10 AI-artikelen uit 2024 die je niet mag missen
Handige AI-tools vinden, betere prompts schrijven, video’s genereren… De opkomst van generatieve AI biedt voor ons vakgebied veel kansen, maar levert minstens net zoveel vragen op. Met deze top 10 best gelezen Frankwatching-artikelen over AI ben je helemaal bij voor een kickstart in het nieuwe jaar!
10. Welke AI-tools voor SEO zijn er & wat kunnen ze allemaal?
Voor zoekmachineoptimalisatie kun je al veel verschillende AI-tools inzetten. Daarnaast wordt in bestaande SEO-tools ook AI geïntegreerd, zoals bij Yoast en Semrush. Wat kun je met deze tools en hoe helpen ze jouw werkzaamheden makkelijker te maken? Jimmy Koopmans deelt in dit artikel zijn tooltips.
In de reacties voor het artikel worden meer tips en ervaringen gedeeld. Waaronder deze mooie opmerking van Sander Oord: “AI-tools zijn top, maar ze kunnen het menselijk oog voor detail en lokale kennis niet vervangen.”
9. 7 AI-trends om in 2024 rekening mee te houden
Wat zijn belangrijke AI-trends waar marketeers en communicatieprofessionals rekening mee moeten houden? Ik zette 7 opvallende ontwikkelingen op een rij, die ook in 2025 grotendeels relevant zullen zijn.
8. Snel geld verdienen met AI? Experiment met een faceless YouTube-kanaal
AI-content inzetten om makkelijk geld te verdienen? Influencers zouden daar duizenden euro’s per maand mee verdienen op YouTube. Maar is dat echt zo makkelijk? Dennis Figge (database marketeer) besloot het uit te proberen. Het proces van het inrichten van zo’n videokanaal en zijn ervaringen lees je in dit artikel.
7. De kracht van Gemini: de AI-alleskunner van Google
Gemini is het wapen van Google in de strijd om artifical intelligence (AI) toegankelijk te maken voor iedereen. Er wordt veel geroepen over deze krachtige tool, maar wat kan Gemini? En hoe zet je het in voor persoonlijke gebruik? In dit artikel vertelt Michelle de Zeeuw (Digital Growth Marketing Strateeg) er alles over.
6. De AI Act is in werking getreden: dit moet je nu doen
Per 1 augustus 2024 is de AI Act in werking getreden. Deze Europese wet regelt welke AI je onder welke voorwaarden mag toepassen. Nu is het moment daar om de AI Act toe te passen en compliant te worden. De AI Act treedt in fases in werking en in een serie van 3 artikelen bespreekt tech-writer Tieme Woldman wat je per fase moet doen. Dit is het eerste artikel en het gaat in op fase 1 die je vóór 1 februari 2025 moet afronden. Lees dus snel verder en ga aan de slag!
5. GPT-5 komt eraan: wat kunnen we verwachten?
In 2024 werden volop voorspellingen gedaan over nieuwe, betere modellen. Zo ging het ook vaak over GPT-5, het nieuwe taalmodel van OpenAI dat de opvolger moet zijn van GPT-4. Intussen is GPT-4o al gelanceerd, maar 5 nog niet in beeld. AI-expert Kim Pot bespreekt in dit artikel, dat nog voor 4o verscheen, de verwachtingen voor GPT-5.
In december maakte OpenAI bekend dat ze nu werken aan model o3 (o2 wordt overgeslagen, vanwege een bekend telecombedrijf met dezelfde naam). Of GPT-5 nog zal komen, is de vraag…
4. De nieuwe AI-tool Sora van OpenAI: met 1 prompt een realistische video
Van tekst naar beeld: dat kennen we inmiddels wel. Maar OpenAI kwam in april 2024 met de volgende stap: van tekst naar video! Met de AI-tool Sora kun je ‘realistic and imaginative scenes’ creëren op basis van tekstuele input. En de eerste output was het bekijken waard!
In december maakte OpenAI bekend dat Sora nu openbaar beschikbaar komt (maar op het moment van schrijven kun je het in Nederland en België nog niet gebruiken).
3. Perplexity: wat is deze AI-tool en wat kun je ermee?
Nog een grote ontwikkeling in 2024: zoeken met AI! Perplexity was een voorloper in deze trend. Het is geen standaard AI-chatbot, maar beter te omschrijven als een zoekmachine of antwoordenmachine. Wat is Perplexity en hoe onderscheidt het zich van andere AI-tools zoals ChatGPT? In dit artikel duiken we daar dieper in.
Roy Giezen schrijft in een reactie op het artikel: “Wat mij het meest bevalt zijn de referenties die mee gegenereert worden, tevens de vervolg vragen zijn prettig. Belangrijk voor mij is, het als beginpunt te gebruiken om even op weg te helpen en zeker niet gelijk als eindproduct te gebruiken. Het blijft een tool…”
2. Dit zijn de 100 populairste AI-tools van 2024
Er zijn inmiddels al duizenden AI-tools en elke dag komen er weer nieuwe bij. Maar welke zijn nu het populairst en steken boven het maaiveld uit? Andreessen Horowitz (oftewel a16z, een bekend durfkapitaalbedrijf uit Silicon Valley) publiceert inmiddels elk half jaar de Top 100 Gen AI Consumer Apps. In dit artikel deel ik de populairste tools (en trends).
1. Hoe je met 1 extra prompt in ChatGPT relevantere resultaten krijgt
Tot slot het bestgelezen AI-artikel op Frankwatching die je helpt met dé vraag: hoe krijg je nou de beste resultaten uit AI met een goede prompt? Hoe voorkom je overdreven Amerikaanse teksten, waar de gemiddelde Nederlandstalige lezer van walgt? Promptoloog Bob Ballings deelt zijn tips.
Dit waren de 10 best gelezen artikelen over AI in 2024. Wil je bijlezen over andere topics? Bekijk dan de top 10 artikelen over social media, content & taal, marketing, communicatie, en klantcontact. Hier vind je ze allemaal.