Loopbaan

Arbeidsmarkt- & recruitmenttrends: dit heeft 2021 voor je in petto

0

Leuk, al die trendwatchers met lijstjes, voorspellingen en briljante vergezichten aan het einde van het jaar. Maar laten we vast beginnen met mijn goede voornemen voor het volgend jaar. Een tikkie zelfreflectie. Eind vorig jaar schreef ik voor Frankwatching namelijk ook een trendartikel over de arbeidsmarkt- en recruitmenttrends voor het komend jaar (dit jaar dus). Laten we eens kijken of er überhaupt iets van is uitgekomen, één jaar na dato!

Ik schreef in het vorige trendartikel over de markt en voorspelde 7 trending punten.

De markt: beroepenvelden gaan veranderen. Niets aan gelogen, sterker nog dat ging ineens een heel stuk heviger dan voorspeld vanaf maart 2020. Daarover later meer.

1. Artificial intelligence in online recruitment (nog steeds is de wereld niet zo heftig veranderd)
2. PWA’s (nog steeds niet doorgebroken in recruitmentland)
3. Google for Jobs (check, in the pocket)
4. Sourcing automation (check, ook in the pocket)
5. Hypertargeting op social media (tellen we ook goed)
6. Track & Trace jezelf als sollicitant (die dan weer niet)
7. Solliciteer met WhatsApp (goed verhaal, lekker kort)

Best prima: vier van de zeven goed en de rest is sluimerend. Dus de voorspellingen zijn in een ieder geval stabieler geweest dan de ledenlijst van het FVD de laatste maand. Maar neem mijn ideeën gerust met een korreltje zout, want ook ik werk niet met een glazen bol.

En dan nu

Goed, ga achterover hangen, doe je slofjes aan en trek vast een goede fles glühwein open en ontspan. (Steek een stok wierook aan of zo, maar niet van die sandalwood want die stinkt nog erg lang nadat ‘ie uit is).

Dan geef ik je met veel plezier een korte terugblik van 2020 en de arbeidsmarkt- & recruitmenttrends van 2021.

Ik bespreek voor beide jaren drie thema’s:

  1. De markt
  2. Techniek
  3. Marketing

Arbeidsmarkt- & recruitmenttrends 2020

1. De markt

Corona

Eind vorig jaar deden we allemaal nog een beetje lacherig over die gekke vleermuizenziekte uit China en was het nog een ver-van-ons-bed-show. Nu gaat het nergens anders meer over, Covid-19, oftewel corona. Het virus dat alles veranderde, zeker ook de arbeidsmarkt.

Wij (als digital recruitment agency) zagen in de eerste lockdown in maart vooral een bevriesreactie bij veel van onze klanten. Direct ging bijna alle campagnewerving on hold. Want het was natuurlijk nog niet duidelijk wat er ging gebeuren met instroom en uitstroom. Die reactie was logisch en alle bedrijven deden wel op hun eigen manier aan scenarioplanning. Maar kom op zeg, hier had toch niemand een scenario voor klaarliggen?

Platformen

Ik denk dat we ook kunnen stellen dat 2020 een belangrijk jaar is voor de transactiegedreven platformen in recruitment. Dan bedoel ik de directe platformen zoals Temper en Young Ones. Niets werkgevers screenen, niets recruiters, gewoon een klus kiezen, klikken en werken. En morgen? Morgen doe ik weer wat anders.
Een van de Arbeidsmarkt- & recruitmenttrends van 2020, over platformen.Deze transactiegedreven platformen, waar vraag en aanbod heel transparant bij elkaar komen, groeien als kool. En houd ze gerust in de gaten, want er komen er meer en ze blijven groeien.

Eten of gegeten worden

De arbeidsmarkt en recruitmentgekkies zoals ik hebben gezien dat er een hevig overnamefeest was in kwartaal vier op gebied van recruitment (tech).

Zo nam Vonq de multiposter Ingoedebanen over. Mysolution acquireerde recruitment sofware bedrijf OTYS. Eiffel neemt Paladio over. Parallel werd gekocht door de Gilde Groep. En 8Vance nam Gini-recruit over. En als laatste presenteerde RecruitmentMatters vorige week dat je in kunt kopen op Indeed (als je een institutionele belegger bent met een flink pak yens op zak).

2. Techniek

Apply with WhatsApp

Volgens mij schrijf ik hier nu inmiddels twee jaar of langer over. Lang verhaal kort: solliciteren via WhatsApp wordt met de dag normaler. En logisch, want we weten het inmiddels allemaal: meer dan 12 miljoen Nederlanders hebben WhatsApp op hun telefoon. Boodschap aan elke online recruitment marketeer: maak daar handig gebruik van.

3. Marketing

Google for Jobs

Google for Jobs ging live. Na jarenlang wachten was het daar dan toch echt in ons eigen koude kikkerlandje. En dat was wel een ‘dingetje’, want zelfs ons bureau werd geïnterviewd door RTL Z over dit nieuwe fenomeen.

Alle andere jobboards bestaan nog steeds hoor, maar ik denk wel dat Google for Jobs here is to stay. De tech is niet altijd direct perfect, maar aan dit beeld raken we steeds meer gewend bij het ingeven van een vacature-zoekopdracht in ’s werelds belangrijkste zoekmachine.

Google for jobs screenshot.Zo, is dat geheim ook uit de kast. Als ik niet meer rond kan komen met online recruitment weet je nu waarop ik ga solliciteren.

Enfin, het algoritme van Google leert snel. En spoedig spreken we niet meer over Google for Jobs indexatie, maar Google for Jobs optimalisatie. Want de vacaturezoekmachine groeit snel.

Ten aanzien van Google zal 2021 heel spannend zijn (voor wat betreft het jobs gedeelte) want, hoe meer ruimte ze krijgen in de Europese vacaturemarkt des te meer impact ze zullen maken op de bestaande online recruitment mastodonten.

Inclusief & divers werven

Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar hè hè voor het eerst in mijn carrière heb ik het gevoel dat divers en inclusief werven geen hype meer is. Er wordt veel over gesproken en geschreven en het onderwerp is en blijft op tafel liggen. Het is de nieuwe standaard en dat had het al jaren moeten zijn (wellicht dat de BLM-beweging hieraan bij heeft gedragen).

Afbeelding bij 'inclusief werven' als trend.

Arbeidsmarkt- & recruitmenttrends 2021

1. De markt

Hybride? Ja hybride!

Welkom in de hybride arbeidsmarkt lieve menschen! Als je van dit blog één ding wil onthouden als HR- of recruitmentprofessional om een beetje mee te kunnen kletsen bij de dagelijkse stand-up, dan is het de Hybride Arbeidsmarkt. (Oh ja en onthoud natuurlijk ook dat je geen sandalwood-wierook meer moet kopen bij de Action).

Ik ga het proberen uit te leggen in slechts 12 zinnen:

Er komen veel kandidaten op de markt de komende jaren want het coronavirus doet pijn voor veel Nederlandse bedrijven.

Er komen veel vacatures op de markt, want half babyboomend Nederland gaat afzwaaien. Simpel verhaal: pensioengerechtigde leeftijd. Dus vacatures gaan helemaal niet verdwijnen. We hebben nog steeds een vette uitdaging om vacatures te vervullen in de techniek, zorg, het onderwijs en ICT.

In de komende 8 jaar gaan er 1,9 miljoen babyboomers uit de arbeidsmarkt en komen er slechts 1,6 miljoen nieuwe werknemers de markt op. Voor de snelle rekenaars: we krijgen een vet krappe arbeidsmarkt.

Vacatures en sollicitanten op de markt matchen net zo goed als een magneet op een verse kropsla. Niet dus. Bottom-line: we moeten heel veel mensen omscholen.

Als we naast de traditionele werving ook nog eens heel veel mensen structureel gaan omscholen, dan hebben we twee dominante soorten instroom in de arbeidsmarkt. Dat is wat we noemen: de hybride arbeidsmarkt.

Blijkt het toch precies in twaalf zinnen te passen. Jan-Karel Sindorff en ik hadden er ruim 45 minuten voor nodig in ons eerste gezamenlijke webinar (bekijk het webinar hier terug).

Generatie Z

En dan denken we dat we ondertussen alles weten en onder controle hebben. En gedurende 2021 en 2022 et cetera gaan we er steeds meer achter komen dat de generatie Z, toch echt weer anders is dan de millennials.

Foto van Generatie Z.

En ik hoor je denken: verdorie, ik snapte net twee weken hoe die generatie Y een beetje in elkaar zit en dan krijg je dit?! Ja, klopt.. en Gen Z is echt weer anders opgebouwd, heeft eigen wensen, eigen manieren van werken en eigen ideeën over de wereld en arbeid. Ik beloof dat ik in 2021 een compleet artikel zal wijden aan het werven van gen Z.

2. Techniek

RPA

2021 wordt het jaar van de RPA, ofwel de recruitment process automation. Want we kunnen nog ontzettend veel automatiseren in ons speelveld. Corona zal een versneller zijn om systemen verder te automatiseren.

Een mooi voorbeeld van recruitment process automation is werken met eigen data. Zien wie je vacatures bekijken om hier als recruiter vervolgens zelf proactief op te reageren. Door de juiste inrichting weet je welke topmonteur je vacatures doorlopend bekijkt, maar toch solliciteert diegene niet. Dan kun je zelf in de actiemodus gaan staan om contact te zoeken.

RPA gaat ook over vooraf ingestelde funnel-communicatie. Kandidaat doet dit, mail 1, 2 en 3 volgen in de komende x dagen automatisch op en triggeren de kandidaat naar een bepaalde actie toe.

Google Cloud Talent Solutions

Als je mij ergens enthousiast over kunt maken, is het dit onderwerp wel. Google Cloud Talent Solutions. Was da dan? Zeggen ze in Brabant. Nou da zal ik eens efkes vertellen. GCTS is je vacatures matchen op je eigen werken-bij website met de API (en dus de zoek- en denkkracht) van Google.
Voorbeeld van een vacature met Google Cloud Talent Solutions.In de praktijk ziet Google het wanneer iemand in een zoekopdracht een spelfout maakt. Dat wordt direct automatisch gecompenseerd (zie voorbeeld: monteeer, wordt monteur). Ook weet Google CTS dat een zoekopdracht naar ‘vertegenwoordiger’ ook resultaat moet serveren van ‘accountmanager’ of ‘verkoper’.

3. Marketing

AME

AME, oftewel arbeidsmarkt experience, wordt de bom in 2021 (zoals je aan mijn hippe schrijfstijl kunt aflezen ben ik zelf nog afkomstig uit de roerige jaren 70, ofwel de patatgeneratie, waar ‘de bom’ nog steeds kek taalgebruik is).

Dit is de missing link om kandidaten van doelgroep A te laten ervaren hoe een baan er echt uitziet in speelveld B. En dat is nu exact wat je nodig gaat hebben in de hybride arbeidsmarkt. Interactief, zelf regie geven aan de kandidaat en alle zintuigen prikkelen. Het is in de maak (bij Experience Republic) want ik heb het gezien en this is next level arbeidsmarktcommunicatie waar Nederland van gaat smullen.

Cv gaat eraan

Living on the edge! Ik voorspel het gewoon tegen beter weten in. Het cv gaat eraan. Dit is overigens al 100 keer voorspeld door menig expert de laatste tien jaar en het is nog nooit uitgekomen. Maar goed als ik mijn trendartikel voor 2022 schrijf moet ik het natuurlijk ook ergens mis hebben.

Let wel, ik heb afgelopen jaar veel initiatieven gezien die het cv oprecht door een veel beter alternatief willen vervangen. Want een cv is per slot van rekening alleen maar een opsomming van dingen die ik nooit meer wil doen (aldus Patrick Boonstra).

TikTok

Social Media recruitment is hot en hoe kunnen we dan jonge spruiten recruiten zonder ’s werelds snelst groeiend social mediakanaal, TikTok. Persoonlijk krijg ik al bultjes van deze app als mijn 7-jarige dochter het opent. Maar goed, ik gebruik de uitspraak ‘de bom’ nog steeds en dat vindt zij dan weer niet zo hip.
Afbeelding van iemand die op TikTok zit, een van de recruitmenttrends.Just deal with it. Als je de jongste doelgroep wil bereiken dan ga je mee met de nieuwste kanalen!

Wat een heftig jaar hebben we gehad

Focus je vooral op de grote veranderende arbeidsmarkt die we ingaan en doe hier je voordeel mee op gebied van HR en recruitment. Elke verandering brengt ook serieuze kansen met zich mee. Je moet ze alleen zien. Geniet van de feestdagen en blijf gezond. Benieuwd hoeveel ik er eind volgend jaar goed bleek te hebben. Nu naar de Action!