Gespot

TalentPull: Marktplaats voor arbeidsintermediairs

0

Kandidaten vinden via de marktplaats voor intermediairs. Een gesprek met Kees Wolters van Conceptables over TalentPull.

Wat doet de site?

TalentPull is de eerste online marktplaats voor werkgevers en arbeidsintermediairs. TalentPull is geen standaard jobboard-site of CV-bank, maar een zakelijke marktplaats waar werkgevers kandidaten kunnen aantrekken via arbeidsintermediairs. Werkgevers geven daarbij zelf aan wat de kosten mogen zijn en hoeveel kandidaten een intermediair mag aanbieden. Arbeidsintermediairs plaatsen hierop via de site hun aanbod.

De werkgever kan de intermediair met de beste kandidaat en prijs de opdracht gunnen. De contactmomenten tussen werkgever en arbeidsintermediair lopen volledig via de site, totdat de werkgever de kandidaat uitnodigt voor een gesprek. TalentPull faciliteert de online omgeving, en heeft geen invloed op het selectieproces.”

Waarom deze site?

“Het werken met arbeidsintermediairs heeft veel voordelen, maar heeft vaak ook een prijskaartje. Daarbij zijn de prijzen die gevraagd worden niet altijd even transparant. Werkgevers hebben met TalentPull een middel in handen waarmee inzichtelijk is wat je voor welke prijs krijgt. En, de werkgever ontvangt een breed aanbod aan kandidaten van zowel grote als kleine bureaus. Voor arbeidsintermediairs betekent het een kans om hun kandidaten te plaatsen, omdat zij op concrete opdrachten aanbieden en dus minder in hoeven te zetten op eigen acquisitie.

Organisaties zoals DeltaLLoyd en het UWV werken zelf via hun eigen site met een vergelijkbaar marktplaatsprincipe. Arbeidsintermediaris mogen op deze sites via een e-mailformulier meedingen naar de opdracht. TalentPull heeft het proces verder geautomatiseerd en voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.”

Hoe werkt de site?

“Werkgevers hebben met TalentPull een centrale plek waar ze opdrachten plaatsen die uitzend-, detachering- en werving & selectiebureaus mogen bemiddelen. De bureaus bieden via de site kandidaten aan. Bij een interessant profiel en een goede prijs maakt de werkgever dit via de site kenbaar bij het bureau en kunnen de partijen tot een samenwerking komen. De werkgever houdt de regie en neemt zelf bij een goed aanbod het initiatief voor contact.

Ook hebben werkgevers met TalentPull een plek waar zij acquirerende bureaus naar kunnen verwijzen. Ze kunnen de opdrachten anoniem plaatsen of met een uitgebreid bedrijfsprofiel. De aangesloten bureaus hebben op TalentPull elke ronde een nieuwe kans om een kandidaat te plaatsen.”

Wat zijn de facts?

“TalentPull is na een korte ‘beta’ periode van zes weken op 23 juli 2009 live gegaan. Vanaf die datum zijn verschillende organisaties die TalentPull inzetten als wervingskanaal. Werkgevers die er nu gebruik van maken, zijn een aantal middelgrote gemeentes, IT-organisaties (waaronder Centric Nederland), en twee zorginstellingen. Sinds 23 juli hebben ook de eerste bureaus toegang tot de marktplaats gekregen. Werkgevers plaatsen met het Basic-abonnement gratis tien opdrachten per maand. Bureaus betalen een vast en laag maandelijks bedrag om gebruik te maken van de marktplaats.”

Wie maakt de site?

TalentPull is een dienst van het online innovatiebureau Conceptables. Het team van Conceptables bestaat uit vier professionals met ervaring in IT, HRM, (online) marketing en sales. De focus ligt op de ontwikkeling van innovatieve webconcepten voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Conceptables is gevestigd in de Creative Factory in Rotterdam.”