Gespot

Publitiek: Brengt de Nederlandse politiek in beeld

0

Op Publitiek staan alle berichten over de Tweede Kamer en het kabinet verzameld in een overzicht. Niet alleen de nieuwsberichten, ook de weblogs en Twitteraccounts van politici worden op deze site gefilterd. Zo blijf je op de hoogte van wat er in Den Haag gebeurt. In gesprek met Niels Reijmer over dit initiatief.

Wat is het?

“Publitiek is een website waarop alle berichten over de Tweede Kamer en het kabinet op een gebruiksvriendelijke manier te bekijken zijn. Zo verzamelen we bijvoorbeeld alle nieuwsberichten over politici, maar laten we ook zien wat ze op hun weblog of Twitter schrijven. Sinds kort is ook te zien wat er in de Tweede Kamer gebeurt. Zo kun je precies nalezen wat politici gezegd hebben in een debat en vertalen we stemmingen naar een duidelijk taartdiagram, zodat je in één oogopslag kunt zien welke partijen voor of tegen hebben gestemd.”

Waarom dit initiatief?

“De directe aanleiding was een wedstrijd van het Ministerie van Binnenlandse zaken. Hun opdracht was om met een goed idee te komen om overheidsdata inzichtelijker te maken. Die uitdaging namen we graag aan, want we vonden (en vinden) dat de overheid een stuk inzichtelijker kan. Uiteindelijk kwamen we uit bij de landelijke politiek. Want ondanks alle goede initiatieven om de landelijke politiek dichter bij de mensen te brengen, werden debatten in de Tweede Kamer nog steeds gepresenteerd als lange lappen tekst en moest je voor elk soort bericht op een andere website kijken.

Wij vonden dat het beter kon, en zo zijn we begonnen aan het concept voor Publitiek. De wedstrijd hebben we uiteindelijk niet gewonnen, maar het idee werd zo enthousiast ontvangen dat we het concept toch hebben gerealiseerd.”

Hoe werkt het?

“De basis van de site vormen de berichten uit de landelijke politiek: nieuwsberichten, debatten, stemmingen, tweets en artikelen op weblogs. Deze zijn op de homepage in chronologische volgorde terug te vinden. Wil je meer weten over een specifiek onderwerp dan kun je deze berichten vervolgens op allerlei manieren filteren. Zo kun je alleen het nieuws bekijken, of alleen de berichten van bijvoorbeeld Femke Halsema, of alleen de debatten waar in Halsema heeft gesproken. Maar je kunt ook alle berichten van een bepaalde datum bekijken of zoeken naar een debat waar je meer over wilt weten.

 

En natuurlijk kun je berichten meteen delen met anderen, uitprinten, of tussen je favorieten zetten om ze later nog eens te kunnen lezen.”

Wat zijn de facts?

“Op dit moment hebben we zo’n 10.000 bezoekers per maand en dat worden er snel meer. We hebben er in het begin bewust voor gekozen om de site niet te promoten zodat we rustig het concept uit konden werken, maar steeds meer mensen weten uit zichzelf de weg naar de site te vinden.

Geld verdienen met Publitiek is niet ons belangrijkste doel. Het is met name een uithangbord voor ons als ontwerpbureau en we gebruiken het als proeftuin om nieuwe ideeën uit te proberen. Problemen die spelen op Publitiek, spelen immers ook bij onze klanten. En natuurlijk werken we achter de schermen aan verbeteringen en aan nieuwe ideeën.”

Wie is betrokken?

Publitiek is een initiatief van Wolq, gebruiksvriendelijk ontwerp. Sinds 2009 geven wij advies over de interactie tussen mensen en computers, wat zich onder andere vertaalde in Publitiek.”