How to

Google for Jobs is live in Nederland: alles wat je moet weten

0

Het is zover, Google for Jobs is live in Nederland. Na een korte testperiode begin 2020, wordt het platform momenteel écht uitgerold. Hiermee zijn we het negende land in Europa dat gebruik mag maken van de vacaturetool. Ben jij er al klaar voor?

Even een stukje geschiedenis

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Op 17 mei 2017 kondigde Google de lancering van Google for Jobs aan. Niet veel later ging de tool live in de Verengde Staten. Hierna volgden al snel enkele landen uit Zuid-Amerika en Afrika. De afgelopen twee jaar is de uitrol in een flinke stroomversnelling gekomen, waardoor de speculaties rondom een livegang in Nederland steeds groter werden. Bij de introductie van Google Shopping was Nederland namelijk als een van de eerste landen in Europa aan de beurt. Toch waren nu onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk eerder aan de beurt.

google for jobs

Ein-de-lijk live

Begin 2020 was er ineens hoop. De Google for Jobs-widget, zoals bovenstaand te zien is, was ineens zichtbaar in de zoekresultaten. Die hoop was echter van korte duur, want al snel was de widget verdwenen. Een lange stilte volgde, totdat Google Nederland op 25 augustus een persbericht de wereld in slingerde: Google for Jobs is live. De livegang is mede tot stand gekomen door een aantal partners waaronder Nationale Vacaturebank, Randstad, Tempo-Team, Monsterboard en Rijksoverheid.

Het moment van lanceren is een bewuste keuze. Door de coronacrisis zijn er veel werklozen bijgekomen. Het aantal mensen dat op zoek moet naar een nieuwe baan gaat hierdoor fors stijgen. Het doel van Google for Jobs is om deze mensen makkelijker en sneller aan een nieuwe baan te helpen. Martijn Bertisen, country manager Google Nederland:

De introductie van de nieuwe vacature zoekfunctie bouwt voort op ons bredere doel om de economische kansen voor Nederlandse werkzoekenden en werkgevers te verbeteren. We zijn verheugd dat we, samen met Nederlandse organisaties, deze nieuwe functie in Nederland kunnen aanbieden zodat mensen nog gemakkelijker kunnen zoeken naar een baan.

Wat is Google for Jobs nu eigenlijk?

Het beste kun je Google for Jobs vergelijken met Google Shopping. Als je bijvoorbeeld in Google zoekt naar een nieuwe iPhone, dan zie je bovenin of aan de rechterkant een widget verschijnen (aanbieder, foto, prijs). Datzelfde geldt voor Google for Jobs, alleen dan met vacatures. Als je zoekt op bijvoorbeeld ‘Vacatures Amsterdam’, dan is de kans groot dat je (straks) de Google for Jobs-widget ziet verschijnen.

Onder de eventuele Google Ads-advertenties zie je eerst een selectie vacaturewebsites staan. Je krijgt dus altijd de mogelijkheid om direct naar de website van bijvoorbeeld Nationale Vacaturebank of Monsterboard te gaan. Daaronder staat de widget met drie vacatures en een link met de tekst ‘Nog 100+ vacatures’. Zodra je hier op klikt, verschijnt het Google for Jobs platform. Je kunt hier filteren op onder andere categorie (vakgebied), locatie, werkgever en plaatsingsdatum. Ook kun je vacatures opslaan en een jobalert instellen. Je ontvangt nieuwe vacatures dan direct in je mailbox.

De vacatures zelf bestaan enkel uit tekst. Foto’s en video’s worden (nog) niet geaccepteerd. Daarnaast vind je onderaan de vacature reviews van de betreffende werkgever, mochten die beschikbaar zijn. De reviews zijn afkomstig van onder meer Indeed en Glassdoor en worden automatisch geïndexeerd. Ook kan er een Google Maps kaart bij de vacature verschijnen, waarop de reistijd te zien is.

google for jobs vacatures

Solliciteren doe je nooit op het Google for Jobs-platform. Je wordt altijd doorverwezen naar een externe website. Dit kan een vacaturesite zijn. Vrijwel alle grote (Nederlandse) jobboards worden geïndexeerd. De uitzondering is Indeed. Zij hebben aangegeven op eigen kracht verder te willen en worden (wereldwijd) niet vertoond in Google for Jobs. Momenteel adverteren ze zelfs op de zoekterm ‘Google for Jobs’ in Google, waarbij de boodschap is om je vacature op Indeed te zetten. Het is duidelijk dat dit geen toeval is en Indeed graag de strijd met Google aangaat. Ik hoor je denken: maar waarom dan wel reviews van Indeed? Die reviews haalt Google zelf op, scrapen noemen ze dit ook wel. Hier hebben ze Indeed dus niet voor nodig.

indeed google for jobs

Ook met je eigen corporate of werken-bij site kun je gevonden worden, hoe je geïndexeerd kunt worden lees je in het volgende deel. Verder ontdubbelt Google alle vacatures zo goed mogelijk, waardoor je bijna geen dubbele vacatures vindt. Dat is ook de reden dat je in veel gevallen meerdere blauwe buttons ziet verschijnen bij een vacature. Je kunt namelijk op verschillende websites solliciteren, waarbij de bezoeker zelf mag kiezen. De volgorde van buttons is willekeurig, maar corporate of werken-bij websites staan in vrijwel alle gevallen het meest aan de linkerkant. Aangezien je van links naar rechts leest, is dit dus gunstig voor werkgevers. Het liefst wil je potentiële kandidaten natuurlijk op je eigen website laten landen, omdat je daar het beste je verhaal kunt vertellen.

Hoe word ik geïndexeerd in Google for Jobs?

Google indexeert vacatures gratis op basis van structured data. Dit is een stukje code waardoor Google je website beter kan lezen. Ik zal je de verdere technische details besparen. Het enige wat je hoeft te doen is de Jobposting handleiding door te sturen naar je websitebouwer. Let wel op dat alle verplichte en (bij voorkeur) alle aanbevolen velden ingevuld zijn.

Verplicht:

  • Plaatsingsdatum: de dag vanaf wanneer de vacature actief is
  • Omschrijving: de volledige vacaturetekst
  • Organisatie: contactinformatie over de aanbieder van de vacature
  • Locatie: de plaats waar de vacature zich bevindt (zo specifiek mogelijk)
  • Titel: de titel van de vacature

Belangrijkste aanbevolen velden:

  • Salaris(range): bedrag dat de kandidaat gaat verdienen
  • Dienstverband: het contracttype, zoals fulltime of parttime
  • Vacature ID: uniek nummer van je vacature
  • Einddatum: datum tot wanneer de vacature actief is

Sitemap

Daarnaast is het van belang dat je website een sitemap heeft en dat deze is toegevoegd aan Google Search Console. Zo weet Google, meestal binnen 24 uur, dat je bijvoorbeeld een nieuwe vacature hebt. Heb je veel vacatures die snel ingevuld worden? Dan zou ik de speciale Indexing API aanraden. Hiermee worden nieuwe vacatures, niet binnen 24 uur, maar vrijwel direct al geïndexeerd. Ook oude ingevulde vacatures verdwijnen snel uit het platform, waardoor bezoekers dus nooit op een foutpagina uitkomen. Ook de Indexing API is iets wat je webbouwer voor je in kan stellen.

Is dit te veel moeite? Dan kun je natuurlijk ook gewoon je vacature plaatsen op een van de aangesloten vacature websites, zoals Nationale Vacaturebank, Jobbird, Monsterboard en LinkedIn.

screenshot google for jobs

Wat zijn de voordelen van Google for Jobs?

Het grootste voordeel is gemak. Alle vacatures staan straks op één plek. Op die plek, Google welteverstaan, start 73% van de werkzoekenden de zoektocht naar een baan, volgens onderzoek van Careerbuilder. Je hoeft dus niet eindeloos honderden websites meer te doorzoeken, op zoek naar die ene geschikte functie. Daarnaast zorgt de ontdubbeling ervoor dat je dus nooit drie keer dezelfde vacature tegenkomt, in tegenstelling tot veel andere websites.

Ook de zoekkracht van Google mag je natuurlijk niet onderschatten. Spelfouten haalt het systeem er moeiteloos uit. Het zelfde verhaal voor synoniemen. Als je zoekt op kassamedewerker, is de kans groot dat je ook vacatures te zien krijgt met als titel kassière. Verder is de vacaturefiltering erg handig en uitgebreid. In een paar kliks ga je moeiteloos van 1000 niet-relevante vacatures naar 10 relevante banen. De filtering is zelflerend. Als je zoekt op sales, laat de tool andere filteropties zien, dan als je zoekt op administratief medewerker.

Tot slot is het voor marketeers erg fijn dat je alles kunt meten. In Google Analytics is Google for Jobs standaard een aparte bron, waardoor je het onderscheid tussen het organische Google verkeer en het Google jobs verkeer gemakkelijk kunt maken. Ook kun je in Google Search Console het aantal vertoningen en kliks zien vanaf het vacature platform.

Zijn er ook nadelen?

Het grootste nadeel is wat mij betreft dat Indeed niet meewerkt. Indeed is in Nederland de marktleider in vacatureland en heeft een grote hoeveelheid vacatures. Die vacatures komen dus niet op Google for Jobs, als ze tenminste enkel en alleen op Indeed staan. Daarnaast is het een nadeel dat Google for Jobs geen website op zich is. Als je naar Indeed wil, typ je indeed.com in, maar bij Google for Jobs gaat die vlieger niet op. Je komt er alleen door te googelen. Verder is Google natuurlijk uit op twee dingen: data en geld. Eerstgenoemde gaan ze uiteraard direct verzamelen. Geld zullen ze er op korte termijn nog niet mee verdienen, want je kunt momenteel nog geen vacatures betaald promoten. Dat gaat natuurlijk veranderen in de toekomst, waardoor je uiteindelijk ook aan Google for Jobs honderden euro’s per maand kwijt zult zijn om bovenaan te komen.

Hoe scoor je hoog in de Google for Jobs zoekresultaten?

Google zou Google niet zijn, als ze geen algoritme hebben bedacht voor de zoekresultaten van Google for Jobs. Hoewel ze hier altijd vrij geheimzinnig over doen, zijn er toch al een aantal rankingfactoren naar buiten gekomen. Ik som ze even voor je op:

1. Kies de zoekterm waarop je doelgroep zoekt

Hippe termen als SEO Guru of Codeklopper zijn verleden tijd. Google wil alleen industriestandaard vacaturetitels. Via Google Trends kun je gemakkelijk achterhalen naar welke zoektermen het meest gezocht wordt.

2. Maak je doelgroep enthousiast in de intro

Je vacatures worden niet volledig getoond in Google for Jobs. Alleen de eerste 10 tot 25 regels worden getoond. De rest zit verborgen achter een ‘meer lezen’-knop. Het is dus van belang om in de eerste zinnen al duidelijk te maken wat je te bieden hebt. Wat maakt deze functie zo leuk? En wat maakt jouw bedrijf uniek? Hoe vaker er geklikt wordt op de knop, hoe hoger je in de ranking komt.

 

meer lezen google for jobs.

Onderaan zie je de meer lezen-knop, zodra je hierop klikt klapt de gehele vacature uit.

 

3. Hou de bezoeker lang vast

Ook de gemiddelde tijd die de bezoeker besteedt op jouw vacaturepagina is van belang. Hoe langer de potentiële kandidaat blijft, hoe hoger je komt in de ranking. Je vacature mag dus best uitgebreid zijn, zolang iedere zin maar toegevoegde waarde heeft. Beschrijf de bedrijfscultuur en noem álle primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

4. Noem het salaris

Google beloont je als je het salaris opneemt in de structured data. Doe je het niet? Dan heb je kans dat Google zelf een salarisrange laat zien van vergelijkbare vacatures. Dit zie je bijvoorbeeld in de Amerikaanse variant van Google for Jobs.

salaris google for jobs

Zoals al eerder gezegd wordt de tool momenteel uitgerold, het kan dus zijn dat je nog niks te zien krijgt. Tip: gebruik een incognitovenster. De kans is groter dat het widget dan wel verschijnt.

Ik ben verder heel benieuwd wat jullie verwachtingen zijn. Gaat Google for Jobs slagen in Nederland?