Social media

7 tips voor jouw perfecte LinkedIn-post

0

LinkedIn is een fantastisch platform dat je in staat stelt een hoog organisch bereik te krijgen met je eigen bijdragen. Wil jij beter zichtbaar zijn op LinkedIn, dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. En ja, een beetje kennis van psychologie kan je impact aanzienlijk vergroten.

Als iemand op LinkedIn door zijn of haar feed scrolt en jouw bijdrage komt voorbij, dan zorgt de creatieve, visueel ingestelde rechter hersenhelft ervoor dat je bijdrage gezien wordt. Maar de rationele, taalgeoriënteerde linker hersenhelft bepaalt of jouw bijdrage daadwerkelijk gelezen wordt. Die beslissing wordt in een fractie genomen, dus de impulsen die via beide hersenhelften lopen moeten dezelfde boodschap overbrengen, anders haken mensen af. Concreet betekent dit dat je tekst en je beeld goed op elkaar afgestemd moeten zijn.

Maar er is meer dat je vrij gemakkelijk kunt doen om je tekst aantrekkelijker te maken. Hier volgen 7 tips die je direct kunt toepassen in LinkedIn.

Tip 1: Trigger de lezer in de eerste 2 à 3 zinnen om te klikken op “lees verder”

Je kunt de nieuwsgierigheid aanspreken door te werken met signaalwoorden zoals “dit” en “deze”:

  • Met deze 5 tips kun jij gestructureerder werken.
  • Dit is hoe een werkdag bij Coolblue eruit ziet.

Nieuwsgierigheid kun je ook prikkelen door de woorden als “hoe” en “waarom”

  • Waarom 84% van de Nederlanders….
  • Hoe je met 3 simpele handelingen je mailbox….

Tip 2. Werk zo visueel mogelijk

Af en toe een tekst only-post is natuurlijk prima, maar je maakt je post krachtiger door het visueler te maken.

Onze hersenen zijn visueel ingesteld. Uit onderzoek van neurowetenschappers van MIT (Massachusetts Institute of Technology) blijkt dat van alle informatie die naar onze hersenen gestuurd wordt, 90% visueel is. Ons brein verwerkt visuele content ook vele malen sneller dan tekst.

Plaats je meerdere foto’s, dan verschijnen de foto’s in de volgorde waarop je ze selecteert. Houd hier dus rekening mee. LinkedIn is momenteel een nieuwe functie aan het uitrollen waarbij de foto’s worden getoond in een carrousel.

Enne… skip de stockfoto’s. Alhoewel er uitzonderingen zijn, zijn de meeste stockfoto’s echt te glad. Mooie mensen met een nep-glimlach en stralend witte tanden roepen nauwelijks emotie op en ze vertellen niet het verhaal van jouw organisatie.

Tip 3. Gebruik 3 tot 5 relevante hashtags

Zorg ervoor dat je eerst onderzoek doet naar de hashtags, dan kun je zien hoeveel volgers een hashtag heeft. Hoe je dat doet? Vul in de zoekbalk op LinkedIn de hashtag in, klik op bijdragen, klik door op een bericht en vervolgens zie je hoeveel volgers er zijn op deze hashtag.

Je kunt ook een eigen hashtag erbij zetten die gekoppeld is aan het bedrijf. Bijvoorbeeld #werkenbij(bedrijfsnaam) of #(bedrijfsnaam).

Zet je hashtags altijd onderaan in je bericht op LinkedIn, nooit in de tekst. Dat is voor de lezer van je bericht namelijk veel prettiger om te lezen. Als je slimme hashtags toevoegt, wordt jouw content dus makkelijker gevonden!

Tip 4. Maak je content snackable

Heb je een wat langere tekst? Zorg dan voor voldoende witruimte en plaats niet alles achter elkaar. Je tekst wordt onbewust beter gelezen als er witregels tussen de alinea’s staan.

Wil je iets opsommen? Zet dan niet alles achter elkaar, maar maak gebruik van bulletpoints of vinkjes. Die kun je eenvoudig kopiëren vanuit Word of WhatsApp.

Vermijd ook zoveel mogelijk jargon. Ons brein is lui en wil zo min mogelijk energie verspillen aan het ontcijferen van alle berichten die we op LinkedIn voorgeschoteld krijgen. Dat betekent dat jouw content licht verteerbaar moet zijn. Dan wordt je tekst automatisch positiever beoordeeld. Houd het simpel en vermijd jargon (vooral in de eerste regels van je tekst). Probeer niet intelligent over te komen door ingewikkelde woorden te gebruiken – dat werkt averechts. Keep it simple.

Tip 5. Tag bedrijven of personen

Wil je een groter bereik van je berichten, dan kun je personen of bedrijven taggen in je bericht. Zorg er wel voor dat je dit relevante tags zijn. Niets is zo irritant als personen taggen die totaal niks te maken hebben met je bericht.

Tip 6. Maak lijstjes

Ook cijfers hebben sterke invloed op ons onbewuste brein. We houden van gemak en van overzicht. Cijfers bieden dat. Uit onderzoek van Terence Hines van de Pace University blijkt dat een oneven getal beter opvalt en langer blijft hangen dan een even getal. Een oneven getal zet je aan het denken en het kost iets meer moeite om een oneven getal te verwerken. Even getallen zorgen voor symmetrie, maar oneven getallen wekken interesse.

Dit inzicht kun je gemakkelijk toepassen in LinkedIn. Schrijf je een artikel waarin je tips deelt? Wil je redenen geven waarom bezoekers naar je event moeten komen? Kies dan voor een oneven aantal, dus geen 8 maar 7, en verwerk het getal 7 ook in de titel van je artikel.

Tip 7. Deel verhalen die raken

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat content in de vorm van een verhaal altijd overtuigender is dan niet-verhalende content. Verhalen roepen meer empathie op en zorgen voor verbinding. Dankzij storytelling raak je zowel de ratio (linkerhelft) als de fantasie (rechterhelft) en komt je verhaal veel beter binnen.

Verhalen activeren veel meer delen van je (emotionele) brein dan droge feiten.

✔️ Verhalen worden mede dankzij de vrijkomende dopamine ook beter onthouden (wel 20× zo goed).

✔️ Verhalen zorgen voor verbinding, omdat we dankzij onze spiegelneuronen vaak dezelfde hersenactiviteit en emoties ervaren als de verteller.

✔️ Verhalen interacteren met onze eigen ideeën en ervaringen.

✔️ Verhalen zorgen ervoor dat we langer onze aandacht kunnen vasthouden (iets waar mensen normaalgesproken niet zo goed in zijn).

✔️ Verhalen beïnvloeden ons gedrag. Mensen zijn na een goed verhaal sneller geneigd te reageren of in actie te komen.

Ben je ondernemer of manager, zet dan ook je medewerkers of collega’s in voor storytelling. Medewerkers geven je organisatie ook meteen een ‘gezicht’. Een goed voorbeeld zijn de verhalen van de medewerkers van Coolblue, maar ook verpleegkundige Tommie Niessen deelt onder de titel Tommie in de zorg prachtige verhalen van zijn werkzaamheden in de zorg waarbij hij de emoties van de lezer weet te triggeren.

Met storytelling stimuleer je beide hersenhelften van de lezer. Goede verhalen gaan over mensen en niet over producten of bedrijven.