Loopbaan

Werkgevend Nederland krijgt een vet probleem [arbeidsmarkttrends 2022]

0

Wat brengt 2022 voor de arbeidsmarkt, HRM en recruitment? Inmiddels blog ik al een kleine 5 jaar voor Frankwatching. Voor wie me kent: ja, ik houd van een losse schrijfstijl. En ik lach altijd erg hard om mijn eigen grappen. Maar als je de komende jaren een groot probleem op het vlak van arbeidsmarkt en recruitment aan wil kunnen pakken, dan adviseer ik graag dit artikel bloedserieus door te lezen. Want we gaan een periode van oorlog in.

Mijn checklist op voorspellingen voor 2021

Daarover later meer, maar eerst een terugblik. In 2020 deed ik een trendvoorspelling over hoe 2021 eruit zou zien in de wondere wereld van arbeidsmarkt en recruitment. Onder de categorie ‘zelfreflectie is ook een vorm van reflectie’: laat ik eerst eens kijken of er überhaupt iets van klopte van wat ik voorspelde:

 • Gig-platformen groeien
 • Inclusief & divers werven is de nieuwe standaard
 • Hybride arbeidsmarkt breekt door
 • Recruitment process automation zet door
 • Arbeidsmarkt experience wint terrein
 • Het cv gaat eraan
 • TikTok entert recruitment

Gig-platformen groeien

Goed verhaal: Temper, Young Ones, maar ook Jobner en Nowjobs pakken meer aandeel in de markt. Platformen waar je jezelf kunt matchen en waar je direct wordt verloond. Ik verwacht dat de groei doorzet. Maar niet het “traditionele recruitment” is een bedreiging voor deze platformen, maar jurisprudentie over werkgeverschap.

De Britse rechter oordeelde onlangs dat Uber-drivers geen zelfstandigen zijn. Dit betreft schijn-zelfstandigheid. Als bijbanen niet meer ge-ZZP’t kunnen worden, komt het primaire businessmodel van deze platformen dus onder druk te staan.

+1 voor Arjan op de voorspelling.

Voorbeeld van Jobner platform.

Inclusief & divers werven is de nieuwe standaard

Hierop zeg ik volmondig ja! Op alle recruitmentsfeestjes en partijen (en vakblogs en -vlogs) waar ik kom, staat divers en inclusief werven centraal op de agenda. Dit blijft de komende jaren nog wel even rondgaan in arbeidsmarktland.

+1 voor Arjan op de voorspelling.

Hybride arbeidsmarkt breekt door

In een eerder artikel schreef ik over de hybride arbeidsmarkt. Werf niet alleen mensen met de passende opleiding en ervaring. Nee, kijk vooral naar welke mensen beschikbaar zijn. Kijk naar niveau en naar competenties! Dus zet 2 stromingen dominant in (normale werving en zij-instroomwerving) om een kleine beetje bij te kunnen blijven met je personeelswerving.

Is dit nu doorgebroken? Ik ben er nog lang niet happy mee, dus ik zeg nee. Ik merk dat organisaties wel nadenken en filosoferen over zij-instroom en alternatieve doelgroepen. Maar dat ik kan zeggen dat ik nu echt weggeblazen wordt door organisaties die enkele jaren vooruit kijken en zij-instroomstrategieën serieus verankerd hebben in hun recruitmentstrategie? Nope!

-1 voor Arjan op de voorspelling.

RPA zet door

Recruitment process automation (RPA) had van mij ook serieus al een heel eind verder kunnen zijn. Wa is dé RPA dan? (zou de vraag in Brabant zijn).

Een mooi voorbeeld van recruitment process automation is werken met eigen data. Zien wie je vacatures bekijken om hier als recruiter vervolgens zelf proactief op te reageren. Door de juiste inrichting weet je welke topmonteur je vacatures doorlopend bekijkt, maar toch niet solliciteert. Dan kun je zelf in de actiemodus gaan staan om contact te zoeken. RPA gaat ook over vooraf ingestelde funnel-communicatie. Kandidaat doet dit, mail 1, 2 en 3 volgen in de komende x dagen automatisch op en triggeren de kandidaat naar een bepaalde actie toe.

Enkele jaren terug was diversiteit en inclusie nog zo’n buzz-woord. Je hoort het wel her en der, maar echt zien doe je het niet. Ik heb het idee dat we met RPA een beetje in dezelfde hoek zitten. Enkele serieuze partijen zijn met RPA bezig of hebben het geïmplementeerd. Maar zelden tref ik organisaties die RPA serieus op de agenda hebben staan voor het komend jaar. Ik ben streng vandaag, dus:

-1 voor Arjan op de voorspelling.

AME wint terrein

Arbeidsmarkt experience (AME) wint terrein. Dit was een zekere voorspelling. Kandidaten laten ervaren hoe het is om echt ergens te werken. Laat ze het maar zien in een 360-omgeving, waar de kandidaat zelf interactief doorheen kan klikken. Zie voorbeeld AME’s op de werken-bij website van T-Mobile.

Sneak preview bij T-mobile.

Primair was mijn voorspelling dat AME snel zou groeien, omdat zij-instroom (stukje uit de hybride arbeidsmarkt) veel sneller zou gaan. Je zet de AME in om kandidaten uit branche A uit te leggen hoe werk in branche B is. Het was niet de zij-instroom, maar de normale instroom die de AME’s juist deed groeien. Zoals inmiddels wel bekend, is er een héél klein issue op de arbeidsmarkt en zoeken we nog een paar mensen met z’n allen.

Lang verhaal kort: AME groeit enorm, maar niet door zij-instroom, maar voor inzet van normale instroom, de versterking van goede arbeidsmarktcommunicatie.

+1 voor Arjan op de voorspelling.

Het cv gaat eraan

Natuurlijk gaat dat stoffige cv er nog lang niet aan! Tegen de tijd dat ik mijn boodschappen alleen nog maar via drones bezorgd krijg (bij voorkeur op een privé-eiland), bestaat dat suffe cv nog steeds.

Waarom is dat cv zo suf dan? Simpel: een cv is een verzameling van dingen die ik nooit meer wil doen.

Niet meer en niet minder. Het zegt zó weinig en het zegt je helemaal niets over de volgende rol die ik ga vervullen. Wist ik dit vorig jaar niet al dan? Ja natuurlijk wel, maar de wens is de vader van de gedachte. Als ik er maar lang genoeg over blijf klagen, verandert er wellicht nog eens ooit iets. Ik zal dan ook vast voorspellen dat ik zo dadelijk ga voorspellen dat het cv er in 2022 ook aan gaat.

-1 voor Arjan op de voorspelling, maar +1 voor de vasthoudendheid.

TikTok op mobiele telefoon.

Foto door cottonbro via Pexels

TikTok entert recruitment

Puntje erbij voor Arjan. In de VS wordt er al mee geëxperimenteerd, wij proberen te achterhalen wanneer je er in Nederland mee aan de gang kunt. Solliciteer via TikTok. Dat was natuurlijk een gigantische no-brainer. Als je een app hebt met meer dan 260 miljoen gebruikers in een specifieke doelgroep, is het vrij logisch dat iemand de brug naar recruitment slaat.

+1 voor Arjan op de voorspelling.

Totale score van Arjans voorspellingen over 2021 = +2. Best wel schraal. Maar goed, als jij het beter kunt? Lekker zelf gaan bloggen dan.

Voorspellingen en trends 2022

Gaan we het hebben over games, nieuwe bots, nieuwe jobboards of nieuwe features van Indeed en Facebook? Nope, we gaan het hebben over de markt en hoe jij deze informatie moet gebruiken om überhaupt nog wat goede mensen binnen te kunnen halen. Als je dat voor elkaar hebt, gaan we wel een keer de kroeg in en verder praten over leuke tech-updates, gadgets en andere snufjes.

De arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 krapper dan hij ooit is geweest. Voor het eerst in onze historie zijn er meer openstaande vacatures dan werklozen. Laat dat even inzakken. En dan moet je voorstellen dat vanaf eind 2022 de markt nog veel en veel moeilijker gaat worden.

De economie raast door en de babyboomers gaan met pensioen. Bye bye, zwaai zwaai. Werkgevend Nederland, u krijgt een vet probleem.

De arbeidsmarkt krijgt een vet probleem

De NOW en andere overheidsregelingen gaan stoppen. Het is onvermijdelijk dat er wat faillissementen komen in ons land. Maar alle mensen die daardoor de markt opkomen, verdwijnen als sneeuw voor de zon, omdat we al zo’n schreeuwend tekort hebben.

Ben je er ergens uitgebonjourd en wil je de kinderdagopvang of zorg in? Geen probleem. Wil je je laten omscholen tot docent of techneut? Geen probleem. Toch maar testen of je iets in de ICT kunt? Geen probleem!

Economie en werk, grafiek Dzjeng.

Deze grafiek en voorspelling zijn van Wim Davidse (arbeidsmarktdata-goeroe bij Dzjeng). Wim spreekt en schrijft hier al jaren over. De werkloosheid blijft dalen, de marktvraag blijft stijgen. Wim noemt dit dan ook “The roaring twenties”.

Grafiek over werkzame beroepsbevolking, Dzjeng.

Als je nog twijfels over mijn preek van de hybride arbeidsmarkt hebt? Kijk dan even mee naar dit schema van Wim Davidse. Vanuit CBS statistiek bracht hij in kaart waar de vraag steeg naar beroepenvelden en waar hij juist daalde.

De hele arbeidsmarkt is nog sterker aan het draaien. En als je wil weten waar je beschikbaarheid vrijkomt de komende jaren om te hunten en op te leiden? Kijk dan vooral onder in de linkerkolom.

Jouw acties

Als je actief bent in HRM, recruitment of een aanpalend vakgebied, dan adviseer ik graag om het volgende serieus ten harte te nemen voor jouw organisatie:

1. Naar de tekentafel
2. Pas je recruitment-fundament radicaal aan
3. Train je stakeholders als nooit tevoren

1. Naar de tekentafel

Zorg ervoor dat je weet hoe de arbeidsmarktontwikkelingen eruit zien voor de vakgebieden van je organisatie. Het is niet de bedoeling dat je dit artikel mailt naar je stakeholders. Het is de bedoeling dat je zelf een visiedocument maakt voor jouw organisatie. Maak daarin duidelijk waar de pijn zit en gaat komen de komende jaren.

Een visiedocument met jouw vacatures, jouw afdelingen, jouw hiringmanagers en jouw huidige en gewenste situatie. With all do respect, dit is niet alleen een HRM-topic, dit is een volledig C-levelgesprek.

2. Pas je recruitmentfundament aan

Je kent je cijfers en je weet waar de pijn gaat komen. Nu schrijf je opnieuw je recruitmentfundament van 2022 tot 2025. Even opfrissen? Zie dit artikel over het recruitmentfundament.

Herijk de volgende stappen en doe het doordachter en scherper dan ooit tevoren:

 1. Wervingsplan
 2. Employer value proposition (of job value proposition)
 3. Arbeidsmarktcommunicatie-plan
 4. Bereik
 5. Conversie
 6. Recruitment
 7. Hiringmanagement

3. Train je stakeholders als nooit tevoren

Menig recruitmentspecialist houdt zich niet bezig met arbeidsmarktdata. Als je recruiter al niet weet hoe de markt zich gaat ontwikkelen in jouw vakgebieden, hoe moeten je stakeholders dit dat weten?

HRM en recruitment zijn echt de partijen die uit moeten gaan leggen aan de business waarom er compleet andere budgetten nodig zijn dan andere jaren. Je moet uitleggen hoe de markt er nu en in de komende jaren uitziet. En de stakeholders moeten nu durven doorpakken op grote thema’s als selectie, onboarding en tegengaan van verloop.

HRM en recruitment naar het hoogste niveau

HRM en recruitment moet nu naar het hoogste niveau. En in gevecht met je C-level en andere stakeholders? Don’t take no for an answer. Succes en ik geef graag nog één voorspelling mee voor 2022: het cv is eind volgend jaar echt verdwenen!

En terwijl ik dit artikel redigeer vanuit mijn thuiskantoor, word ik serieus gebeld door een van mijn favoriete toprestaurants in Eindhoven (waar we met vrienden gaan eten). De aardige Ruud belt me op met de boodschap dat ik er rekening mee moet houden dat het vanavond wat langer kan duren met uitserveren, omdat ook hun keuken onderbemand is. Ik zal Ruud maar niet vertellen hoe de komende jaren eruit gaan zien.

Succes in de strijd, dappere recruitment powerrangers!