Loopbaan

5 onmisbare factoren voor een overtuigende werken-bij website

0

In de krappe arbeidsmarkt waar wij ons tegenwoordig in bevinden, kan een goede werken-bij website dé onderscheidende factor zijn waardoor potentiële kandidaten voor jouw bedrijf kiezen. In dit artikel deel ik de 5 factoren die jouw werken-bij pagina overtuigend maken.

McDonalds, G-Star, Coolblue en Nike. Grote merken met één gemene deler: de beschikking over een werken-bij website. In de huidige tijd waar een heuse war for talent heerst, kun je eigenlijk niet meer zonder zo’n werken-bij website. Maar welke factoren moet jouw werken-bij website bevatten om die kandidaat te overtuigen voor jouw bedrijf te kiezen?

Voor we die vraag gaan beantwoorden lichten we nog even de onderscheidende factor van een werken-bij website uit. De werken-bij website staat compleet los van de reguliere website van een bedrijf. Waar een reguliere website zich richt op de aandacht voor de producten of diensten die het bedrijf verschaft, richt een werken-bij website zich volledig op de werving van nieuw talent. En dan nu de beloofde factoren!

1. Vacatures

De eerste is een inkoppertje, maar daarmee natuurlijk wel de belangrijkste factor binnen een werken-bij website. Het doel van jouw werken-bij website is zo veel mogelijk relevante kandidaten werven middels sollicitaties. Daar heb je vacatures voor nodig.

Steek de vacatures vooral lekker origineel in. De ‘sales tijger’ hebben we nu wel gezien. Laat in plaats daarvan zien wat je voor het grotere geheel kunt betekenen met deze functie. Zo heeft Philips op de werken-bij website staan: ‘It’s not just about the job, it’s about making a difference.’

2. Beleving

Een andere belangrijke functie van jouw werken-bij website is het laten zien van jouw bedrijf. Probeer in tekst en/of video echt goed de beleving binnen jouw bedrijf te vangen. Werkenbijdefensie is hier een goed voorbeeld van. Zij laten in beeld en geschrift echt goed zien waar de organisatie om draait. Het is voor potentiële kandidaten namelijk wel zo fijn om te weten in wat voor organisatie zij terecht komen.

werken-bij website Defensie

Laat bijvoorbeeld een ervaren kracht op een enthousiaste toon vertellen over zijn of haar werk binnen jouw bedrijf. Maak leuke, spontane korte filmpjes, leg de missie en visie helder uit of vertel wat leuke feitjes over het ontstaan van het bedrijf. Waar komt bijvoorbeeld de naam vandaan?

3. Search Engine Optimization (SEO)

Het zal je niet ontgaan zijn. Anno 2022 is het werven van personeel erg lastig. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor veel openstaande vacatures. Al deze vacatures kunnen niet tegelijkertijd gevuld worden en dus moeten jouw vacatures eruit springen.

Een handige manier om er met jouw werken-bij website letterlijk bovenuit te steken is Search Engine Optimization (SEO). Door dit goed toe te passen stijgt jouw werken-bij website op de ranglijst van Google en dat is ontzettend waardevol. Wist je namelijk dat 91% van de zoekers op Google niet verder kijkt dan de eerste pagina? Sterker nog, 35% van de zoekers op Google kijkt niet eens verder dan het eerste zoekresultaat. Niet op de eerste pagina van Google staan is dus funest. Laat SEO nou nét dat hulpmiddel zijn dat jouw werken-bij website naar de eerste pagina van Google loodst.

Om SEO te laten slagen dien je eerst een zoekwoordenonderzoek te doen. Hieruit komen zoekwoorden die relevant zijn voor jouw doelgroep en waar jij dus graag op wil ranken. Met behulp van deze zoekwoorden ga je pagina’s opmaken waar je de zoekwoorden steeds in laat terugkomen. Op deze manier begin je met ranken.

Dat zoekwoordenonderzoek kun je niet uit de losse pols doen, daar heb je tools voor nodig. NeilPatel is een gratis tool waarmee je een beperkt aantal zoekwoordenonderzoeken per dag kunt uitvoeren. Wil je het grootser aanpakken? Overweeg dan om betaalde tools zoals SurferSEO aan te schaffen. Kijk goed naar het zoekvolume per zoekwoord. Als er 10 keer per maand op een zoekwoord wordt gezocht, is het de moeite waarschijnlijk niet waard. Kies dus zoekwoorden met een hoger zoekvolume. Onthou dan wel dat de concurrentie op die zoekwoorden wel hoger zal zijn.

4. Onderscheid doelgroepen

Als jouw bedrijf verschillende dienstverbanden aanbiedt, is het belangrijk om de vacatures duidelijk af te kaderen. Hierdoor ontvang je veel meer relevante sollicitanten en voorkom je onnodig spitten door tal van kandidaten. Heb jij vooral avond- of vakantiewerk beschikbaar? Richt je dan ook grotendeels op studenten. Schuw niet om volledige landingspagina’s voor verschillende doelgroepen te maken. Dit helpt ook bij het verhogen van de SEO-score en dus de vindbaarheid.

5. Mobile first

We hebben in eerdere artikelen al het belang van een mobielvriendelijke website benadrukt, maar we blijven erop hameren. Tegenwoordig komt meer dan een kwart van de sollicitaties binnen via mobiel en dit aandeel blijft de komende jaren sterk toenemen. Een werken-bij website die niet mobielvriendelijk is, verkleint dus de kans op sollicitanten.

Werken-bij website draagt bij aan employer branding

Een werken-bij website is hét visitekaartje van de HR-afdeling binnen jouw organisatie. Het draagt dus echt bij aan employer branding. Met deze vijf factoren leg jij de basis voor de zoektocht naar aanstormend talent. Wees onderscheidend en zet de beleving op de eerste plaats. Dan dienen de relevante sollicitanten zich aan.

Werft jouw bedrijf al nieuw talent via een werken-bij website?