HomeWizard: Bedien je huis via je smartphone

Met behulp van HomeWizard bedien je jouw hele huis vanaf een smartphone. Dirk van der Zwan, betrokken bij de ontwikkeling van HomeWizard, vertelt.

Wat is HomeWizard?

HomeWizard maakt het mogelijk om bestaande draadloze apparatuur te bedienen met je smartphone. Er is ondersteuning voor schakelaars, weersensoren en energiemeters. Vanuit de iOS of Android app kun je alle verlichting in huis bedienen en zogenaamde “scènes” instellen om meerdere lampen tegelijk aan te zetten. Er is ondersteuning voor dimmers en door timers in te stellen is het mogelijk om de verlichting automatisch aan of uit te zetten op een bepaald tijdstip of bijvoorbeeld op zonsondergang.

Naast de schakelaars is de Wattcher energiemeter populair. Iedereen kan deze thuis installeren in de meterkast. De HomeWizard houdt vervolgens exact het verbruik bij en in de app zie je zowel het real-time verbruik in Watt, als een grafiek met het aantal kWh dat per dag gebruikt is. Voor de weersensoren zoals thermometers en regenmeters, slaat de HomeWizard ook alle data op en komt er met een druk op de knop een mooie grafiek tevoorschijn.”

Waarom dit initiatief?

“Door een verhuizing zijn we ons gaan verdiepen in zogenaamde “home automation” producten, in eerste instantie om de verlichting thuis te automatiseren. Na heel wat rondvragen en uitproberen was onze ervaring dat de meeste bestaande oplossingen ronduit slecht werkten, heel duur waren, of in het ergste geval: beiden. Hieruit ontstond de visie dat het centraal aansturen van apparatuur in huis, veel beter en gemakkelijker kan. Schakelaars van KlikAanKlikUit hadden zich inmiddels bewezen als betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor de professionele systemen, met als enige nadeel de knullige afstandsbedieningen. Bovendien kun je er alleen verlichting mee aansturen, maar weer geen apparatuur van andere fabrikanten. Hierop zijn we begonnen met de ontwikkeling van de HomeWizard.”

Hoe werkt HomeWizard?

“De HomeWizard is een kastje dat centraal in huis geplaatst wordt en communiceert met draadloze apparatuur op basis van radiografische signalen. Tegelijkertijd staat de HomeWizard via wifi in verbinding met een draadloos netwerk. Met de bijbehorende iOS of Android app maak je verbinding met het kastje en kun je alle apparatuur bedienen en monitoren. Het is dus mogelijk om via internet of 3G verbinding te maken vanuit de HomeWizard app, al kun je ook zonder internet verbinding maken via het thuisnetwerk. Hardwarematig hebben we chipsets voor de 433 en 868 Mhz RF frequentie ingebouwd, hierop werkt vrijwel alle veelgebruikte draadloze apparatuur. Het toevoegen van nieuwe functionaliteit gebeurt dan ook eenvoudig met software updates: met elke nieuwe app versie en firmware update van de HomeWizard komen er weer extra functies bij.”

Wat zijn de facts?

“HomeWizard is het eerste bedrijf in Nederland die een platform biedt waarop home automation producten van verschillende fabrikanten aangesloten en aangestuurd kunnen worden. Voorheen had toch elk merk zijn eigen productrange, vaak gelimiteerd. Het aantal mensen dat al draadloze schakelaars, een weerstation of een Wattcher in huis heeft loopt naar schatting hoog in de honderdduizendtallen. Dat de vraag hierdoor groot is, blijkt al uit het feit dat de website na de plaatsing van het eerste persbericht er heel even uit heeft gelegen vanwege hoge bezoekersaantallen.”

Wie zijn er betrokken bij HomeWizard?

HomeWizard wordt gerund door een klein team van jonge en ervaren ondernemers. Het ontwikkeltraject hebben we doorlopen in het incubatieprogramma van het European Space Agency (ESA) in Noordwijk. Zowel het concept, als alle hardware en software is in-house ontworpen en ontwikkeld. Hierdoor zijn we onafhankelijk van andere partijen en kunnen we snel nieuwe functionaliteit toevoegen aan de app en de HomeWizard.”

Redactie gespot

Heb je een interessant onderwerp voor Gespot? Ben je bezig met de lancering van een nieuwe site, de introductie van een nieuwe mobile app of komt er een tablet app aan? Meld je initiatief dan aan bij Gespot!

Reacties

 1. Helemaal top

  Had Maandag 26 maart 2012 rondt 17.00u homewizard
  met weerstation.

  En de dag erna was ie al binnen (dat noem ik service)
  Gelijk de app gedownload en geinstalleerd en werken
  Port open gezet in het modem en werken

  Echt een mooie systeem

  Wat er nog op me verlangenlijstje staat is de wattcher

  En hoop ook dat er snel een thermostaat komt om ook de ketel te kunnen sturen

  Mvgr Jörgen Weber

 2. Hallo bij mij werkt het niet via 3G heb poort 80 gebruikt bij portforwarding heb je nog tips voor mij ik heb een expertise box van KPN

  Bij voorbaat dank

 3. Kees, neem even contact op met info@homewizard.nl; waarschijnlijk maakt een ander apparaat al gebruik van poort 80, of is het interne ip-adres waarop je port forwarding in hebt gesteld ondertussen gewijzigd. Dit laatste kun je ook controleren door op http://www.canyouseeme.org/ het poortnummer in te vullen, de site geeft dan aan of de poort open of dicht staat.

 4. Om wat aan kennisdeling te doen heb ik een gebruikers forum ingericht dat zich op de HW richt. Allicht dat we daar ervaringen kunnen uitwisselen. Nog maar net nieuw, dus nog niet veel deelnemers, maar dat komt vast nog wel. Kom gerust langs!

 5. Oh ja, en voor het geval je niet geneigd bent om op de link achter mijn naam te klikken… het is hier: http://homewizard-users.proboards.com

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!