Gespot

Tulpfietsen: Ontwerp je eigen fiets

0

Online je eigen Hollandse fiets ontwerpen. Een gesprek met Marjolijn van Oordt over Tulpfietsen.

Wat doet de site?

“Op Tulpfietsen kun je zelf je fiets samenstellen, helemaal naar eigen wens. Het zijn stevige stadsfietsen zonder opdruk en alleen herkenbaar aan het subtiele tulpje dat in het achterspatbord is gestanst. In totaal zijn er 220.000 varianten te maken. Geïnspireerd door een Amsterdams model uit de jaren veertig liet Tulpfietsen ook een nieuw model maken.”

Waarom deze site?

“Mijn zakenpartner Frank Klemann was hiervoor bij de Rabobank verantwoordelijk voor Bizner en daarvoor voor Rabobank.be. Hij heeft dus de twee internetbanken van de Rabo gebouwd. Na zijn vertrek bij de Rabobank, wilde hij gaan ondernemen. We zijn gaan zoeken naar een categorie die – net als de financiële dienstverlening – volwassen is, maar waar internet nog niet erg wordt ingezet. En dat werden fietsen. Internet als afzetkanaal staat nog in de kinderschoenen, en de voordelen van maatwerk die online verkopen biedt al helemaal. Bij Tulpfietsen koppelen we die twee voordelen van het net aan fietsen.”

Hoe werkt de site?

“De site heeft een simpele configurator waar de modellen, framematen, kleuren en accessoires stapsgewijs gekozen worden. Tijdens het samenstellen van de fiets verschijnt op de site gelijktijdig een afbeelding van de fiets, waardoor het direct duidelijk is hoe de fiets eruit komt te zien. Met of zonder houten krat, olijfgroen, wit of zwart, met of zonder kinderzitjes of leren zadel; het is allemaal mogelijk. De fiets wordt binnen een week bij je thuisbezorgd, waarna de fietsenmaker aan huis komt om de accessoires te monteren en de fiets nog een keer helemaal door te lopen. Na vier maanden komt de fietsenmaker terug voor een gratis servicebeurt, zodat het onderhoud van de fiets goed blijft.”

 

Wat zijn de facts?

“Tulpfietsen is deze week gelanceerd en kan nu al op meer dan 5.000 unieke bezoekers per dag rekenen.”

Wie maakt de site?

Tulpfietsen is een initiatief van Frank Klemann en mijzelf. Frank Klemann heeft zijn kennis op het gebied van online webwinkels en maatwerk nu in Tulpfietsen gestopt. Ik ben directeur van Capita, een nieuwsadviesbureau. Ik breng haar deskundigheid in op het gebied van merken en marketing. Het technische gedeelte van de site is in handen van onestopwebshop.”