Site gespot: KamerTweets

Twitteren met politici

Wat doet de site?

KamerTweets.nl brengt burgers in direct contact met politici en zorgt daardoor voor meer transparantie in de politieke dialoog. Met KamerTweets kun je parlementsleden en tot nu toe 1 minister live volgen bij hun werkzaamheden. De website is zeer laagdrempelig opgezet, zonder je te hoeven aanmelden voor Twitter kun je in een oogopslag zien wat politiek Den Haag bezighoudt.

Twitter is een snel groeiende online service waarmee gebruikers elkaar op de hoogte houden via korte berichtjes van maximaal 140 tekens. Het is mogelijk om een bepaalde partij, minister, staatssecretaris of kamerlid te selecteren en zo de continue informatiestroom nauwkeurig te filteren. Wanneer je vervolgens in direct contact wilt komen met een politicus, dan kan dit via Twitter. Met KamerTweets wordt een concrete bijdrage geleverd aan de verkleining van de kloof tussen politiek en burger.”

[gespot_images]

Waarom deze site?

“De ontwikkelaars van KamerTweets zijn ervan overtuigd dat een transparante overheid een betere overheid is. KamerTweets stimuleert open en directe communicatie tussen kiezers en gekozenen. In navolging van Maxime Verhagen zien gelukkig steeds meer politici in Nederland de mogelijkheden van het medium Twitter. KamerTweets.nl is geïnspireerd op het Britse Tweetminster.co.uk en op het Amerikaanse Tweetcongress.org en bedacht in een conversatie op Twitter tussen @michelspekkers, @miekevh, @rutgervz, @steeph en @davied.”

Hoe werkt de site?

“Op KamerTweets staat een overzicht van alle ministers, staatssecretarissen en kamerleden op Twitter en kun je realtime volgen wat zij aan het doen zijn. KamerTweets is op dit moment nog in ontwikkeling en zal in de komende weken worden uitgebreid en meer functies krijgen. We hopen natuurlijk ook dat er steeds meer kamerleden voor een een transparante manier van communiceren kiezen en zich aanmelden op Twitter, zodat wij ze ook kunnen toevoegen aan KamerTweets.”

Wat zijn de facts?

“Er zijn tot nu toe 7 twitterende kamerleden: Mathieu Heemelaar (GroenLinks, https://twitter.com/mathieukamerlid), Paul Krom (VVD, https://twitter.com/paulkrom), Arend-Jan Boekestijn (VVD, https://twitter.com/ajboekestijn), Rita Verdonk (Trots op Nederland, https://twitter.com/ritaverdonk), Alexander Pechtold (D66, https://twitter.com/apechtold), Paul Tang (PvdA, https://twitter.com/paultang) en Geert Wilders (PVV, https://twitter.com/wilders). Plus natuurlijk 1 minister, Maxime Verhagen (CDA, https://twitter.com/MaximeVerhagen). Deze zijn allemaal te volgen via Kamertweets.

De betaversie staat nu sinds 10 maart live. Het is erg belangrijk om meer kamerleden en ministers te overtuigen van het feit dat Twitter een belangrijk communicatiemiddel is en dat het de directe communicatie tussen henzelf en de kiezer bevordert.”

Wie maakt de site?

“De initiatiefnemers van Kamertweets.nl zijn: @michelspekkers, @rutgervz, @steeph, @davied en ikzelf (@miekevh). We kennen elkaar via Twitter en hebben het idee voor KamerTweets vervolgens in het werkdocument Politici op Twitter vormgegeven. De bouw van de site is gerealiseerd door Fundament All Media. @michelspekker is verbonden aan Jijendeoverheid.nl, @rutgervz werkt bij Fundament All Media, @steeph is van Sargasso.nl, @davied zit achter Ambtenaar 2.0 en ik (@miekevh) schrijf voor netr.nl en werk voor Burgerlink.”

Beluister hier het interview van TROS Radio Online met initiatiefnemer Stephan Okhuijsen en kamerlid Arend Jan Boekestijn (14 maart 2009).

Frankwatching in gesprek met Mieke van Heesewijk van KamerTweets.