Gespot

TowelTV: Online TV-station voor jongeren

0

TowelTV.com is een nieuw, volledig zelfstandig, Nederlands online TV-station gericht op een jonge doelgroep (grofweg 15-25 jaar). De shows zijn ook te bekijken via een iPhone en Android app. Geert Doek, oprichter en bedenker van TowelTV, vertelt.

Wat is TowelTV?

“TowelTV.com is het nieuwe online TV-station van Nederland. We maken lekker korte en bondige programma’s -een aflevering duurt ongeveer 6 minuten- die gebruikers on-demand kunnen bekijken via www.toweltv.com of via onze mobiele app. Onze hoofddoelgroep bestaat uit een jong publiek van grofweg 15 tot 25 jaar. De korte amusement en reality formats zijn als het ware snacks voor de kijker; gewoon een lekker tussendoortje voor thuis of onderweg. Alle shows worden in series van minimaal 8 afleveringen geproduceerd en het mag bij ons net allemaal een stapje verder gaan. Hoe gekker, grappiger en soms zelfs geiler, hoe beter!

 

Op dit moment loper er vier shows variërend van wekelijkse items vanuit een discotheek, stomen in de keuken met een (half)naakte kok, een reality serie over de kleinste dame van Nederland tot emotionele spijt-verhalen aan de deur. Iedere werkdag van de week komt er een nieuwe aflevering van één van deze shows bij.”

Waarom dit initiatief?

“Ik geloof volledig in korte content, helemaal als het om mobiel kijken gaat. Er is natuurlijk al een gigantisch aanbod online, maar toch zijn we onderscheidend. Aan de ene kant heb je online video giganten als YouTube en in Nederland Dumpert met heel veel korte content en fragmenten, maar het is voornamelijk user-generated. Daar komt bij dat de kwaliteit over het algemeen niet erg hoog is, er niet in serie geproduceerd wordt en het soms lastig kan zijn om een selectie te maken uit al het aanbod.

 

Aan de andere kant heb je de ‘traditionele’ TV-stations die hun programma’s online beschikbaar maken. Prachtige content, maar naar onze mening ga je toch minder snel een aflevering van 20 of 40 min kijken als je even wat anders wilt doen achter je computer of staat te wachten op de bus. TowelTV zit er dus eigenlijk tussen in; gegarandeerd dagelijks korte en nieuwe afleveringen van een hoge kwaliteit.

Amusement en reality zijn de primaire genres, dus bij ons zal je niet snel actualiteitenrubrieken of fictieseries vinden. Omdat het om korte content voor een jong publiek gaat houden we het lekker luchtig. Het gaat puur om vermaak en zolang er een gewaagde of lekkere stoute twist aan zit is het goed! Maar er zit wel degelijk een lijn in alle programma’s.”

Hoe werkt TowelTV?

“Heel eenvoudig: ga naar www.toweltv.com, klik wat aan en kijken maar! Om er voor te zorgen dat TowelTV ook echt overal te bekijken is bieden we ook een gratis app voor iPhone en Android. Op tablets kijken, zoals de iPad, is tevens mogelijk omdat de site volledige html-5 ondersteuning heeft. Uiteraard is onze website ook volledig geïntegreerd met alle belangrijke sociale netwerken. Gebruikers kunnen hierdoor alerts instellen voor nieuwe afleveringen, meedoen aan acties en vanzelfsprekend content delen.”

 

Wat zijn de facts?

“We zijn pas live sinds 1 augustus 2011. Tot nu toe zitten we op ongeveer 1500 – 2000 bezoekers per dag, en qua streams rond de 2500. De hoeveelheid content stijgt met de dag, dus hopelijk de bezoekersaantallen ook. We moeten uiteraard nog heel hard groeien wil het echt leuk worden. Medio september, als iedereen terug van vakantie is en we de eerste weken content verzameld hebben, komen we nog met een groot (landelijk) marketing-offensief. Ons business model is in eerste instantie gebaseerd op advertising (pre-rolls & banners). Als we eenmaal een aanzienlijk bereik hebben willen we doorgroeien naar een model waarin partijen zich aan een specifieke show verbinden (content-sponsorship). Het is erg belangrijk om de producties zeer ‘low-cost’ te houden.”

Wie is er betrokken bij TowelTV?

TowelTV.com is opgericht door mijzelf. Ik wilde altijd al ondernemen en heb een passie voor online en video. De keuze was dus snel gemaakt na mijn master Business Studies aan deUvA. Alle content wordt volledig zelfstandig geproduceerd door een zeer klein team van creatieve mensen.”