HR, recruitment & slimmer werken in 2024: deze 10 artikelen mag je niet missen
Nieuw talent aantrekken en slimmer samenwerken, het zijn thema’s waar we ook volgend jaar aandacht voor zullen houden. Maar ook willen we onszelf blijven uitdagen om productiever te zijn en de juiste keuzes te maken in ons werk. Met deze top 10 beste Frankwatching-artikelen 2024 over HR, recruitment & slimmer werken ben je helemaal bij voor een kickstart in het nieuwe jaar.
10. Succesvol team? Werk aan verbinding, verbetering & voldoening
Hoe kun je zorgen voor meer synergie en impact met je collega’s? En hoe kun je als werkgever zorgen voor minder ziekteverzuim en het behouden van goede medewerkers? Een succesvol team is hiervoor de sleutel, waarbij teamleden meer verbinding, verbetering en voldoening vinden in hun werk. In dit artikel deelt Roy Turpijn 6 stappen om tot dit succesvolle team te komen.
9. Ongewenst gedrag op de werkvloer: de lessen uit het NPO-onderzoek
Begin 2024 verscheen een onderzoek over het overheersende ongewenste gedrag bij de NPO. Vivian Acquah beschrijft in dit stuk hoe belangrijk het is om hier lessen uit te trekken en in te zetten op preventie. Dit om echt verandering in gang te kunnen zetten. In het artikel gaat ze ook uitgebreid in op de impact van juist niets doen.
8. De grote impact van employee silence op organisaties
Employee silence verwijst naar een situatie waarin werknemers er bewust voor kiezen om hun meningen, ideeën, zorgen of feedback niet te uiten binnen hun werkomgeving. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals angst voor negatieve gevolgen, het gevoel dat hun mening niet gewaardeerd wordt, of de overtuiging dat het uiten van hun gedachten geen verschil maakt. Kim Pot gaat hier in haar recensie van het boek The Dark Side van Peggy de Prins dieper op in. Wat kun je aan employee silence doen?
7. Meer impact met minder werk? Zo werk je aan Slow Productivity
Arjan Broere bespreekt in deze recensie het boek Slow Productivity van Cal Newport. Kort gezegd is Slow Productivity: minder, beter doen. Dit zijn de drie principes hierbij:
- Doe minder dingen
- Werk in een natuurlijk tempo
- Wees geobsedeerd door kwaliteit
Slow is dus vooral gericht op jou en de kwantiteit en kwaliteit van je werk. Iets om mee aan de slag te gaan in 2025?
6. Koester je medewerkers: 8 strategieën om de arbeidskrapte te lijf te gaan
De arbeidskrapte is inmiddels ‘het nieuwe normaal’, maar medewerkers vormen een cruciaal onderdeel van je marketingstrategie. Ze zorgen voor klantrelaties, waardecreatie, kwaliteit, fun en meer. In dit artikel deelt Sayna de Voogd 8 strategieën om medewerkers te werven, te behouden en verzuim terug te dringen.
5. Arbeidsmarkt- & recruitmenttrends, hallo 2025!
Natuurlijk kan een trendartikel in deze top 10 niet ontbreken. Arjan Elbers neemt je mee in deze ontwikkelingen:
- 40 uur is niet meer de norm
- meer (andere) werkvormen
- run op pensionado’s
- eerste volledig geautomatiseerde uitzendbureau
- het cv gaat eraan
4. Asynchroon of synchroon werken: wanneer kies je welke samenwerkingsvorm?
Asynchroon samenwerken houdt in dat mensen samenwerken totdat een resultaat of doel is bereikt, maar zonder dat de samenwerking aan een specifieke tijd is gebonden. In de discussie omtrent synchroon en asynchroon samenwerken is het wat Bryan Stallings betreft dan ook niet een kwestie van of – of, maar en-en. Beide samenwerkingsvormen hebben zo hun nut. Je leest er hier meer over.
3. De do’s & don’ts van werken met Microsoft 365
Er is een redelijke kans dat je ook met Microsoft 356 werkt. Leuk, zo’n toolbox maar Christiaan W. Lustig en Richard Wiegers vinden dat het gebruik niet zonder nieuwe manieren van digitaal (samen)werken kan. En daarom pleiten zij ervoor om het in gebruik nemen van Microsoft 365 (ook) andersom te bekijken. Namelijk vanuit de blik van die collega die aan het bed staat, of voor de klas, in de winkel of het restaurant werkt, achter het stuur zit of in het distributiecentrum.
2. Waarom de ‘moderne’ HR-gesprekscyclus zinloos is
Er zijn veel benamingen voor de gesprekken in het kader van de (HR-)gesprekscyclus, voor het gemak kun je ze medewerkersgesprekken noemen. Volgens Leona Aarsen-Csavar hebben ze allemaal iets met elkaar gemeen: over het algemeen zijn ze zinloos en ineffectief. Dit artikel is de aftrap van een vierluik (de links naar deel 2, 3 en 4 staan in het stuk) waarin ook naar de oplossing wordt toegewerkt.
1. Roze verzuim: de hoge prijs van niet ziek durven zijn
In de zomer raakten we er niet over uitgepraat hier op Frankwatching: roze verzuim. En dan hebben we het over doorwerken terwijl je minder inzetbaar bent. Door dat doorwerken vergroot je de kans op daadwerkelijk (langdurig) uitval. Louis Goulmy vertelt in dit stuk waarom dit kostbaar is, lees ook vooral de comments.
Dit waren de 10 beste artikelen over HR, recruitment & slimmer werken in 2024. Wil je bijlezen over andere topics? Bekijk dan de top 10 artikelen over social media, content & taal, marketing, communicatie, customer experience en user experience en klantcontact. Binnenkort volgt nog de top 10 over AI. Hier vind je ze allemaal.