Social media

Gaat de nieuwe social-app Lemon8 TikTok vervangen?

0

ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft een nieuwe socialmedia-app gelanceerd: Lemon8. Door veel review-sites wordt deze app omschreven als een fusie tussen Instagram en Pinterest. Wat maakt deze app zo aantrekkelijk?

Oké, de app is niet helemaal nieuw. In 2020 werd Lemon8 al gelanceerd in Japan. Maar net zoals bij de meeste nieuwe socialmedia-apps, komt de hype (als die al komt) pas later. Geen slecht moment voor ByteDance, aangezien TikTok waarschijnlijk in meerdere landen verboden wordt. In de Verenigde Staten mogen mensen die bij overheidsinstanties werken TikTok al niet meer gebruiken. En ook veel Nederlandse overheidsmedewekers hebben uit voorzorg de app alvast verwijderd.

Waar het einde voor de ene populaire privacywet-overtredende app dichtbij lijkt, duikt de volgende dus alweer op. De privacy-problemen lijken namelijk vergelijkbaar. ByteDance heeft dus niet veel geleerd van de huidige rechtszaken tegen TikTok.

*Note: Lemon8 wordt aangeboden door Heliophilia Pte. Ltd., maar dit bedrijf heeft hetzelfde adres als TikTok en ByteDance. 👀

Aantal downloads schiet omhoog

Ondanks alle vraagtekens die je bij deze app kunt zetten, schieten de downloads in de Verenigde Staten de lucht in. De app duikt zelfs al op in de top 10 meest gedownloade apps in de U.S. App Store. Hoe kunnen we dit succes verklaren?

Lemon8 has been installed 17 million times globally since its launch in March 2020, according to Apptopia. – Axios

ByteDance stimuleert grote TikTok-influencers om reclame te maken over Lemon8. Dit gebeurt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Als je deze app promoot, krijg je daar bijvoorbeeld meer bereik op beide platformen voor terug. Maar de creators worden er ook voor betaald. Dit maakt het promoten van Lemon8 interessant. Kleine moeite, veel winst. En dat is natuurlijk precies wat ByteDance wil bereiken: TikTokkers ook actief maken op Lemon8. Wordt TikTok verboden? Dan blijft een deel van de gebruikers behouden.

Om een voorbeeld te geven, Gabrielle Victor (435.3K volgers op TikTok) spreekt haar volgers toe met: “It’s so fucking cute. Aesthetically pleasing. It’s like Pinterest and Instagram came together and had a baby.”

Accepteer cookies

De hashtag #lemon8 is inmiddels al 2.5 miljard keer gebruikt op TikTok. De hashtag #TikTokBan komt in de buurt, met 2.1 miljard. Is dit het begin van het einde van TikTok?

Wat maakt deze app interessant?

Als Lemon8 een combinatie is van Instagram en Pinterest, wat maakt deze app dan zo interessant? Als je het mij vraagt: niet zoveel. Een paar punten:

  • Lemon8 focust zich op een aantal specifieke onderwerpen: mode, beauty, voeding, reizen en andere lifestyle-onderwerpen.
  • Qua uiterlijk lijkt deze app visueel aantrekkelijker/frisser dan Instagram en TikTok.
  • Net zoals bij TikTok, is er ook een following- en for you-page.
  • Naar verluidt is het gebruik van de app heel eenvoudig en duidelijk. Ook voor gebruikers die niet bekend zijn met Instagram, TikTok of Pinterest.
  • Video’s, foto’s, teksten… Je kunt op deze app alle contentvormen delen.

Lemon8 downloaden

De app is beschikbaar in de Google Play Store (voor Android-gebruikers) of in de Apple Store (voor iOS-gebruikers). ‘Helaas’ is Lemon8 nog niet beschikbaar in Nederland, dus ik heb ‘m niet kunnen downloaden om te testen. Maar het zal een kwestie van tijd zijn voordat deze app ook hier te downloaden is. In zowel de Google Play Store als in de Apple Store wordt de app als volgt omschreven:

Lemon8 is a content sharing platform with a youthful community. Here is where you can discover beautiful, authentic, and diverse content. It is THE destination for sharing and exploring.

Van de 38,8K reviews in de Play Store is de gemiddelde waardering 4,5/5. En in de Apple Store met (maar) 170 reviews een 4,7/5. De huidige gebruikers zijn dus enthousiast.

Reviews over de app Lemon8 in de Google Play Store.

Lemon8 de nieuwe hype?

Of Lemon8 nou echt een vernieuwend socialmediaplatform is? Nee. Het voelt meer als een vervanging voor een platform dat misschien verboden wordt: TikTok. Is het een leuke app? Ja. Esthetisch aantrekkelijk, makkelijk in gebruik en vergelijkbaar met andere populaire socials. Rennen naar de App Store? Wat mij betreft niet. Naast de privacy-problemen die worden genegeerd, vind ik het geen toegevoegde waarde naast Instagram en Pinterest. Maar wie weet…

Ga jij Lemon8 downloaden?

Bron header-afbeelding: Veja / Shutterstock.com