Content

Snel geld verdienen met AI? Experiment met een faceless YouTube-kanaal

0

Begin dit jaar kopte RTL Nieuws: “Deze influencers verdienen duizenden euro’s per maand – maar zijn niet echt.” Het gaat over content waarmee flinke bedragen worden verdiend en is gemaakt met artificial intelligence (AI). Nu hoor ik je denken: dat wil ik ook wel. Ik dacht precies hetzelfde. Daarom ben ik als experiment een faceless YouTube-kanaal begonnen. Met als doel duizenden euro’s per maand te verdienen. Ik laat je zien hoe ik dit heb gedaan, en wat dit heeft opgeleverd.

Wat is een faceless YouTube-kanaal?

Een faceless YouTube-kanaal houdt in dat je als contentmaker je gezicht, ofwel je identiteit, niet laat zien. Deze kanalen maken vooral gebruik van animaties, voice-overs en AI-gegenereerde content. De focus ligt volledig op de inhoud. Dit concept is erg aantrekkelijk, omdat het de drempel verlaagt om te starten en je snel content kunt produceren.

Het experiment: een YouTube-kanaal met korte, Engelstalige verhalen

Als experiment heb ik een faceless YouTube-kanaal aangemaakt en daarop deelde ik korte verhalen. Alle verhalen zijn door AI geschreven. Ik heb alleen ingefluisterd waar het verhaal over moet gaan. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, zijn de verhalen Engelstalig. Ook de naam en beschrijving van het kanaal heb ik door AI laten schrijven.

Alle tools om een kort verhaal te publiceren

Nu het YouTube-kanaal is aangemaakt, is het tijd om content toe te voegen. Om een kort verhaal te publiceren, maak ik gebruik van deze tools:

 • ChatGPT 3.5: schrijven van het verhaal, de titel, een beschrijving, en een paar relevante hashtags.
 • ElevenLabs: het geschreven verhaal omzetten naar een voice-over.
 • Adobe Firefly: afbeeldingen genereren voor de branding van het YouTube-kanaal en de videothumbnails.
 • Adobe Stock: een video toevoegen aan het verhaal.
 • Adobe Premiere Rush: alles onder elkaar zetten en opslaan als MP4-bestand.

De magie van prompts: een verhaal ontstaat

Om ChatGPT een kort verhaal te laten schrijven, is input nodig. Ik gebruik een prompt waarmee ik sturing geef aan het verhaal. Een voorbeeld van zo’n prompt is:

Write me a horror story. The story is about an infected mosquito [...]

Binnen een paar seconden schrijft ChatGPT een apocalyptisch verhaal over muggen. En zo heb ik allerlei verhalen door ChatGPT laten schrijven. Er zijn ongetwijfeld meer variaties of andere prompts te bedenken, maar voor mij gaf dit het gewenste resultaat.

ChatGPT prompt: Omschrijf het verhaal en ChatGPT zet het voor je op papier (AI)

Screenshot van ChatGPT

De voice-over: het verhaal komt tot leven

Nu wil ik het geschreven verhaal laten voorlezen. Daar gebruik ik ElevenLabs voor. Afhankelijk van het genre, kies ik voor een man of een vrouw. De man is energiek en vrolijk, de vrouw fluisterend en duister. De vrouwenstem past in dit voorbeeld perfect bij een verhaal over geïnfecteerde muggen. Nadat het verhaal is omgezet naar een voice-over, is het als MP3-bestand te downloaden.

Voice-overs ElevenLabs (AI)

Screenshot van ElevenLabs

De visuele verbeelding: ontwerpen van een prikkelende thumbnail

Nu is er een aantrekkelijke videothumbnail nodig. Hiervoor gebruik ik Adobe Firefly. Er zijn tal van alternatieven, zoals Midjourney. Maar wie een Adobe Creative Cloud-abonnement heeft, kan Adobe Firefly direct gebruiken. De prompts die ik gebruikte, beschreven het verhaal. In de prompts stelt Adobe Firefly zelf ook suggesties voor. Dat leverde vaak nog mooiere afbeeldingen op. De branding van het YouTube-kanaal gebruikte ik als referentie, zodat alle videothumbnails in dezelfde stijl werden ontworpen.

Met Adobe Firefly beschrijf je welke afbeelding ontworpen moet worden, en kun je een referentie toevoegen voor consistentie in stijl

Screenshot van Adobe Firefly

Visuele begeleiding: verhalen verrijkt met subtiele video-loops

Hoewel het YouTube-kanaal volledig leunt op gesproken verhalen, wil ik luisteraars niet naar een zwart scherm laten kijken. Daarom is elk verhaal voorzien van een simpele, subtiele video-loop. Hiervoor gebruik ik de gratis video’s van Adobe Stock. Die zijn in HD of 4K te downloaden en zijn rechtenvrij te gebruiken.

Gratis stock video's van Adobe Stock (AI)

Screenshot Adobe Stock

De finishing touch: samenvoegen en publiceren

De voice-over en video voeg ik samen tot één bestand met Adobe Premiere Rush. Het volume van de voice-over pas ik nog wat aan, en daarna is het een kwestie van exporteren. Aan het begin heb ik ChatGPT al een titel en beschrijving laten genereren, en Adobe Firefly heeft een videothumbnail ontworpen. Ik kan nu dus in één moeite door het verhaal publiceren op het YouTube-kanaal. Alles bij elkaar kost het mij minder dan 10 minuten om een verhaal te publiceren.

Inkomsten genereren met het YouTube-kanaal

Je genereert niet op de eerste dag al inkomsten met een YouTube-kanaal, helaas. De bekendste manieren zijn de advertenties vóór, tijdens en na een video. Maar om die toe te kunnen voegen, moet je aan een paar voorwaarden voldoen:

 • 1.000 abonnees
 • 4.000 uur kijktijd voor openbare video’s in de afgelopen 365 dagen
 • 10 miljoen openbare Shorts-weergaven in de afgelopen 90 dagen

Dit zijn geen misselijke eisen. Maar ik heb alle vertrouwen in mijn faceless YouTube-kanaal.

The story so far…

Met genoeg fantasie voor nieuwe verhalen, heb ik om de dag een publicatie gepland. Zowel video’s als Shorts. De eerste video’s zijn op woensdag 10 januari 2024 gepubliceerd. Dit is wat het YouTube-kanaal mij tot zover heeft opgeleverd:

 • 588 weergaven
 • 13 abonnees
 • 4 uur kijktijd van openbare video’s
 • 185 openbare Shorts-weergaven
Met YouTube Analytics heb je inzicht in de prestaties van alle publicaties (AI)

Screenshot YouTube Analytics

Dit zijn niet de resultaten waarop ik had gehoopt. Integendeel. Maar eerlijk gezegd sta ik hier niet van te kijken. Een succesvol YouTube-kanaal vereist een combinatie van verschillende ingrediënten.

Consistentie is cruciaal

Een consistent uploadschema houdt je publiek betrokken. Het vinden van een passende frequentie is cruciaal. Hoewel ik initieel om de dag een video plaatste, varieerde dit soms naar dagelijkse uploads. Ook waren er momenten waarop meerdere video’s op één dag werden gepubliceerd. Niet heel consistent, dus.

Prioriteit aan kwalitatieve content

Hoogwaardige video’s, zowel in informatie als productiekwaliteit, trekken kijkers aan en houden hun aandacht vast. Gratis stockvideo’s voldoen mogelijk niet aan deze hoge standaard. De voice-overs daarentegen zijn geweldig, al zeg ik het zelf. De AI van ElevenLabs weet in de teksten feilloos de juiste intonatie toe te passen.

Vind je unieke stem

Maak onderscheid met een unieke niche of stijl, gericht op een onderwerp waar je passie voor hebt. Korte verhalen gegenereerd door AI vormen in deze context waarschijnlijk geen onderscheidende factor.

Optimaliseer voor zoekmachines

Optimaliseer de vindbaarheid van je video’s door Search Engine Optimization (SEO) toe te passen. Integreer relevante trefwoorden in de titels, beschrijvingen en tags om de zichtbaarheid te verhogen. ChatGPT beschikt niet over real-time data, waardoor de voorgestelde hashtags mogelijk niet relevant waren.

Bouw aan een gemeenschap

Ontwikkel actief een relatie met je kijkers en abonnees om loyale volgers op te bouwen. Reageer op reacties en sta open voor feedback.

Promoot je werk

Breid je bereik uit door je content actief te delen en te promoten op bijvoorbeeld andere social media, blogs, of via een e-mailnieuwsbrief. Op een paar WhatsApp-berichten naar mijn vrienden na, heb ik mijn YouTube-kanaal nergens gepromoot.

Analyseer en pas aan

Benut de inzichten uit YouTube Analytics om je strategie te optimaliseren. YouTube biedt uitgebreide gegevens over welke content het beste presteert, de herkomst van je kijkers en waar zij naar zoeken.

Geduld en vastberadenheid

Blijf consistent en geduldig tijdens het groeiproces van je kanaal. Het opbouwen van een succesvol YouTube-kanaal kost tijd. Handhaaf een regelmatige productie van nieuwe content, zelfs als de groei aanvankelijk langzaam verloopt.

Was het te mooi om waar te zijn?

Hoewel mijn YouTube-kanaal geen inkomsten genereert, heb ik met veel plezier aan de content gewerkt. En ik heb nieuwe AI-tools ontdekt die ik in de toekomst vaker zal inzetten. Alleen daarom al vind ik het een geslaagd experiment. Ook ben ik een illusie armer: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.