Site gespot: Scoutle.com

Een geautomatiseerd en lerend sociaal netwerk voor blogs

Wat doet Scoutle.com?
Scoutle verbindt gerelateerde blogs aan elkaar op basis van kwaliteit, taal, onderwerp, type, geografische kenmerken en meningen. Vervolgens waardeert Scoutle de blogs zelf, maar ook de kwaliteit van de verbindingen. Zo komen bloggers onderling in contact met gelijkgestemden zonder dat ze elkaar hoeven te kennen of ontmoeten. ‘Gewone’ bezoekers van blogs kunnen snel een andere gerelateerde blog vinden zonder te hoeven zoeken.

Accepteer cookies

Nederlandse introductievideo voor Scoutle.com (maart 2008)

Binnen Scoutle kan worden gecommuniceerd via netwerken, berichten, aanbevelingen of vrienden. Gebruikers kunnen eventueel de verbindingen versterken, verbreken of creëren. Al deze handelingen worden door het systeem meegewogen en maken van Scoutle een lerend netwerk waar alleen eerlijkheid wordt beloond en de informatie betrouwbaar is. Zo is het een sterk geautomatiseerd en zelfcorrigerend sociaal netwerk van blogs dat toch helemaal persoonlijk is afgestemd op de gebruiker.”

[gespot_images]

Waarom Scoutle.com?

“Bestel een boek bij een online winkelketen en je ziet “lezers van dit boek kochten ook…”. Dat moet toch ook voor online informatie – zoals blogs – kunnen? De moeilijkheid zit in de waardering en betrouwbaarheid van zowel de blog als blogger om een zo’n systeem te laten werken. De ontwikkeling van een lerend systeem als Scoutle heeft veel tijd en inspanning gekost, maar niet zonder resultaat. Scoutle kan nu allerlei informatie meewegen en biedt de mogelijkheid voor de gebruiker om deze te personaliseren. Scoutle bouwt een betrouwbaar sociaal netwerk van informatie op, geeft geïnteresseerden alleen interessante suggesties en brengt meer publiek naar blogs.”

Hoe werkt Scoutle.com?
Scoutle werkt na het aanmelden van een blog bijna volledig automatisch. Een blog krijgt een zogenoemde ‘Scout’. Deze Scout kun je zien als een digitaal alter-ego van de blog. Hij struint zelfstandig het Internet af op zoek naar andere interessante Scouts. Hoe vaker een Scout een andere Scout ontmoet, hoe interessanter de twee voor elkaar kunnen zijn. Net als in het dagelijks leven. Hoe beter de blog presteert (bezoekersaantallen, duur, en beoordelingen worden continu bijgehouden), hoe vaker de Scout mag lopen en dus hoe vaker hij op zoek mag gaan naar andere blogs terwijl hij de eigen blog promoot.

Met hun resultaten creëren, versterken en verslappen Scouts zo verbindingen met andere blogs, kennen punten toe aan elke afzonderlijke blog. Omdat de Scouts continu doorlopen, veranderen al deze waarden. Daarnaast worden blogs ook op geografische overeenkomsten samengebracht, waardoor een reisblog in Noord-Kenia kan worden gekoppeld aan een politieke blog over hetzelfde gebied.

Voor de gebruiker zelf is alleen de uitkomst van belang. Hij logt in wanneer hij wil en ziet de updates die voor hem interessant zijn, zoals welke suggesties zijn Scout doet en of er bijvoorbeeld interessante blogs zijn bijgekomen in Netwerken waar hij lid van is. Bovendien is Scoutle zelf ook erg sociaal. Met Lifestreams, Twitter, FriendFeed, RSS Feeds en widgets kan informatie automatisch worden gedeeld en overal op Internet weer worden hergebruikt, zonder dat de gebruiker hiervoor een actie hoeft te verrichten. Tot slot zijn er Google Gadgets, Plugins en handleidingen ontwikkeld om elke blog toe te kunnen laten. Weblog.nl, blogger.com, wordpress, Scoutle ondersteunt het.”

Wat zijn de facts van Scoutle.com?
“De eerste versie van Scoutle werd op 8 mei 2008 gelanceerd en leverde na 6 dagen een lovend artikel op bij TechCrunch dat vervolgens, naast duizenden gebruikers, problemen met de server opleverde. De scripts waren te zwaar omdat te veel real-time werd berekend. Een compleet nieuwe versie van Scoutle kwam op 18 september online en op 18 november is Scoutle met versie 2.5 socialer geworden met een nieuwe widget en de Lifestreams. Er wordt hard gewerkt aan versie 3.0.

Het grootste deel van de gebruikers komt uit de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Australië, India en Italië. Hoewel Scoutle in twee talen beschikbaar is groeit het aantal Nederlandse gebruikers, maar wat minder snel. Misschien omdat Nederlanders wat minder geduld hebben. Huidige gebruikers zijn laaiend enthousiast en maken veelvuldig gebruik van de suggestie box die al voor vele nieuwe toepassingen heeft gezorgd.”

Wie maakt Scoutle.com?
Scoutle wordt ontwikkeld door mijzelf, Godfried van Loo, en door de gebruikers groot gemaakt. Eind 2007 was een groot deel van het concept afgerond en ben ik met de ontwikkeling begonnen. Ik wil snel groeien en waarde en bekendheid te creëren en zoeken naar en reageren op meningen van gebruikers. Dit laatste is een bezigheid die ik dagelijks in 5 talen doe omdat alleen de gebruikers en hun meningen van Scoutle een succes kunnen maken. Doordat zij Scoutle testen, verbeteringen aandragen en erover schrijven, is er nog geen euro uitgegeven aan marketing en door een sponsoring van hostingbedrijf Leaseweb blijven ook de kosten die dit alles met zich meebrengt beperkt.”

Frankwatching in gesprek met Godfried van Loo van Scoutle.com