Inspiratie, Verdieping

De beste tijden om te posten op Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook & X in 2024

0

Je moet je ogen openhouden, want anders loop je al gauw achter op de nieuwste trends en de continu veranderende algoritmes op de verschillende social-kanalen. Is er een perfect moment om te posten? En welke strategie kun je het beste aanhouden? In dit artikel leer je je bereik te maximaliseren en hoe je je publiek beter betrekt door te begrijpen wanneer jouw berichten de meeste impact hebben.

Sprout Social publiceert ook dit jaar weer hun onderzoek naar socialmedia-gebruik. Ze hebben het gebruik van meer dan 34.000 Sprout-gebruikers geanalyseerd op hoe goed en slecht hun content heeft gescoord het afgelopen jaar. En dit op de verschillende socialmedia-kanalen. Vanuit dit onderzoek neem ik jullie mee in de beste tijden om te posten op Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook en X.

Instagram

Veel mensen zijn benieuwd naar wat nu de ‘perfecte’ tijd is om te posten op Instagram. Instagram is een platform met veel mogelijkheden en kansen voor gewone gebruikers, maar vooral ook voor marketingdoeleinden. Eén ding is zeker: zorg ervoor dat je content van goede kwaliteit is en ook langs de juiste ogen op het goede moment komt. Dan heb je beet.

De beste tijden om te posten zijn:

 • Maandag van 11:00 tot 14:00
 • Dinsdag van 10:00 tot 16:00
 • Woensdag van 09:00 tot 16:00
 • Donderdag van 09:00 tot 13:00 en van 13:00 tot 14:00
 • Vrijdag om 11:00

De beste dagen om op Instagram te posten zijn:

 • Dinsdag, woensdag en vrijdag

De slechtste dag om te posten is:

 • Zondag

Interessant is dat Facebook en Instagram de hoogste ROI (29%) kunnen bieden aan marketeers. Dit komt doordat e-commerce op deze platforms blijft evolueren en de gebruikers goede ervaringen hebben.

De strijd tussen TikTok en Instagram op het gebied van short-form video blijft ondertussen ook doorgaan. Reels hebben nog steeds meer likes en saves dan statische Instagram-posts.

Deze vorm van content is natuurlijk nog meer booming geworden afgelopen jaar.

TikTok

Ik benoemde dit platform net al even, TikTok. Een van de snelstgroeiende entertainment apps van het moment. Steeds meer bedrijven wagen zich ook aan TikTok, want ja, je kunt nu eenmaal niet achterblijven. Het gemiddelde TikTok-gebruik is maandelijks gemiddeld 23,3 uur per maand. Dat betekent dat er een consistent publiek is om te bereiken met de juiste posts op het juiste moment.

De beste tijden om te posten zijn:

 • Dinsdag van 16:00 tot 18:00
 • Woensdag van 09:00 tot 11:00, om 12:00 en van 14:00 tot 18:00
 • Donderdag van 09:00 tot 11:00 en van 14:00 tot 18:00
 • Vrijdag van 16:00 tot 18:00

De beste dagen om te posten zijn:

 • Woensdag en donderdag

De slechtste dag om te posten is:

 • Zondag

TikTok is een grote speler tegenover andere social-platformen. Je moet wel up-to-speed blijven, want de trends komen en gaan. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe trends ontstaan, zich ontwikkelen en uiteindelijk jouw strategie beïnvloeden. Houd vooral je eigen data in de gaten en wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Wie weet verras je jouw doelgroep wel in positieve zin.

LinkedIn

Waar veel bedrijven zich nu wagen aan TikTok, is LinkedIn een veilige plek waar bedrijven en zakelijke individuen graag komen. Hier kun jij een thought leader zijn in jouw werkveld, op jouw eigen manier. Het is belangrijk om te weten hoe je huidige en toekomstige klanten en werknemers bereikt.

De beste tijden om te posten zijn:

 • Dinsdag en woensdag van 10:00 tot 12:00
 • Donderdag om 10:00

De beste dagen om te posten op Company pages zijn:

 • Dinsdag tot en met donderdag

De slechtste dagen om te posten op Company pages zijn:

 • Zaterdag en zondag

Je ziet dat het grootste bereik binnen de algemene werkuren ligt (9-17). Hoge betrokkenheid zie je terug rond de lunch en opvallend is dat de tijden van betrokkenheid niet buiten de algemene werkuren liggen.

LinkedIn is een platform dat zich vooral richt op professionele groei, dus het is logisch dat de grootste betrokkenheid ook tijdens de algemene werkuren ligt. In die uren zal menig mens hier actief mee bezig zijn en (hopelijk) niet ‘s avonds wanneer je op de bank zit met een theetje.

Facebook

Je zult het misschien niet zo snel meer denken, maar Facebook staat op de derde plek van meest bezochte websites ter wereld. Op de tweede en eerste plek staan Google en YouTube. Misschien voelt Facebook voor jou aan alsof de actieve gebruikers steeds meer afnemen, voor mij in ieder geval wel, maar de kracht van Facebook is zeker nog aanwezig.

Vanwege de grote kansen op het vlak van betrokkenheid, is het belangrijk om te weten wanneer het goede moment is om een Facebook-post te doen.

De beste tijden om te posten zijn:

 • Maandag van 09:00 tot 12:00
 • Dinsdag van 09:00 tot 14:00 en om 17:00
 • Woensdag van 09:00 tot 15:00 en om 17:00
 • Donderdag van 09:00 tot 14:00 en om 17:00
 • Vrijdag van 09:00 tot 11:00

De beste dagen om te posten zijn:

 • Maandag tot en met donderdag

De slechtste dag om te posten:

 • Zondag

Het is toch echt waar dat Facebook wereldwijd nog steeds het meest gebruikte platform is door marketeers. Dit zijn er 3.05 miljard (!). De impact die Facebook heeft op gebruikers en op marketeers is nog steeds aanwezig.

X

Als er een platform is waar je voor je gevoel 24/7 kunt posten, is het X wel. De X’s (tweets) staan niet stil, discussies worden continu gestart en het staat vol met meningen. Met 619 miljoen wereldwijde gebruikers kun je je voorstellen dat het dan ook lastig stil wordt op dit platform. Veel bedrijven zien de waarde van dit platform in de actualiteit. Je wil up-to-date blijven en je wil weten wanneer je moet inhaken om deel te nemen aan belangrijke gesprekken.

De beste tijden om te posten zijn:

 • Maandag van 10:00 tot 12:00
 • Dinsdag van 09:00 tot 15:00
 • Woensdag van 09:00 tot 15:00
 • Donderdag van 09:00 tot 15:00
 • Vrijdag van 10:00 tot 12:00

De beste dagen om te posten zijn:

 • Dinsdag tot en met donderdag

De slechtste dag om te posten is:

 • Zondag

X is altijd het platform geweest voor actuele gesprekken en ‘breaking news’. Bedrijven en merken kijken dan ook graag op X voor populaire topics die samengaan met hun eigen waarden. Helaas is het niet altijd zonneschijn op X, want door wereldwijde conflicten en discussies op dit platform hebben sommige bedrijven en merken besloten meer van X weg te blijven.

Algemene inzichten

Na dieper te zijn ingegaan op de verschillende socialmedia-platformen, zijn hier ook de beste tijden om te posten op social media in het algemeen. Hierbij zijn alle bovenstaande platformen bij elkaar op een stapel gegooid.

Door de constante (en groeiende) stroom aan content lijkt het soms alsof er geen beste tijden zijn om te posten, maar dit onderzoek creëert toch een richtlijn.

The internet never sleeps so the best time to post on social media seems like it’s at every hour of the day.

Dit zijn de beste tijden om te posten op social media:

 • Maandag van 11:00 tot 12:00
 • Dinsdag van 10:00 tot 14:00 en van 15:00 tot 16:00
 • Woensdag van 09:00 tot 15:00
 • Donderdag van 09:00 tot 14:00
 • Vrijdag van 10:00 tot 11:00

De beste dagen om de posten:

 • Dinsdag, woensdag en donderdag

De slechtste dag om te posten:

 • Zondag

Zo zie je dat de weekenddagen geen goede dagen zijn om te posten. Niet zo gek, toch? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben vaak met andere dingen bezig in het weekend. Vooral op zondag.

Elk platform heeft zijn eigenheden die voor jou in je voordeel kunnen spelen. Dit is afhankelijk van jouw doelen, campagnes, type content en doelgroep.

Ben jij een actieve gebruiker?

Zo wordt er dus flink wat gescrollt en gepost op de socials, herken je dit ook bij jezelf? Uit het onderzoek van Newcom blijkt dat we gemiddeld bijna 2 uur doorbrengen op de platforms. Om precies te zijn 115 minuten per dag. Dat is een minuut meer dan vorig jaar.

Vind je jezelf toevallig meer en meer op TikTok, Instagram en vooral op LinkedIn? Dat kan kloppen, want deze platforms groeien het hardst. X lijkt een comeback te maken en het succes van Threads was van korte duur.

Wat is dan nu de beste tijd om te posten?

Goed om te benoemen is dat er geen definitief antwoord is op de vraag: ‘Wat is de beste tijd om te posten?’. Met alle inzichten uit het onderzoek van Sprout Social wordt er een richting gegeven waar je je aan vast kunt houden en op kunt bouwen.

Blijf op de hoogte, houd je statistieken in de gaten, stuur bij waar nodig en vergeet niet om creatief te blijven en uit te proberen. Alleen zo kom je erachter wat voor jou wel en niet werkt.

Heb jij nog goede tips? Laat het dan hieronder weten!