Gespot

A Christmas Carol: Kerstverhaal op je iPhone

0

Je komt helemaal in de kerstsferen met de iPhone-app van het luisterboek A Christmas Carol. Hiermee kun je de klassieker van Charles Dickens volledige beluisteren op je iPhone. In gesprek met Dirkjan van Ittersum.

Wat is het?

“Met de iPhone app van het luisterboek A Christmas Carol kun je het volledige luisterboek beluisteren. Het is voor het eerst dat er een Nederlands luisterboek van A Christmas Carol verschijnt. De app bevat het volledige luisterboek dat 3,5 uur duurt. Je kunt er het luisterboek mee afspelen, pauzeren, het hoofdstuk selecteren en vooruit- en terugspoelen. Ook is er een sleeptimer ingebouwd. Dat laatste is een veelgevraagde functie, omdat veel mensen het fijn vinden om nog even een half uurtje in bed naar een luisterboek te luisteren.”

Waarom dit initiatief?

“De app is gemaakt om uit te zoeken of er belangstelling is voor luisterboeken in deze vorm. Ik wilde met Ankeiler Media al langer enkele klassiekers uit de wereldliteratuur opnemen als luisterboek. Met de kersttijd in aantocht, leek A Christmas Carol een goed begin. Deze eerste uitgave heb ik dus aangegrepen om er direct een experiment op de iPhone aan te koppelen. Ik ben ook betrokken bij Luisterrijk, de downloadshop voor luisterboeken.”

Hoe werkt het?

“De app is bewust eenvoudig gehouden. Het hoofdscherm ‘Luisteren’ bevat alleen een knop om het luisterboek af te spelen en te pauzeren. Het venster ‘Inhoud’ biedt toegang tot de verschillende hoofdstukken. Dan is er nog een venster met informatie over het luisterboek en het laatste scherm is voor de sleeptimer. Hier kunnen mensen instellen dat het afspelen, na bijvoorbeeld een kwartier, stopt. Ook is hier een knop om het luisterboek automatisch te laten spelen bij het starten van de app.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“De app is nog maar net in de app store en werd op sommige dagen al 3.000 keer gedownload. Het ontwikkelen van de app ging relatief snel. Het meest spannend was nog wel het indienen van de app bij Apple. De hele procedure bleek ingewikkeld en kostte veel tijd. Maar gelukkig werd de app wel direct goedgekeurd. Apple had negen dagen nodig om de app te beoordelen. De app is nog tot en met 1 januari 2011 verkrijgbaar voor een introductieprijs van € 3,99.”

Wie is betrokken?

“De app is ontwikkeld door Mark Beekhuis. Hij werkt incidenteel als iPhone-ontwikkelaar, maar is toch vooral journalist bij BNR. De app is ontwikkeld met behulp van Titanium. Dit is software van Appcelerator om relatief eenvoudig apps te ontwikkelen. Het luisterboek zelf is geproduceerd in samenwerking met Huub Krom van geluidsstudio OORbit in Amsterdam. De stem is van acteur Rein Edzard.”