Schoudercom.nl: Communicatiekanaal voor school en ouder

Via Schoudercom.nl kan een onderwijsinstelling op een gemakkelijke en veilige manier online communiceren met de ouders. Hiermee bespaar je als school niet alleen op kosten, maar ook in tijd. In gesprek met initiatiefnemer Rob van Dijk over deze site.
Wat is het?
“Schoudercom.nl, een samenvoeging van SCHool OUDER COMmunicatie, is een nieuwe website om de interactieve communicatie tussen scholen en ouders te faciliteren. Veel onderwijsinstellingen worstelen nog met de kosten en overhead van geprinte brieven terwijl de overstap naar e-mail andere nadelen met zich meebrengt. Denk alleen al aan het bijhouden van enorme e-mail lijsten.
Met Schoudercom.nl kun je overigens meer dan alleen berichten versturen. Je kunt er ook makkelijk een jaarkalender, persoonlijke agenda, polls en enquêtes mee maken. Binnenkort komt er een functie waarmee tevredenheidsonderzoeken mogelijk zijn en begin volgend jaar komt hier een discussieplatform en documentenbibliotheek bij.”
[gespot_images]
Waarom dit initiatief?
“De aanleiding was simpel: met twee kleine kinderen waren we regelmatig op zoek naar A4tjes die meegegeven waren, maar vervolgens onvindbaar in de papierstapels. De e-mails die we vanuit school ontvingen kwamen wel aan, maar waren na een dag alweer ondergesneeuwd.
Een verkenning van de markt gaf aan dat er hiervoor nog geen oplossingen voor bestonden. Dus ben ik het idee gaan uitwerken aan de hand van drie uitgangspunten; kosten- en tijdsbesparing en het vergroten van de ouderparticipatie.
Deze uitgangspunten zijn precies waarin wij ons onderscheiden van enkele andere nieuwkomers op dit gebied; die vooral het online sociaal netwerk centraal stellen. Schoudercom.nl wil op de eerste plaats het communicatiekanaal zijn tussen de school en de ouder. Eenmaal regelmatig de website bezoekend kunnen ze desgewenst deelnemen aan het sociale netwerk dat natuurlijk ook geboden wordt.”
Hoe werkt het?
“Elke onderwijsmedewerker en ouder krijgt een zelfservice account en kan hiermee communiceren met alle andere gebruikers van de school. De functionaliteit is erg divers, van berichten en uitnodigingen tot polls en enquêtes, ga zo maar door.
Een unieke functionaliteit van schoudercom.nl is de communicatie met de ouders als groep. Doordat uitnodigingen kleine invulformulieren bevatten kunnen reacties automatisch verwerkt worden. Een leerkracht hoeft ’s ochtends dus niet twintig reacties door te worstelen maar ziet in een oogopslag of het uitje kan doorgaan.
Het is overigens gemakkelijk om een demo-account aan te maken op schoudercom.nl. Dit is een volledig geconfigureerde school waarmee je direct alles kunt uitproberen.”
Wat zijn de facts?
“In het voorjaar is een pilot gehouden. Eind augustus 2010 is de site live gegaan. Er zijn al een honderdtal demo-accounts aangemaakt en ik ben met enkele scholen bezig het gratis instap-account in te richten. Voor een standaard-account betaalt de school een licentieprijs per jaar.”
Wie is betrokken?
“Tijdens de voorbereiding van Schoudercom.nl in 2009 heb ik met diverse partijen gesproken over het concept. Onder andere met schoolleiders, ICT coördinatoren, medezeggenschapsraden, ouderraden en het Expertisecentrum ouders, school en buurt van het ITS Nijmegen.
Met de Hogeschool van Amsterdam heb ik vervolgens samen met Marije Zwijsen, een onderzoek laten doen onder 600 basisscholen naar communicatie met de ouders. De bouw van de website heb ik zelf verzorgd in samenwerking met een designer. Inmiddels ben ik al wel op zoek naar stagiairs voor ontwikkelwerkzaamheden en helpdesk. Verder werk ik samen met René van Lieshout en Martijn Storck van LICO Innovations die de hosting van de website verzorgen.”