Gespot

HobbyHandig: Platform voor gepassioneerde hobbyisten

0

HobbyHandig is een crossmediaal platform waarop leden hun eigen blog kunnen starten. De doelgroep neemt actief deel aan deze website, waardoor de site zich ontwikkeld heeft tot een hobbystartpunt vol ideeën, how to-filmpjes en extra items. Ashja Bosboom-Fetvaciyan, betrokken bij HobbyHandig, vertelt.

Wat is HobbyHandig?

“Begin dit jaar hebben we HobbyHandig overgenomen en sindsdien uitgebouwd tot een crossmediaal platform waar de doelgroep actief aan meedoet. De communitysite van HobbyHandig is onderdeel hiervan en in augustus gelanceerd, tegelijk met de restyling van het tijdschrift. Hierop staan dagelijks nieuwe blogs van zogeheten sterbloggers, waar hobbyisten inspiratie uit opdoen.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld reageren op elkaar. Daarnaast mogen alle leden een eigen blog starten en vinden ze in de e-paper extra maak-items, foto’s en downloads. Met de zogeheten Clubkaart, die ze kunnen downloaden en printen, krijgen ze korting, bijvoorbeeld bij bij hobbywinkels als Pipoos. In bèta is de ‘winkelzoeker’, zodat ze zien welke hobbywinkels zich bij hen in de buurt bevinden.”

Waarom dit initiatief?

“De aanleiding was de restyling van het blad na overname, het is nu warm en menselijk. We hebben de ‘door-en-voor de liefhebber factor’ in onze formule opgenomen door bijvoorbeeld lezersverhalen en tips en we bereiken alles bij elkaar zo’n 100.000 vrouwen. De doelgroep is de creatieve vrouw die geïnspireerd wil worden om te knutselen: breien, kaarten maken, cupcakes bakken, haken, boetseren, home deco et cetera. Ze is voor haar hobby erg actief aan het zoeken op internet.

De site bestond bij overname uit zenden, nu is het in lijn met onze visie interactief. Uit ons lezersonderzoek blijkt dat daar behoefte aan is. We hebben meer ideeën om nog meer kennis te delen, maar pakken het stap voor stap aan. Er zijn niet zoveel anderen op dit gebied, aangezien we deze maand onze grootste concurrent met drie hobbytitels hebben overgenomen. Als ze er al zijn, gaat het vaak om ‘visitekaartsites’ of zijn het damesclubs onderling, wij zijn het overkoepelende facet als het ware om de liefhebbers samen te brengen. Dat maakt het bijzonder.”

Hoe werkt HobbyHandig?

“Het interactieve idee bestaat uit een blog en dan voor en met name door alle leden van HobbyHandig. Iedereen kan een blog starten en uiteraard is het doel om daar reacties op te krijgen. Leden hebben een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen, ook op de extra artikelen en de e-paper. Niet-leden kunnen een gratis profiel aanmaken met bepaalde rechten. Daarnaast hebben we alles gekoppeld aan social media, zoals Facebook, Pinterest en Twitter. Een deel van onze interactie met de doelgroep verloopt via die social media, Facebookgebruikers reageren bijvoorbeeld op een post op Facebook.”

 

Wat zijn de facts?

“Belangrijke leermomenten hebben we gehaald uit eerdere lanceringen van andere merken. Enerzijds is veel multipliable, anderzijds moet je keuzes maken. De ene site heeft een Facebook-achtige community, de ander een blog – zoals HobbyHandig. Het businessmodel stamt uit de tijd dat we als eerste tijdschriftenuitgever behalve in print online uit gingen geven. Hierbij is het crossmediale het businessmodel, online en print staan niet los van elkaar. Dat lijkt te werken; de afgelopen 12 maanden hebben we al diverse overnames gedaan.

Wij zijn ervan overtuigd dat dat komt omdat we de doelgroep in alle facetten betrekken bij de merken. Ook in harde cijfers zien we resultaat: in de eerste maand na livegang van de nieuwe website is het gemiddelde aantal bezoekers per dag al 54% hoger dan de maanden ervoor. Het aantal Facebookfans is sinds de vernieuwde opzet met ruim 80% gestegen. Dit is, gelet op de gewoonlijk rustige zomerperiode, een overdonderend resultaat.”

 

Wie is er betrokken bij HobbyHandig?

“Wij zijn nogal eigenwijs en de budgetten zijn beperkt, daarom zijn er weinig externe partijen betrokken bij dit proces rondom HobbyHandig. De lezersonderzoeken zijn wel extern uitgevoerd. Intern hebben we er allen hard aan gewerkt om tot de herlancering van print en online te komen.”