Social media

De beste tijden om te posten op Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook & Twitter

0

Je socialmedia-strategie moet altijd up-to-date blijven. De socials tweaken continu algoritmes en er verschijnen voortdurend nieuwe functies. Hoe zorg je er dan doorlopend voor dat jouw posts zo veel mogelijk en de juiste personen bereiken? Hoewel het overzicht door de constante contentstroom soms lastig te behouden is, zijn er over publicatietijden een aantal algemene conclusies te trekken.

Update mei 2024: Dit zijn de beste tijden om te posten vanuit het onderzoek van Sprout Social in 2024.

Sprout Social heeft ook in 2023 onderzoek gedaan naar socialmedia-gebruik. Ze hebben van 34.000 Sprout-gebruikers geanalyseerd wanneer hun posts het best en slechtst scoorden, onderverdeeld per platform. Uit dit onderzoek kunnen we, voorzichtig, een aantal conclusies trekken: op welke tijden kun je beter wel of juist niet een post plaatsen?

Algemene inzichten

Als je alle socialmediakanalen op een hoop gooit, blijkt dat je het best kunt posten op de dinsdag of woensdag. Dus of je nou een post inplant voor Instagram, Twitter of TikTok: dinsdag en woensdag zijn ‘the days to be’. Posts die op deze dagen worden geplaatst, hebben over het algemeen het meeste engagement.

Op welke dag kun je beter niét te veel je best doen? Zondag. Geen wereldschokkend nieuws, toch? Weekenddagen scoren qua engagement sowieso al minder goed dan weekdagen, en de zondag scoort dan nog net iets slechter dan de zaterdag. Hieronder vind je een rijtje met tijden waarop je het best kunt posten, op alle socialmediakanalen.

 • Maandag tussen 10:00 en 12:00
 • Dinsdag tussen 9:00 en 14:00
 • Woensdag tussen 9:00 en 13:00
 • Donderdag tussen 9:00 en 12:00
 • Vrijdag tussen 9:00 en 11:00

Wat valt hier op? De ochtend! Overall kun je dus beter in de ochtend posten dan in de middag of avond. Maar elk socialmediaplatform heeft natuurlijk andere uitgangspunten. Daarom kun je niet alleen op de algemene conclusies sturen, maar is het belangrijk dat je kennis hebt over elk afzonderlijk platform. Hieronder gaan we in op de beste tijden om te posten op Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook en Twitter.

De beste tijden om te posten op Instagram

We trappen af met Instagram. Van de (nu nog) big five-platforms (WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn) groeit het aantal gebruikers op dit platform het hardst (18% groei in 2022). De meeste Instagrammers zijn actief rond 10:00 – 11:00 uur. Jij ook?

Beste tijden om te posten:

 • Maandag tussen 10:00 en 12:00
 • Dinsdag tussen 9:00 en 13:00
 • Woensdag tussen 10:00 en 13:00
 • Vrijdag tussen 9:00 en 11:00

Beste dagen om te posten: dinsdag en woensdag.
Slechtste dag om te posten: zondag.

De beste tijden om te posten op Instagram. Bron: Sprout Social.

Tip: wist je dat je sinds kort ook leadformulieren kunt toevoegen op Instagram (en LinkedIn)?

De beste tijden om te posten op TikTok

TikTok is in dit rijtje het jongste platform (letterlijk en letterlijk 😇), maar zeker niet eentje om over het hoofd te zien. TikTok is vooral populair bij Generatie Z, en dat is ook te zien aan de wat meer afwijkende tijden. De app heeft meer dan 1 miljard gebruikers die elke maand zo’n 20 uur spenderen op het platform.

Het is natuurlijk de vraag of TikTok blijft bestaan, of verboden wordt. En of het slim is om hier (als bedrijf) een account te hebben. Maar voor degenen die wél actief zijn op dit platform, volgt hieronder het lijstje.

Beste tijden om te posten:

 • Dinsdag tussen 14:00 en 18:00
 • Woensdag tussen 14:00 en 17:00
 • Donderdag tussen 15:00 en 17:00

Beste dagen om te posten: dinsdag en woensdag.
Slechtste dag om te posten: zondag.

Wanneer posten op TikTok. Bron: Sprout Social.

Tip: naast alle leuke bewerk-functies die deze app zelf al biedt, kun je ook de nieuwe AI-functies van Canva gebruiken.

De beste tijden om te posten op LinkedIn

Dat LinkedIn ons zakelijke visitekaartje is, is ook te zien aan de onderzoeksresultaten. We bevinden ons voornamelijk op dit platform als we aan het werk zijn. In de weekenden is er nauwelijks engagement op dit platform, en al helemaal niet in de avond.

Beste tijden om te posten:

 • Dinsdag tussen 10:00 en 12:00
 • Woensdag tussen 10:00 en 12:00

Beste dagen om te posten: dinsdag, woensdag en donderdag.
Slechtste dagen om te posten: zaterdag en zondag.

De beste tijden om te posten op LinkedIn. Bron: Sprout Social.

Beter zichtbaar zijn op LinkedIn, hangt natuurlijk niet alleen af van ‘de juiste tijd’. Het is, net zoals op alle andere platformen, ook belangrijk om doorlopend je contentstrategie te verbeteren. Marjolein Bongers deelt in haar artikel 7 tips voor de perfecte LinkedIn-post. Vergeet bijvoorbeeld niet de hashtags en om bedrijven en/of personen te taggen in je post. En kies ook voor de juiste contentvorm. Ga je voor een poll, slider of video?

Tip: je kunt sinds kort ook posts inplannen op je bedrijfspagina. Handig!

De beste tijden om te posten op Facebook

Ondanks dat de populariteit van Facebook al een tijdje daalt, zijn er nog steeds veel gebruikers actief op dit platform. Een leuk (en subtiel) verschil met Instagram is dat Facebookers nét iets eerder lijken te ontwaken.

Beste tijden om te posten:

 • Maandag tussen 8:00 en 13:00
 • Dinsdag tussen 8:00 en 14:00
 • Woensdag tussen 8:00 en 13:00
 • Donderdag tussen 8:00 en 12:00

Beste dagen om te posten: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.
Slechtste dag om te posten: zondag.

De beste tijden om te posten op Facebook. Bron: Sprout Social.

De beste tijden om te posten op Twitter

Als laatste behandelen we Twitter. Ben jij hier nog actief? Met het dalende gebruikersaantal (mede door het verwijderen van inactieve gebruikers) en alle veranderende regels (zoals het blauwe vinkje en de lengte van Tweets) haken steeds meer Twitteraars af. Maar speciaal voor de Twitter-fans, hier het rijtje ‘beste tijden om te posten’ voor Twitter:

 • Dinsdag tussen 9:00 en 14:00
 • Woensdag tussen 9:00 en 13:00
 • Donderdag tussen 9:00 en 14:00
 • Vrijdag tussen 9:00 en 12:00

Beste dagen om te posten: dinsdag, woensdag en donderdag.
Slechtste dag om te posten: zondag.

Wanneer posten op Twitter. Bron: Sprout Social.

Waar en wanneer ben jij actief?

Naast de bovenstaande grote jongens in socialland, zien we ook steeds meer nieuwe socialplatforms opkomen. Ben je bijvoorbeeld al actief op Hive, Discord of Lemon8, de runner-up voor TikTok (van dezelfde makers)? En wat dacht je van BeReal en SLAY?

Op welke platformen jij (of je bedrijf) ook actief bent, uit onderzoek van Newcom blijkt dat we jaar op jaar meer tijd spenderen op social media. Met als grootste groeiers, niet heel verrassend: TikTok en Instagram. Gemiddeld zitten we 2 uur per dag op een social platform. Dit maakt het een belangrijke plek om als bedrijf aanwezig te zijn en een mooie ingang om je doelgroep te bereiken.

Op welke platformen jij actief bent, op welke dagen je moet posten en welke tijden het beste scoren, hangt natuurlijk van heel veel factoren af. Wie is je doelgroep? Wanneer zijn zij online? Hoe vaak post je iets? Is het zonnig of regenachtig? Is het een feestdag of blue monday?

Er is geen algemeen antwoord op de vraag: ‘wat is de beste tijd om te posten?’ Maar de inzichten uit dit onderzoek van Sprout Social, geven wel een kijkje in de keuken van 34.000 bedrijven.

Blijf dus altijd goed kijken naar je eigen statistieken, en pas daar je strategie op aan. Heb je een tip? Laat het hieronder weten!