Gespot

Site gespot: KruX.nl

0

Nieuws en maatschappelijke thema’s voor jongeren

Wat doet KruX.nl?
KruX is een jongerensite met veel Headlines (nieuws met een uitgebreid archief), vernieuwende onderdelen over levensbeschouwing, chat-mogelijkheden en een Uitzending Gemist rubriek toegespitst op de jonge kijker. Jongeren kunnen er van alles doen, zoals deelnemen aan een Rap battle via hun eigen webcam, ook te vinden op RapRace.nl. Er kunnen games gespeeld worden in de Gamezone, waarbij de topscores bewaard blijven en de gebruikers zelf toernooien kunnen starten. Momenteel is er een Wii te winnen in het Kim Possible toernooi.”

Waarom KruX.nl?
“We hebben bij de IKON vastgesteld dat er nauwelijks sites bestaan binnen het publieke omroepdomein die zich op jongeren richten en ook nog enige diepgang en relevantie hebben. Dus hebben we besloten geen tv-programma’s meer voor Z@ppelin te maken en ons via KruX op internet te richten op de doelgroep 13 – 19 jaar. Jongeren kijken sowieso nog heel weinig naar televisiezenders, maar zitten wel drie uur per dag op internet.

We zijn een interkerkelijke omroep, dus hebben we KruX ook opgezet om jongeren te laten nadenken over geloofskwesties. Maar dan wel op een toegankelijke en leuke manier, zoals bij onze nieuwe Goedgelovig kwis waarin de kennis van religies wordt getest. We willen niet evangeliseren (dat kan de EO veel beter), maar jongeren zelf conclusies laten trekken. Met de Holy Sh!t Test kunnen jongeren ontdekken wat voor soort persoon ze zijn en via GodopjeiPod ontvangen ze elke dag een audiofragment op hun computer of MP3-speler. Ze kunnen ook orgelringtones krijgen voor hun mobieltje, die we speciaal in een kerk hebben opgenomen. En er is een enorm aanbod van legale, gratis muziekdownloads.

Op de site besteden we veel aandacht aan thema’s die de IKON van belang vindt, zoals mensenrechten, ethiek, de klimaatverandering, seksualiteit en interreligieuze dialoog. Onze tv-serie Geloof, seks en (wan)hoop wordt op Nederland 2 nauwelijks door jongeren bekeken, maar via internet krijgen we toch een massaal bereik.”

Hoe werkt KruX.nl?
“Bezoekers van KruX kunnen zich registreren, user generated content aanleveren, deelnemen aan kwissen en acties, credits opbouwen, gamen, er is een chatkanaal met een kenniskwis, er kan worden gereageerd op het nieuws.”

Wat zijn de facts van KruX.nl?
KruX wordt ongeveer 200.000 keer per maand bezocht. Dat vinden we nog te weinig. Er zijn ongeveer 4000 geregistreerde gebruikers en er zijn enkele honderden jongeren die zelf content hebben toegevoegd. De site is gelanceerd in 2004 en binnenkort gaan we de nieuwe versie promoten, onder meer in de vorm van tv-spots. Er komen dan nieuwe onderdelen bij, zoals een multi webcam chat en een webradiokanaal (KruX Radio) waarbij sitebezoekers zelf thuis programma’s kunnen samenstellen en presenteren via hun computer.

De KruX Headlines worden permanent via xml weergegeven op de home van Omroep.nl, dat genereert aardig wat traffic naar onze site. Uit online enquêtes blijkt dat we er goed in slagen om daadwerkelijk jongeren te bereiken, hoewel we ook flink wat 20-plussers op de site signaleren.”

Wie maakt KruX.nl?
KruX is vrijwel geheel intern binnen de IKON ontwikkeld, zowel het concept als de techniek. We hebben enige tijd gewerkt met leerlingen van de HBO-opleiding Journalistiek, maar zijn daarmee gestopt toen bleek dat de kwaliteit en continuïteit van hun werk voor verbetering vatbaar was. De projectleider van KruX is Mohamed El Aissati, die ook de initiatiefnemer is van de succesvolle jongerensite Maroc.nl. De redacteur is Guido Attema. Daarnaast werkt de hele afdeling Nieuwe Media van de IKON mee aan de site, zodat deze zes dagen per week actueel kan zijn.”

Frankwatching in gesprek met Peter Dekker van Ikon Nieuwe Media

“J

Accepteer cookies

e site gespot? Of heb je een ander goed voorbeeld? Great! Waarom geef je je niet gelijk op voor de Webby Awards? Deadline voor inzending is 19 december. Meer informatie over de Webby Awards is te vinden op I love the Webbys.”