Loopbaan

IJzersterke wervingsstrategie? Laat je inspireren door Kruidvat & Defensie

0

Jouw wervingsstrategie speelt een belangrijke rol bij het aantrekken van kandidaten en de beleving van hun candidate journey. Je zorgt ervoor dat je bedrijf opvalt en onderscheidend is. Laten we wel zijn: in een oververhitte arbeidsmarkt is dat belangrijker dan ooit. Ter inspiratie heb ik een paar ijzersterke wervingsstrategieën voor je.

Kruidvat: de candidate journey op z’n fijnst

Van de ‘Werken bij’-website van Kruidvat krijg ik het gewoon een beetje warm (hoezo vakidioot?). Als je de candidate journey ernaast legt, kom je elke stap tegen. Niet alleen wordt het solliciteren ontzettend makkelijk gemaakt, maar je krijgt ook nog een goede indruk van de organisatie. Ik snap wel dat ze de ‘Website van het jaar 2021’-award hebben gewonnen hoor. 

Om maar een voorbeeld te noemen: onderaan de vacatures staat precies uitgelegd hoe het sollicitatieproces eruitziet. Dat proces is easy peasy lemon squeezy – je hoeft niet eens je cv mee te sturen.

Uit onderzoek is gebleken dat millennials liever een garage opruimen, dan dat ze een afspraak maken met een werkgever (Emerce, 2020). Als millennial kan ik je vertellen dat een garage opruimen heel laag op mijn bucketlist staat. Als je het contact opnemen onnodig ingewikkeld maakt, is de kans dus groot dat je ons kwijt bent.

werken bij pagina kruidvat

En ook in de vacatureteksten van Kruidvat zit dat tintje creativiteit waarmee je je onderscheidt van een andere werkgever. De teksten zijn lekker luchtig en laagdrempelig geschreven. Je ziet dat Kruidvat goed in kaart heeft gebracht wie de doelgroep is. Zo vind je deze tool in de vacature voor vakkenvullers: 

wervingsstrategie kruidvat

Niks geen ‘marktconform salaris’ en het is relevant voor jongeren. 

Defensie: generatie D

Bij Defensie spelen ze met hun wervingsstrategieën vaak in op de emotie. Maar wat ze met hun ‘generatie D’-campagne ook doen, is inzicht geven in de verschillende rollen en functies binnen defensie. 

De werken-bij-omgeving van Defensie is een plaatje. Op desktop word je helemaal ondergedompeld in de wereld van Defensie met krachtig beeldmateriaal en op mobiel heb je een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke website. 

Bij elke vacature vind je alles wat je maar kunt zoeken: een duidelijke omschrijving van de inhoud van de functie, sfeerimpressies met video’s, een kijkje in de agenda en de voordelen van het werken bij Defensie. Wist je dat sollicitanten afhaken als er weinig informatie over je bedrijf te vinden is? (Werf-en.nl, 2019)

De wervingsstrategie trekt Defensie door op social media, door te vloggen bijvoorbeeld. In een serie op YouTube delen onderofficieren in opleiding wat ze nou precies doen. Hoewel ik geen carrière bij Defensie ambieer, werd ik toch wel erg nieuwsgierig naar het ‘coolheidslevel’ van het werken bij Defensie. Goede manier om ook de aandacht van de latente werkzoekenden aan te wakkeren dus.

Hoe zorg je voor zo’n ijzersterke wervingsstrategie?

Ja, dat is de ultieme hamvraag natuurlijk. Iets met 133 vacatures per 100 werkzoekenden. Wat je bij de voorbeelden uit dit artikel duidelijk terugziet zijn twee essentiële dingen: gebruiksvriendelijkheid en creativiteit. 

Een aparte werken-bij-omgeving waarbij je direct doorklikt naar de vacatures, met een paar klikken je sollicitatie verstuurt en laagdrempelig contact opneemt. Maak het sollicitanten zo makkelijk mogelijk. 

Vergeet niet dat je social media-kanalen een extensie zijn van de werken-bij-omgeving: hier kijken kandidaten vaak ook voordat ze solliciteren. 

Creativiteit is vaak nog het lastigste, maar aan de andere kant: er is geen organisatie precies zoals de jouwe. Dus zodra je laat zien hoe het nu écht bij jullie is, onderscheid je je al als organisatie. Plan vervolgens een brainstormsessie in met marketing, HR en werknemers die de functie bekleden et voilá: je hebt binnen no-time een creatief haakje te pakken waarmee jij een knallende campagne neerzet. 

Ken jij nog andere bedrijven met een ijzersterke wervingsstrategie? Laat het hieronder weten in de comments!