Inspiratie

Welke AI-tools voor SEO zijn er & wat kunnen ze allemaal?

0

Ik ben verheugd om je mee te nemen in de wereld van artificial intelligence (AI) en de impact op Search Engine Optimization (SEO). In dit artikel verkennen we niet alleen bekende tools zoals ChatGPT, maar we werpen ook een diepgaande blik op andere AI-tools die je kunt gebruiken om je strategie te optimaliseren. Ook vertel ik over Yoast SEO 21.0.

Evolutie van AI in SEO

De opkomst van AI heeft de manier waarop we naar SEO kijken radicaal veranderd. Het vermogen van self-learning machines om natuurlijke taal te begrijpen en analyses uit te voeren, heeft de deur geopend naar geavanceerde optimalisatiemogelijkheden.

Wees nou eerlijk: de komst van bijvoorbeeld ChatGPT heeft het leven van jou als marketeer enorm vergemakkelijkt. Of gaat dat nog doen als je het nog niet gebruikt hebt! En dan hebben we het nog niet eens over de talloze andere AI-tools die gebruikt worden voor marketingdoeleinden. Want ook voor design, social media, webdesign, e-mailmarketing en vele andere takken van digital marketing wordt artificial intelligence volop gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Adobe Firefly, Midjourney en Canva.

Voordelen van AI in SEO-strategieën:

 • Efficiënt tijdsgebruik
 • Verbeterde creativiteit
 • Verhoogde Click-Through Rates (CTR)
 • Verbeterde workflow

ChatGPT: een gamechanger in SEO

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, heeft de manier waarop SEO-specialisten en digital marketeers hun strategieën opstellen, laten we zeggen… enorm veranderd – en dat is nog een understatement.

Deze vergevorderde tool biedt een schat aan mogelijkheden die tot ver bijdragen aan het optimaliseren van content, het identificeren van zoekwoordkansen en het verbeteren van de algehele SEO-strategie. Maar wat zijn nu precies de meest besproken voordelen? Ik som ze even voor je op:

 • Diepgaande contentanalyses
  ChatGPT is in staat om content te analyseren en inzichten aan je te geven die verder gaan dan wat je normaal gesproken gewend bent van keyword-analyses. Het begrijpt de context en kan je dingen aanbevelen, zodat zoekmachines en lezers dit begrijpen.
 • Creatieve contentgeneratie
  Naast analyse kun je met ChatGPT creatieve content genereren. Het kan helpen bij het bedenken van pakkende titels, boeiende meta-beschrijvingen en andere elementen die de aandacht van zowel zoekmachines als gebruikers trekken.

Sidenote: heb je ook gemerkt dat je titels bij elk woord een hoofdletter bevatten? Nou, dat doen AI-tools dus expres om AI-generated content te onderscheiden van human-generated content. 

 • Snelle respons
  ChatGPT geeft je megasnel antwoorden, waardoor je efficiënter met je werk bezig kunt zijn. Het versnelt het proces van het verkrijgen van inzichten en het nemen van beslissingen voor contentoptimalisatie.

Overwegingen bij het gebruik van ChatGPT in SEO

 • Beperkt begrip als het gaat om context
  Hoewel ChatGPT een hele hoop van taal weet, kan het soms moeite hebben om de diepere context van specifieke sectoren of niches helemaal te begrijpen. Ik raad je daarom ook aan om de uitkomsten van je prompts kritisch te beoordelen (vergelijk het bijvoorbeeld met een andere tool).
 • Afhankelijkheid van trainingsdata
  De prestaties van ChatGPT zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit en diversiteit van de trainingsdata. Het vergaart zijn kennis namelijk grotendeels door de input die mensen de tool geven.
 • Menselijke validatie
  Hoewel ChatGPT veel kan, vervangt het niet de menselijke validatie. Let daarom op dat je de uitkomsten overeen laat komen met de merkrichtlijnen, toon en behoeften van je doelgroep.

Andere veelgebruikte AI-tools in SEO

Naast ChatGPT hebben SEO-specialisten toegang tot een scala aan tools zoals Surfer SEO, MarketMuse, Google Bard en Clearscope. Deze tools bieden geavanceerde analyses en optimalisatiemogelijkheden om de concurrentie voor te blijven. Ik behandel een deel over Google Bard, aangezien dit ook een tool is die door velen gebruikt wordt.

Google Bard

Bard is een AI-chatbot van Google, getraind op een uitgebreide dataset inclusief Google Search. En omdat je direct vanuit de bron prompts indient, kan het waardevolle aanbevelingen doen voor zoekmachineoptimalisatie.

De voordelen van Bard voor SEO beschrijf ik in 4 onderdelen:

 • Schema Markup-generatie
  Bard biedt op maat gemaakte schema-markup-suggesties voor verschillende contenttypes, met nauwkeurige kennis van Schema.org-standaarden en Google’s verwachtingen. Voor wie nog niet bekend is met deze term, het omvat de volgende ‘site-links’ (om het maar even makkelijk uit te drukken):

Schema Markup-generatie voorbeeld Frankwatching

 • On-page optimalisatie
  Bard analyseert en geeft suggesties voor het verbeteren van de on-page optimalisatie, inclusief titels, meta-beschrijvingen en header-tags.
 • Concurrentieanalyse
  Bard kan helpen bij het identificeren van SEO-concurrenten en analyseert hun contentstrategieën, waaronder trefwoorden, contentstructuur en backlink-profielen.
 • Technische SEO-begeleiding
  Hoewel Bard basisinzichten biedt over technische SEO, wordt benadrukt dat het nog aan self learning doet en wellicht niet zo goed is als gespecialiseerde tools.

Sommigen waarschuwen dat Bard puur en alleen experimenteel is en niet zomaar vertrouwd kan worden als je het wil gebruiken voor SEO-doeleinden. Je zou het beter kunnen gebruiken als aanvulling op andere tools dan als vervanging.

Weliswaar is het iets om in gedachte te houden dat Bard directe toegang heeft tot Google’s algoritmes en real-time webinformatie, wat natuurlijk zeer handig kan zijn. Echter, gezien de evolutie van Bard als opkomende technologie, wordt voorzichtigheid aangeraden bij het gebruik ervan, met de eigen SEO-kennis als basis voor strategieën.

En als je die niet hebt… Tja, pech! Geintje natuurlijk; je kunt een hele hoop kennis zelf opdoen door het volgen van trainingen, online cursussen en YouTube. Dus, waar wacht je nog op?

Jasper.ai

Sinds februari 2021 is Jasper.AI op de markt gekomen en sindsdien een populaire tool onder met name copywriters en SEO-specialisten. Zelf heb ik Jasper nog voordat ChatGPT uitkwam gebruikt om teksten die ik had geschreven aan te vullen. Je kon dan simpelweg een zin starten met bijvoorbeeld: “Vandaag ga ik naar de stad” en met één klik op een knop kon je Jasper door laten typen en zo ontstonden er volledige teksten.

Jasper heeft recentelijk zelfs een paar nieuwe functies gelanceerd. Deze uitbreiding komt voort uit de wens van marketeers om niet alleen sneller, maar ook beter te presteren. De nieuwe functies omvatten Company Knowledge, Team Acceleration en Analytics & Insights.

Nieuwe onderdelen Jasper.ai

Bron: Jasper.ai

 • Company Knowledge: een soort hub voor bedrijfsinformatie, waarin documenten zoals merkpositionering, productpositionering, klantonderzoek en campagnestrategie kunnen worden geüpload. Zo kan de tool direct begrijpen wat je nodig hebt bij het genereren van output.
 • Team Acceleration: hiermee biedt de tool een overzicht met taakverdeling en gegeven feedback op werk binnen je onderneming. Maar het geeft ook de mogelijkheid om volledige campagne-inhoud met één klik te genereren.
 • Analytics & Insights: hiermee krijg je nieuwe aanbevelingen vanuit inzichten en statistieken, zodat je campagne gemakkelijk geoptimaliseerd kan worden.

Deze functies transformeren Jasper van een schrijfhulp naar een zogeheten ‘AI-copiloot’ die jou helpt bij het opbouwen, beheren en analyseren van marketingstrategieën op één platform. Vanaf Q1 2024 staan alweer verdere updates voor de tool gepland.

Semrush

Dit is misschien wel een van de grootste SEO-tools in zijn algemeenheid over de hele wereld. Met keywordanalyses, backlinktrackers, concurrentieanalyses en nog veel meer biedt de tool eindeloze mogelijkheden voor digital marketeers.

Verschillende Semrush AI-schrijftools maken gebruik van de ChatGPT API. Ze zijn daarmee dus als ware gekoppeld aan ChatGPT. Onder deze tools vallen de SEO Writing Assistant, AI Writing Assistant en ContentShake.

De SEO Writing Assistant helpt bijvoorbeeld bij het controleren van de originaliteit en het SEO-potentieel van artikelen.

Daarnaast biedt de rechterzijbalk van de SEO Writing Assistant AI-functies zoals “Rephraser,” “Compose,” en “Ask AI,” die schrijvers kunnen helpen om tekst te schrijven en herschrijven, waardoor writer’s block wordt voorkomen.

Mogelijkheden SEMrush

Bron: Semrush.com

Door SEO Writing Assistant en andere op AI-gebaseerde Semrush-tools te gebruiken, kunnen marketeers een consistente toon handhaven, blogposts optimaliseren voor zoekmachines en menselijke lezers, de grammatica van artikelen verbeteren voordat ze live gaan, en de leesbaarheid van content verhogen… En dat allemaal met behulp van AI-modellen op de achtergrond.

Het proberen waard, nietwaar?

Bron: Semrush.com

Clearscope

Clearscope is een op AI-gebaseerde contentoptimalisatietool die door contentmakers wordt gebruikt om hun SEO-rankings te verbeteren. Deze analyseert gebruikerszoekopdrachten en concurrentie om relevante zoekwoorden en onderwerpen voor de content aan te bevelen.

De tool zorgt ervoor dat de content is geoptimaliseerd voor een specifiek zoekwoord, door aanbevelingen te geven voor zoekwoorddichtheid en consistentie.

Screenshot Clearscope

Bron: Clearscope

Clearscope suggereert ook semantisch gerelateerde termen voor het doelzoekwoord om de content uitgebreider te maken. Hierdoor kan de tool hiaten in de content identificeren en aanvullende alinea’s of secties voorstellen. Daarnaast krijg je suggesties voor structurele verbeteringen aan de content, zoals het toevoegen van H1- en H2-tags.

Bovendien integreert Clearscope met Google Docs, WordPress en verschillende andere CMS-platforms, waardoor het eenvoudig is voor schrijvers om de aanbevolen wijzigingen door te voeren. Clearscope biedt ook analysefuncties om de prestaties van de content bij te houden en identificeert gebieden voor verdere verbetering.

Kortom, Clearscope helpt je om hoogwaardige content te creëren die voldoet aan de zoekintentie van de gebruiker en draagt bij aan het verbeteren van de SEO-rankings.

Ontdekking van Yoast SEO 21.0

Op 22 augustus 2023 kwam Yoast SEO 21.0 uit. In deze update van de welbekende plugin voor WordPress-gebruikers zijn extra functies toegevoegd, zoals genereren van metatitels en -beschrijvingen. Het maakt de tool met al haar bekende settings nu nóg gemakkelijker in gebruik.

Overwegingen en waardevolle inzichten:

Ook nu benadrukt Yoast SEO weer het belang van de ‘human touch’. En gelukkig maar, want als ik voor mezelf spreek begin ik toch wel een beetje te knijpen vanuit het perspectief van een digital marketeer… Het is soms wel beangstigend om te zien hoeveel werk ons inmiddels al uit handen genomen kan worden door AI-tools als deze.

Je kunt deze AI-functie van Yoast SEO alleen gebruiken als je een premium abonnement hebt. Dat kost gelukkig niet de wereld; voor slechts €99 per jaar heb je het al. En dan krijg je ook nog even de andere benefits erbij:

 1. Optimaliseren tot 5 keywords per pagina
 2. Automatische redirects, dus geen ‘dead links’ of 404 errors meer.
 3. Bekijk je pagina op Facebook en Twitter (of, tegenwoordig ‘X’)
 4. 24/7 support
 5. Geen enkele advertentie meer

 

Yoast.com

Bron: Yoast.com

Prijzen op een rijtje

Om het gemakkelijk te maken heb ik de beschreven tools even in een tabel gezet qua prijzen. Het kan nogal verschillen per tool of je de AI-functies erin wil hebben. Maar het komt op het volgende neer:

ToolPrijs +/-
ChatGPT 3.5Gratis
ChatGPT 4€20 tot €25 per maand
Google BardGratis
Jasper€40 tot €60 per maand
Clearscope€200 per maand
Semrush€130 tot €500 per maand
Yoast€99 per maand

Samenspel tussen ‘human touch’ en AI

Je kunt talloze AI-tools gebruiken in de wereld van SEO. In dit artikel heb ik slechts het topje van de ijsberg beschreven. Als ik zelf zo in de glazen bol mag kijken, verwacht ik dat er nog veel meer geavanceerde tools onze kant op komen. Is het niet via updates in de bestaande tools, dan is het wel via nieuwe mogelijkheden waarvan we nog niet eens afweten.

Terwijl AI-tools de SEO-wereld transformeren, benadruk ik als digital marketeer ook het belang van de human touch ten opzichte van AI-tools. Het is precies dit samenspel dat nodig is om echt uit te blinken in de snel evoluerende wereld van SEO. Sta open voor innovatie en omarm de mogelijkheden van AI, maar wees behoedzaam en controleer alles!

Bronnen afbeeldingen header: sdx15 / MacroEcon / Thomazini / Shutterstock.com