Video, How to

5 praktische tips voor effectieve recruitment-video’s

0

Een goede recruitment-video voelt als een kennismaking. Prop dus nooit simpelweg je vacaturetekst in video-vorm. Maar… hoe pak je dit dan wel aan? Ik geef je 5 praktische tips!

Accepteer cookies

Tip 1. Maak geen commercial

Maak je video geen kopie van je vacaturetekst. Die kunnen we lezen. Alle informatie rondom aantal uren en salaris: laat dat achterwege. Maar bedenk wel, wat is de kracht van video? Video kan iets laten zien, de sfeer, de mensen… En op die manier voelen als een laagdrempelige kennismaking.

Dus, bedenk: hoe laat je iemand welkom voelen in jouw video? Laat dus vooral het perfecte en gelikte los, maar hou je kijker in gedachten. De video wordt dan waarschijnlijk persoonlijker en laagdrempelig. En houd het kort! 2-3 minuten is echt lang zat.

Tip 2. Laat mensen spreken

De grootste reden om bij een bedrijf te werken? De mensen, de collega’s, de sfeer. Dus: laat verschillende mensen kort aan het woord. Laat het team vertellen over waarom zij hier werken. En laat natuurlijk ook zien hoe ze te werk gaan. Loop bijvoorbeeld even met iemand mee in de video, als een soort rondleiding. Zo voelt een filmpje al als een kennismaking.

Tip 3. Highlight vragen die je vaker voorbij hoort komen

Er zijn vaak thema’s of vragen die je met regelmaat voorbij hoort komen, op de werkvloer en tijdens interviews. Als je bijvoorbeeld weet dat er veel vragen zijn rondom werkdruk of vakantiedagen, maak die dan juist bespreekbaar in je video. Laat een collega hier kort over vertellen. Je wil dus eigenlijk dat dit filmpje voelt alsof je een soort insider-informatie krijgt, voordat je echt ergens op bezoek komt.

Tip 4. Maak het visueel

We vergeten vaak filmpjes visueel te maken. Dan laten we wel een aantal personen aan het woord, maar we laten niet ZIEN hoe het is om ergens te werken. Laat bijvoorbeeld naast de werkplek, ook de straat en het lunchcafe om de hoek zien, of jullie goede koffie, en ook foto’s van een leuk bedrijfsuitje. Gebruik verschillende afstanden en hoeken om de video visueel dynamisch te maken.

Tip 5. Maak de CTA onderdeel van je video

De CTA: Call to Action. Wat hoop je dat de kijker doet als ze je video kijken? Plaats dit niet alleen in tekst achteraan de video, maar benoem het en maak het onderdeel van het filmpje. Als een collega bij het koffieapparaat staat, kun je prima zeggen “Kom je binnenkort langs voor een kopje koffie? Stuur ons even een mailtje.” Dat komt waarschijnlijk persoonlijker over dan alleen  een tekstje met een link aan het einde van de video.

Wat zijn jouw video recruitment-tips? Hoe pak jij dit aan, wat zijn je toevoegingen? Ik hoor het graag, laat zeker een reactie achter!