Gespot

BrokerTarieven.nl: Snel je eigen online broker vinden

0

Vind snel de broker die bij je past. Een gesprek met Jorrit Baerends over BrokerTarieven.nl.

Wat doet de site?

“BrokerTarieven.nl maakt het voor de belegger mogelijk om voor zijn specifieke situatie op zoek te gaan naar de meest geschikte broker. De belegger voert, via drie eenvoudige stappen, informatie in over zijn handelsgedrag, waarna per broker wordt berekend wat de jaarlijkse kosten zouden zijn. De achterliggende berekeningen houden niet alleen rekening met transactiekosten, maar ook met bijvoorbeeld bewaarloon, regeltarief, retourprovisies en staffelkortingen.”

Waarom deze site?

“Om te handelen op de beurs, heb je als belegger een broker nodig. Dit kan een traditionele bank zijn, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer online brokers. De tarieven die banken en online brokers echter hanteren zijn complex en daardoor voor een belegger lastig te vergelijken. Dit terwijl de verschillen juist heel groot kunnen zijn. Veel startende beleggers kiezen er dan ook voor om te beleggen via hun eigen bank, maar dat is zeker niet altijd de beste keuze. In onderzoeken naar de goedkoopste broker wordt altijd gewerkt met een modelportefeuille, maar de goedkoopste broker is echt afhankelijk van het handelsgedrag en kan dus verschillen per belegger. Daarom is BrokerTarieven.nl uniek voor elke belegger.”

Hoe werkt de site?

“Belangrijkste onderdeel van de site is de vergelijker. In stap 1 kan de belegger kiezen voor de verschillende beleggingsvormen (bijvoorbeeld aandelen en opties) en landen. Bij stap 2 voert de belegger informatie in over het handelsgedrag, zoals het aantal transacties en het gemiddeld orderbedrag. Stap 3 geeft de belegger de mogelijkheid om de huidige broker te beoordelen, zodat bij de resultaten ook een klantbeoordeling meegenomen kan worden. Na stap 3 krijgt de belegger direct de resultaten te zien, waarna hij ervoor kan kiezen om direct informatie aan te vragen van een geschikte broker.”

 

Wat zijn de facts?

“Aangezien we pas een paar dagen live zijn, is er nog niet heel veel over te zeggen. Wel is al te zien dat veel bezoekers van de site ook daadwerkelijk de vergelijker afronden. Zo’n 75% van de bezoekers van de site rondt de 3 stappen af en kan zo de meest geschikte broker uitzoeken. Daarnaast blijkt tot nu toe dat veel van de beleggers die de site doorlopen ruim 50% kan besparen op de jaarlijkse kosten.”

Wie maakt de site?

“De site BrokerTarieven.nl is ontwikkeld door Bindex BV, ook uitgever van de online beleggerscommunity Bindex.nl. Bindex BV wordt gerund door mezelf, Jorrit Baerends, gerund maar werkt daarnaast met verschillende gespecialiseerde freelancers.”