Verbeterdebuurt: Via iPhone app overal in de buurt

Is er een lantaarnpaal in jouw straat kapot? Wil je graag een skatebaan in je buurt omdat er weinig te doen is? Via verbeterdebuurt.nl kon je problemen of ideeën al online aankaarten bij de gemeente, maar nu is er ook de nieuwe Verbeterdebuurt iPhone app.  In gesprek met Carl van verbeterdebuurt over deze nieuwe iPhone app.

Wat is het?

“Via de nieuwe Verbeterdebuurt iPhone app kun je problemen of ideeën aankaarten bij de gemeente. We sturen problemen meteen door, maar voor ideeën is het nodig dat je eerst tien stemmen verzamelt. Alle meldingen komen op de kaart te staan zodat je kan zien wat er in je buurt gebeurt en je kunt reageren en stemmen op de meldingen van anderen.”

[gespot_images]

Waarom dit initiatief?

“De website van Verbeterdebuurt bestaat al sinds april 2009 (zie onze eerdere artikel, red.) en heeft inmiddels een samenwerking met 300 van de 430 gemeenten. Afgelopen jaar wonnen we een innovatieprijs van staatssecretaris Bijleveld (ministerie BZK). Met geld van die prijs hebben we ons platform nu ook via iPhone beschikbaar gesteld. We wilden al een tijd de meldingen ook via mobiel mogelijk maken omdat het in het buitenland en recent ook hier in Nederland succesvol werd aangeboden. Wat we anders doen dan nationale en internationale voorbeelden, is voornamelijk dat we een platform zijn dat op het web én mobiel actief is. Voor ons is mobiel een belangrijk extra kanaal voor het bereiken van betrokken burgers. Daarbij is niet alleen het doen van een melding bij ons mogelijk, maar kun je ook zien wat anderen hebben gemeld en kun je de social media integratie gebruiken om mensen op je melding te wijzen.”

 

Hoe werkt het?

“Door middel van GPS stelt Verbeterdebuurt je locatie vast en laat de meldingen in je omgeving zien. Plaats zelf een melding door een titel, omschrijving en categorie in te voeren. Eventueel kun je ook een foto uploaden. Als je je melding via e-mail hebt geverifieerd kun je de melding via Twitter, Facebook en e-mail automatisch delen. Als mensen stemmen op je melding wordt duidelijk dat er draagvlak voor is en heb je meer kans dat je melding wordt verholpen. We sturen de meldingen in heel Nederland naar de gemeente. In het overzicht ‘Mijn Meldingen’ kun je zien wat de status van je melding is.”

Wat zijn de facts?

“De eerste week na de lancering is de iPhone app 9000 keer gedownload en zijn er meer dan duizend meldingen gedaan. Dat de app aanslaat is dus duidelijk. Er zijn naar aanleiding van de app weer heel veel nieuwe ideeën op ons afgekomen. Overduidelijk is de roep om een Android app. Die stond al wel ergens op onze wishlist, maar is nu met stip gestegen.

Het business model van onze stichting is een Freemium model waarbij we ons platform gratis beschikbaar stellen. Als gemeenten verder willen met Verbeterdebuurt kan dat op twee manieren: met een systeemkoppeling kunnen we meldingen rechtstreeks in het meldingensysteem van de gemeente krijgen en kunnen we de terugkoppeling automatiseren. Zo zijn er geen extra handelingen nodig om onze meldingen goed af te kunnen handelen.”

Wie is betrokken?

“De applicatie is op basis van onze API gebouwd door the SaintsVerbeterdebuurt is begonnen als initiatief van CreativeCrowds, maar het is inmiddels een onafhankelijke stichting. De applicatie is gefinancierd met het geld dat we wonnen van BZK bij de prijsvraag Innovatie Publieke Dienstverlening.”