen luncht, en
  • dat je eens per kwartaal met collega’s op stap gaat naar een voorstelling.

Het zegt veel over hoe je als team en organisatie met elkaar omgaat

5. Durf ook de minder leuke kanten te belichten

Een vacaturetekst is het liefst een eerlijke weergave van wat een nieuwe werknemer in een baan te wachten staat. Overweeg daarom om ook een aantal minder leuke kanten aan het werk te belichten. Want eerlijk is eerlijk, geen baan is 100% perfect. Er is niets mis mee dat er in je organisatie soms wat last minute werk gedaan moet worden. Of dat het in de zomermaanden wat drukker is omdat dan de deadline is van de najaarsbrochure. Het is zowel voor de kandidaat als organisatie fijn om te weten of deze verwachtingen op elkaar aansluiten. En hoe je daar anders eventueel met elkaar een mouw aanpast.

Voorbeeld van een goede vacature voor de culturele sector.

Stukje van de vacature van Nationale Opera en Ballet: een quote van een medewerker.

6. Geef de organisatie een gezicht

Veel culturele organisaties werken in kleine teams informeel met elkaar samen. Geef in de vacature alvast een beeld van de collega’s. Dat kan door een foto toe te voegen van de medewerker bij wie een sollicitant op gesprek komt. Door een quote toe te voegen van een andere collega die het werk al doet. Of door actief door te verwijzen naar de team-pagina op de website.

7. Culturele clichéwoorden

Als je wil weten welke woorden je beter niet kunt gebruiken in een kantooromgeving, volg dan Japke d. Bouma. Zij licht allerlei jeukwoorden uit die we veel gebruiken in ons werk, maar eigenlijk niets (meer) betekenen. Vacatures uit de cultuursector bevatten soms ook woorden en uitdrukkingen, die inmiddels vrij weinig meer zeggen.

Denk aan de ‘vlotte pen’. Wil je dat je nieuwe werknemer aan de lopende band teksten produceert? Dat diegene actief schrijft, of juist begrijpelijk? Of de ‘dynamische baan’ die niet ‘van 9 tot 5’ is. Als je bij een poppodium solliciteert, is dat voor de hand liggend. Ook vaak gelezen: ondernemend of pro-actief.

Wil je het toch vermelden? Omschrijf het dan zoals het is: ‘Je bent ervaren in het schrijven van passende teksten – van subsidieaanvraag tot social mediapost.’ Of: ‘Je bent voor je werk regelmatig ’s avonds aanwezig tijdens een van onze concerten.’

8. Timmer een vacature niet helemaal dicht

‘Wat je meeneemt, wat wij van je vragen en wat wij je bieden.’ Uiteraard is het fijn om kaders te scheppen binnen een functie. Maar je kunt het kader ook te klein maken en daarmee de sollicitant minder vrijheid te geven om te reageren. 16 punten met functie-eisen kunnen ontmoedigen überhaupt te reageren, of brengen de sollicitant in diens brief in verleiding op elk een reactie te geven. In een onlangs geplaatste vacature van Theater Utrecht ontbreekt iets opvallends, namelijk de functieomschrijving of -eigenschappen:

Wat ga je doen?

[…] Wij zoeken een marketeer die zin heeft om deze opdracht op een energieke en overtuigende manier op te pakken: het vinden, verleiden en binden van (nieuw) publiek voor de voorstellingen en voor Theater Utrecht. Afhankelijk van jouw eigen expertise, ervaring en inbreng (bijvoorbeeld social media, website, content, community, online marketing, strategie, branding) (her)verdelen we de taken in het team van drie.

Zie jij mogelijkheden en heb je zin?

Bel of mail dan eens […]. Vooral ook als je enthousiast bent, maar twijfelt over iets. Neem contact met ons op. We denken namelijk graag in mogelijkheden: wat kan wél. […]

De sollicitant krijgt op deze manier zelf de verantwoordelijkheid om expertises toe te lichten, in plaats van door vooropgezette functie-eisen. In de vacature worden eigen ideeën (en twijfels) juist aangemoedigd.

Tot slot: experimenteer met verschillende (soorten) vacatureteksten. Pas ze aan op het type teamlid dat je zoekt, toets ze binnen je organisatie en experimenteer. Houd goed bij wat het oplevert, en durf in een gesprek ook te vragen naar wat de kandidaat voor indruk van de functie op basis van de vacaturetekst heeft gekregen.