Content

Het Frankwatching Jaaroverzicht 2022

0

Op kantoor, tijdens trainingen en op events… In 2022 konden we elkaar weer ontmoeten! Maar ook hybride werken en online leren waren (en blijven?) populair. Ben je benieuwd naar hoe wij terugblikken op het afgelopen jaar? Onze mijlpalen, learnings, beste artikelen en veel meer delen we traditiegetrouw in het Frankwatching Jaaroverzicht.

Eerst: Frankwatching in cijfers

We trappen af met een aantal cijfers. Zo publiceerden we in 2022 maar liefst 807 artikelen, verwelkomden we 18 nieuwe collega’s, ontvingen we 13.287 deelnemers in trainingen & webinars en organiseerden we 6 events. In dit jaaroverzicht gaan we dieper op deze en de andere cijfers in. (Het aantal Google Meets en Slack-berichten deden ons trouwens wel duizelen 😜).

Frankwatching in cijfers 2022.

Het team: samenwerking & werkgeluk

In februari mochten we met Frankwatching 18 kaarsjes uitblazen! Een mooie start van een jaar waarin we als vanouds hybride konden werken. Voor ons betekent dit onder andere geconcentreerd aan de slag gaan vanuit huis (of andere locatie) en interactieve teammeetings, creatieve brainstorms en gezellige lunches op ons kantoor in Utrecht. Leuk om te ervaren hoe ook bij ons werken op kantoor op dinsdag en donderdag ongekend populair is, we willen elkaar weer ontmoeten. En ook dit jaar werkten wederom enkele collega’s vanuit het buitenland, voor korte of langere tijd.

Over dat kantoor gesproken…

Nét voor het begin van de pandemie verhuisden we naar een nieuw kantoor in Utrecht, met eigen studio en trainingsruimte. Pas dit jaar was het vanwege de omstandigheden mogelijk de office warming te organiseren. En dat hebben we geweten, op een zonnige dag in juni waren we niet van ons dakterras weg te krijgen.

Officewarming Frankwatching 2022.

Aandacht voor diversiteit

En ja, er passen 50 medewerkers (ons huidige aantal) op dat dakterras. Ook lopen er bij publicatie van dit jaaroverzicht 3 studenten bij ons stage (en volgend jaar februari mogen we er zelfs 5 verwelkomen!). Stagiairs blijven graag bij Frankwatching, zo startten sommigen van hen in 2022 hier met hun eerste baan. Wat stage lopen bij Frankwatching inhoudt en kan betekenen, maken we duidelijk met deze video:

Accepteer cookies

De verdeling van ons team? 20% is man, 80% is vrouw. Dat is ook wel ‘ons geheim’ ;). De diversiteit in het team neemt toe, dit vinden we belangrijk. Elk talent is welkom bij Frankwatching. Het maakt niet uit waar je in gelooft, hoe oud je bent, waar je vandaan komt en op wie je valt. Sinds dit jaar lees je hier ook meer over in onze vacatures. Een LinkedIn-post hierover van oprichter Frank leidde tot warme reacties.

Frankbook: voor een soepele onboarding & houvast

Nieuwe collega’s kunnen sinds dit jaar soepeler onboarden met ons eigen employee handboek: Frankbook (what’s in a name?). Een interne omgeving die alle collega’s fijne houvast biedt. Alles wat je wil weten over Frankwatching als werkplek is hierin vastgelegd: onze filosofie, werkwijze, de HR-cyclus, handige tools, het belang van werkgeluk, de roadmap tot groei, het reilen en zeilen op kantoor… En alle collega’s delen in een quote wat (bijna) niemand van hen weet, dit zijn misschien wel de drukst bezochte pagina’s 😉.

Frankbook 2022

Blog: 807 artikelen bomvol kennis

Hoe hebben we 2022 ervaren op het blog? Dit jaar deelden honderden experts hun kennis via artikelen op Frankwatching. Ze schreven maar liefst 807 artikelen. En daar kwamen in totaal 1431 reacties op. Mocht je echt álle artikelen van dit jaar willen lezen, dan kost je dat zo’n 68 uur! Veel succes daarmee.

Totaal artikelen en reacties Frankwatching 2022.

Een jaar in artikelen: Analytics, AI en hybride werken

Een paar highlights en opvallende ontwikkelingen op het blog dit jaar. In januari werden we opgeschrikt door het nieuws dat Google Analytics mogelijk verboden wordt. Gedurende het jaar verschenen er op Frankwatching updates over deze kwestie en werden in andere blogs privacyvriendelijke alternatieven overwogen. Nu aan het eind van het jaar is het verbod er (nog) niet, maar het heeft marketeers wakker geschud om nóg beter na te denken over het verwerken van gegevens van hun klanten en bezoekers. Of dat nou met of zonder Google Analytics is.

Daarnaast komt het einde van Universal Analytics eraan en stapt menig marketeer over naar Google Analytics 4. Ben jij al zover? Gelukkig kun je op Frankwatching er al vele blogs op naslaan om de overstap voor te bereiden. Of volg een online cursus, masterclass of training om je kennis bij te spijkeren.

Een andere opvallende ontwikkeling die in 2022 rap opkwam, was kunstmatige intelligentie. En dan specifiek het inzetten van AI voor het genereren van content. Denk aan het maken van afbeeldingen, het schrijven van teksten, hulp bij SEO en meer. Een paar highlights:

Maar de échte doorbraak kwam later in het jaar met de komst van Midjourney, Dall-E 2 en ChatGPT. Nu deze tools door het grote publiek worden opgemerkt, is er geen ontkomen aan.

Dit jaar konden we weer vaker naar kantoor gaan. Maar thuiswerken – of vanuit andere plekken – is ook bij de meest verstokte kantoortijgers inmiddels normaalgoed geworden. Dit jaar publiceerden we op Frankwatching weer veel artikelen over hybride werken, waarmee we elkaar kunnen helpen om die combinatie van thuis en kantoor tot een succes te maken.

Nieuwe formats

Dit jaar hebben we ons aanbod aan nieuwsbrieven grondig herzien en een makeover gegeven. We namen afscheid van de Weekly. Om daar een korte terugblik op te geven: we verzonden in de afgelopen jaren in totaal 138 Weekly’s en hebben er met honderden lezers interessante gesprekken over gehad. Natuurlijk jammer, maar het was met een goede reden: we verwelkomden maar liefst 7 nieuwe nieuwsbrieven.

Deze nieuwsbrieven spitsen zich toe op één onderwerp. Mijn collega’s en ik praten je via deze mails bij over de laatste updates, interessante discussies en meer. Ook kunnen we je laten zien wat Frankwatching nog meer in huis heeft. Denk aan (gratis) bonus-content zoals whitepapers, webinars en acties rond onze trainingen en events.

De spirit van de Weekly leeft dus voort in elk van deze nieuwsbrieven, die met een persoonlijke touch door één van onze collega’s wordt geschreven. Je kunt je abonneren op de volgende thema’s: Marketing, Communicatie, Content, Social media, Mens & Werk, Klantcontact 2.0 en Kijkt verder.

Nieuwsbrieven thema's Frankwatching 2022.

Dit jaar kwam LinkedIn ook (opnieuw) met de mogelijkheid om een nieuwsbrief te starten. Dat liet mijn collega Sanne Bekkema zich geen twee keer zeggen. Ze is de nieuwsbrief Content & Community Talk gestart, en we zijn inmiddels 14 edities en 17.000 abonnees verder. In deze nieuwsbrief staat de Frankwatching-community centraal en deelt Sanne waar jullie niet over uitgepraat raakten, waar jullie vragen over stelden en waar we over nadenken. Zeker volgen dus!

Content en Community Talk.

Top 10 auteurs

We zijn blij met alle experts die via Frankwatching hun kennis delen. Van trouwe auteurs die elk jaar meerdere artikelen schrijven tot aan nieuwe gezichten die hun eerste stapjes zetten op het podium.

Hieronder vind je de top 10 auteurs met het hoogste totaal aantal views en de top 10 van auteurs met de hoogste gemiddelde score (periode: 17 december 2021 t/m 16 december 2022).

Top 3 auteurs totaal aantal views 2022.

 AuteurTotaal aantal viewsAantal artikelen
1Tineke Pauw 210.973 33
2Bianca van de Ketterij 196.178 37
3Sanne Bekkema 183.075 30
4Kim Pot 158.443 32
5Elsemieke Land 126.785 21
6Annemiek Nederpel 117.538 7
7Jan Scheele 90.134 16
8Saskia du Bois 61.931 11
9Nicol Tadema 58.66410
10Charlotte Meindersma 53.970 9

Top 10 auteurs gemiddeld aantal views 2022.

 AuteurAantal views gemiddeldAantal artikelen
1John Verhoeven 17.343 1
2Annemiek Nederpel 16.791 7
3Joris Toonders 15.776 1
4Thien Bui
14.600 3
5Vincent Alblas 14.525 2
6Wendy Oude Veldhuis 12.860 3
7Bert Polman 12.4111
8Wolter Tjeenk Willink 11.950 2
9Sanne Westendorp 11.440 1
10Arjan Elbers 11.176
3

De best gelezen artikelen van het jaar

Wat waren de best gelezen artikelen van 2022? Dat social media nog steeds een populair thema is om over te lezen, is geen verrassing. Ook communicatie en schrijftips zijn dankbare onderwerpen. Maar wie had gedacht dat quiet quitting zoveel los zou maken bij de community? Thien Bui wist daarmee de tweede plek dit jaar te pakken. Hieronder vind je de top 10 artikelen van dit jaar (stand van 17 december 2022).

 ArtikelAuteurAantal views
1TikTok, Instagram & Twitter opvallendste platforms in socialmedia-onderzoek 2022 Annemiek Nederpel64.992
2Waarom quiet quitting in opkomst is Thien Bui37.453
3De beste tijden om te posten op Facebook, Instagram, Twitter & LinkedIn Annemiek Nederpel33.265
4Dé online trends & ontwikkelingen voor 2022 Tineke Pauw24.564
5Hoe je met één zin zorgt voor meer geld in het laatje Wendy Oude Veldhuis 21.760
6Communicatie in 2022: het moet beter én anders [4 trends] John Verhoeven

17.368

7Het ultieme overzicht van alle socialmedia-afmetingen voor 2022 [infographic] Bianca van de Ketterij17.235
8Inhaakkalender 2023: thema- & feestdagen voor je contentplanning Redactie16.590
9Is er nog hoop voor crypto? 5 voorspellingen voor 2023 Jan Scheele
16.394
106 psychologische trucs die je meer conversie opleveren Kim Pot16.129

Ook hebben we voor de volgende categorieën de 10 best gelezen artikelen op een rij gezet, leuk om in te duiken:

Editor’s Picks: hier werd de redactie extra blij van

Editor's picks jaaroverzicht 2022.

Graag willen we ook een aantal artikelen in het zonnetje zetten waar ons redactionele hart sneller van ging kloppen. Niet in volgorde van belangrijkheid, want we vinden ze allemaal even goed:

  • Google Analytics verboden? Dit zijn de mogelijke gevolgen – Op 15 januari maakte de Autoriteit Persoonsgegevens bekend dat Google Analytics mogelijk de AVG/GDPR-wetgeving overtreedt. Wolter Tjeenk Willink wist snel na de bekendmaking van het nieuws al dit diepgaande, informatieve artikel te schrijven.
  • Meer respons op je participatieproject? 6 tips voor een actieve doelgroep – Bewonersparticipatie kan niet zonder goede communicatie. Leonie Buijsse-Mgbemena legt in haar eerste artikel op Frankwatching uit hoe de participatiepiramide werkt. Daarna volgden nog 2 artikelen van haar hand over participatie.
  • Tuin er niet in: 7 soorten nepnieuws & voorbeelden – Nepnieuws, we gaan het niet meer tegenhouden, maar we moeten ermee leren omgaan. In dit artikel deelt Ruben den Boer verschillende soorten nepnieuws inclusief voorbeelden. Zodat jij ze leert (her)kennen en beter met nepnieuws om kan gaan. Een gevoelig onderwerp dat door Ruben respectvol en objectief uiteen wordt gezet.
  • 3 cruciale pijlers voor inclusieve communicatie in 2022 – Taalverandering wordt vaak gedreven door maatschappelijke discussie, zoals over inclusie en diversiteit. In dit artikel deelt Lin Seelen 3 pijlers waar je als tekstschrijver met inclusief woordgebruik op moet letten.
  • 7 AI-trends waar je als marketeer niet omheen kunt – Dall-E 2, ChatGPT, Midjourney… Er komen steeds meer praktische mogelijkheden van artificial intelligence voor marketingprofessionals. Houd vooral deze AI-trends in de gaten! Charida Dorder praat je bij.
  • Zorg in 2023 voor échte support voor hybride (samen)werken – 2022 is het jaar dat hybride werken steeds meer ingeburgerd raakte. Christiaan W. Lustig, inmiddels wel een Frankwatching-veteraan te noemen, heeft een mooie serie artikelen over hybride werken geschreven. Met als sluitstuk dit jaar hoe je voor een fijne werkomgeving zorgt.
  • De magie van het woord ‘maar’ – Nicol Tadema is al zo vaak gestruikeld over het 4-letterwoord ‘maar’, dat ze inmiddels een helm en kniebeschermers draagt. Toch kent ‘maar’ een verborgen kracht zodra je het woord op de juiste manier inzet. Hoe zit dat? Een mooie reactie van één van de lezers: “Ik dacht hoe kun je nu een blog over ‘maar’ schrijven, maar las het met een grote glimlach! Dankjewel, wist niet dat ik over ‘maar’ zoveel kon leren.”

Top 3 video

Via video’s verkenden we dit jaar nieuwe mogelijkheden. Wat is BeReal en hoe werkt het? Welke handige hacks voor Canva ken je nog niet? En hoe maak je een LinkedIn-nieuwsbrief? Pelpina Trip legt het aan je uit in de meest bekeken video’s van dit jaar:

  1. Getest: zo werkt de populaire foto-app BeReal
  2. 7 handige hacks voor Canva
  3. Zo begin je zelf een LinkedIn-nieuwsbrief (tutorial)
Accepteer cookies

Kanalen: e-mail, search & socials

Hoeveel tijd en moeite moet je in social media steken? Wat kun je doen om meer abonnees te trekken en hoe gaat het met search? Dit zijn vragen die wij onszelf regelmatig stellen. We delen dan ook graag onze analyse van wat we met onze kanalen zien gebeuren en welke trends ons opvallen.

Groei kanalen Frankwatching 2022.

Aantal volgers, abonnees of leden20212022Groeipercentage
Twitter 237.600234.800-1%
LinkedIn company page 67.30073.0008%
Facebook 55.90056.7001%
Nieuwsbrieven 51.30053.8005%
LinkedIn-groep 38.80040.3004%
Instagram 18.50019.3004%
LinkedIn-nieuwsbrief (nieuw) -17.200-
Pinterest 10.10010.3002%
YouTube 5.7006.0005%
RSS 8008000%

Inzetten op e-mail

E-mail is een zeer belangrijk kanaal voor ons. Het overgrote voordeel van e-mail is dat je het in eigen beheer hebt en niet afhankelijk bent van algoritmes, zoals bij social media. Daarnaast zijn onze e-mailabonnees zeer betrokken websitebezoekers en klanten. We steken daarom veel energie in het werven, behouden en betrekken van abonnees. Zoals je eerder al las, hebben we dit jaar ons aanbod van nieuwsbrieven herzien en uitgebreid met nieuwsbrieven over thema’s.

Dit jaar wisten we het aantal abonnees met bijna 5% te laten groeien. Ook volgend jaar zullen we blijven experimenteren en vernieuwen.

Search

Search (en dan met name Google) is voor ons een belangrijk kanaal. Vorig jaar kregen we (samen met andere uitgevers) door een Google-update te maken met een terugval in het verkeer vanuit search. Dit bewees maar weer dat je ook van search niet té afhankelijk wil zijn. Dit jaar is de daling gestabiliseerd.

Als een contragewicht is het aandeel van het verkeer vanuit e-mail en social media ook dit jaar weer toegenomen. En voor onze bezoekers én SEO werken we continu aan de site om onze resultaten te verbeteren.

LinkedIn als belangrijkste traffic driver

Onze LinkedIn company page groeide met ruim 8% naar ruim 73.000 volgers. En onze LinkedIn Academy-page groeide naar ruim 1.300 volgers. En de LinkedIn-groep behaalde onlangs de mijlpaal van 40.000 volgers, met een groei van bijna 5% dit jaar. In de groep vindt ook steeds meer interactie plaats. LinkedIn lijkt dit jaar daadwerkelijk posts van groepen meer te bevoordelen met het algoritme.

Van alle social media is LinkedIn voor het vijfde jaar op rij de belangrijkste traffic driver. Deze post over storytelling scoorde dit jaar 918 likes en 28 reacties. 

LinkedIn-post over Tony's Chocolonely.

We experimenteerden dit jaar weer veel met de posts, waarbij – zoals je hierboven ziet – langere teksten niet geschuwd werden. En laten we de LinkedIn-nieuwsbrief Content & Community Talk niet vergeten. Sinds de start begin juni heeft het inmiddels 17.200 abonnees. En met een gemiddelde open rate van ruim 50% kan het zich meten met andere nieuwsbrieven. Met dit format gaan we zeker door in 2023.

Instagram: van foto tot video

Op Instagram experimenteerden we dit jaar volop met stories, foto’s én video’s. Het is natuurlijk een heerlijke plek om creatief met beeld aan de slag te gaan. We gingen daarbij volop de interactie met onze volgers aan. Inmiddels volgen 19.300 mensen ons account, een groei van ruim 4%. Zoals wellicht al bekend, worden video’s steeds belangrijker op het platform. Het algoritme zou video’s bevoordelen. Toch zijn het bij ons nog foto’s die het meeste bereik, de meeste likes en meeste kliks opleveren. Zoals deze post over dingen die marketeers nooit meer willen horen.

Instagram-post over wat marketeers niet meer willen horen.

Facebook: blijven doormodderen?

Wat voor ons een verrassing is, is dat het aantal volgers op Facebook (na een daling vorig jaar) weer licht gegroeid is naar 56.700. Wel merken we dat het af en toe een worsteling is om die volgers te bereiken en de interactie aan te gaan. We zien ook het verkeer vanuit Facebook verder dalen en we vragen ons af of Facebook deze dalende trend nog kan keren. Maar met een kwestie waar je lekker de discussie over kunt aangaan of ervaringen kunt uitwisselen, hadden we nog wel succes. Zoals deze post over aannames over communicatieprofessionals.

Facebook-post over werken in communicatie.

YouTube, Twitter, Pinterest en TikTok

Hoe staat het ervoor met onze andere social kanalen? Ons YouTube-kanaal groeide met 5% naar 6.000 abonnees. Bij Pinterest steeg het aantal volgers met zo’n 2% naar 10.300.

Twitter heeft met de overname door Elon Musk een turbulent jaar achter de rug. Het aantal volgers van ons Twitter-account daalt verder naar 234.800. Maar de daling is vooralsnog kleiner dan we hadden verwacht. We zagen met name in de laatste 3 maanden van 2022 veel volgers vertrekken… misschien wel definitief van Twitter en dan naar Mastodon? We maakten alvast een Mastodon-account aan, zodat je ons daar ook kunt volgen. Maar ondertussen houdt Twitter zich als social kanaal en traffic driver redelijk staande. We zijn benieuwd wat 2023 gaat brengen.

TikTok was dit jaar veel in het nieuws. Moet je er nou wel of niet actief op zijn? Is het ethisch verantwoord? En wordt het straks misschien wettelijk verboden? Toch hebben we bij de redactie besloten om te experimenteren op TikTok (hier vind je ons account). Het is een creatief platform dat bruist. We zijn er om er ervaring op te doen, de mogelijkheden te verkennen én om een jongere doelgroep te bereiken. En wie weet vind je ons volgend jaar op BeReal 😉 .

@frankwatching

Zit jij al op BeReal? ? Deze populaire app werkt net even anders dan de andere socialmediakanalen. @pelpina legt je uit hoe het werkt! #bereal #app #tips #Frankwatching

? origineel geluid – Frankwatching

Accepteer cookies

Academy: topopleider & hoge slagingspercentages

Voor de 8e keer op rij(!) zijn we met Frankwatching Academy in het jaarlijkse Emerce 100-onderzoek uitgeroepen tot de beste opleider! De trainingen, opleidingen en cursussen van Frankwatching zijn ook in 2022 weer het allerbest beoordeeld. We zijn blij met deze prachtige waardering door onze deelnemers. En heel erg trots op onze 60 trainers waarmee we dit samen voor elkaar hebben gekregen.

Emerce100 Frankwatching 2022.

In 2022 verzorgden we maar liefst 304 trainingen & opleidingen, 100 incompany trainingen en 58 webinars & cursussen. In totaal ontvingen we 13.287 deelnemers, die steeds vaker afkomstig zijn uit België. Ook het STAP-budget werd bij ons geregeld ingezet. Het is daarbij altijd fijn om terug te zien dat wat we aanbieden ook aansluit bij de behoeften van onze deelnemers, de cijfers die we kregen zijn gemiddeld weer hoog. Last but not least: Het jaarabonnement groeit sterk in populariteit.

92% slagingskans

Bij de NIMA-opleidingen heb je zelfs 92% kans van slagen als je deze via Frankwatching volgt, dit is het hoogste slagingspercentage als je kijkt naar andere aanbieders. En ook vermeldenswaardig, we hebben met deze opleidingen het grootste marktaandeel. Begin dit jaar intensiveerden we onze samenwerking met NIMA ook nog met een gloednieuw event.

Samenwerkingen

Graag lichten we hier ook onze samenwerking met Rijnbrink, partner en kennisplatform voor bibliotheken in Overijssel en Gelderland, uit. We slaan met hen de handen ineen om de kennis en vaardigheden van marketing- en communicatieadviseurs en -medewerkers van bibliotheken te vergroten. Hoe? Zij ontvangen in deze regio’s korting op cursus- en trainingsdeelname bij Frankwatching.

We geven daarnaast als preferred supplier als enige aanbieder (binnen de onderdelen social media en beeldcommunicatie) trainingen aan de medewerkers van de Belastingdienst. En met succes, hiervoor kregen we in 2022 het prachtige cijfer 8,3.

Jaarbeurs, Gemeente Amsterdam, Boels en ROC Midden Nederland… Het zijn enkele van de organisaties waar we incompany trainingen voor mochten verzorgen. Steeds meer van hen zoeken ons ook vaker op voor trainingen in deze vorm.

Aantal bedrijven waar Frankwatching incompany trainingen gaf in 2022.

Speciale dank aan onze trainers

In april organiseerden we onze train-de-trainerdag, de plek voor onze gewaardeerde trainers om ervaringen uit te wisselen en vooral nieuwe kennis op te doen. We organiseerden voor hen een training rondom het spreken voor een groep, met allerlei oefeningen en voorbeelden.

Trainers Frankwatching tijdens Train de Trainer-dag 2022.

Zoals eerder genoemd, we koesteren onze trainers, sommigen zijn zelfs al meer dan 10 jaar bij ons. Alle reden om hen te bedanken voor de fijne samenwerking. Het blijft ook mooi om terug te krijgen hoe zij dat ervaren.

Events: van alle markten thuis

Van virtueel tot fysiek en hybride: in 2022 ontvingen we maar liefst 2.564 bezoekers bij onze events!

We trapten nog in coronatijd af met het virtuele SocialToday Event. De sessies hiervoor namen we op in onze inhouse videostudio, inclusief volledig nieuw decor met alles erop en eraan: van professionele desk en decorwanden tot nieuwe beeld-, licht- en geluidsapparatuur.

Met diverse sprekers (van Omroep Zwart tot Universiteit Antwerpen) en veel interactie in de chat scoorden de sessies gemiddeld maar liefst een 8,3. Iets waar we trots op zijn!

SocialToday 2022 Instagram-post.

Instagram-post over SocialToday Event.

MeetUp: inzoomen op een actueel thema

Ook virtueel, maar in een ander jasje: samen met OBI4wan organiseerden we de MeetUp Digital Customer Service. Een middag lang was er met aansprekende cases van RTL en VodafoneZiggo intensieve aandacht voor hoe je op de juiste manier klantcontact kunt automatiseren.

Nog meer events

Andere (grote) events die we dit jaar organiseerden: Growth Marketing Event (eindelijk weer op locatie), Content Conference met co-creator Presenter (ons eerste hybride event), Digital Marketing Conference (samen met branchevereniging NIMA), Digital Workspace Event (met co-creator Mixit) en het uitverkochte Conversational Conference met maar liefst 12 partners waar onze deelnemers een dikke 8 voor gaven.

Frankwatching Events online volgen.

Jobs: helpen bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers

De meest uiteenlopende bedrijven deelden dit jaar via het Frankwatching Jobboard hun vacatures: van Unicef tot Rituals en van CliniClowns tot Coolblue. Er is op ons jobboard plek voor kleinere én grote bedrijven. We hebben dit jaar ook weer de meest uiteenlopende vacatures in marketing en communicatie gedeeld. Van stages tot senior-functies en van growth marketeers tot communicatiemanagers.

Een aantal bedrijven die via Frankwatching Jobs vacatures plaatsten.

Elke vacature delen we via onze social kanalen (LinkedIn, Facebook en Twitter) en daarmee bereiken we een hoop marketing- en communicatieprofessionals. Zo blijft het aantal volgers van onze LinkedIn-pagina groeien, dit jaar met ruim 1000 volgers. Inmiddels bereiken we hier bijna 14.000 professionals!

We hebben dit jaar weer heel wat polls op LinkedIn gedeeld, waar interessante resultaten uitkwamen. De stemmen op onze polls geven ons en onze volgers inzicht in opkomende trends. Een populaire LinkedIn-poll was bijvoorbeeld deze, over hybride werken. Onze theorie werd bevestigd: de meeste mensen vinden een afwisseling tussen thuis en kantoor tegenwoordig het fijnst. Ook op deze poll werd veel gestemd trouwens. Sollicitanten zijn erg blij dat steeds meer werkgevers in vacatures open zijn over het salaris. Tip voor alle werkgevers dus: wees er transparant over!

We zien steeds vaker dat het voor bedrijven moeilijk is hun personeel te behouden, met name door de krappe arbeidsmarkt. Frankwatching denkt daar graag in mee en ondersteunt werkgevers op het vlak van employer branding.

Kennisbank: whitepapers & webinars

Dit jaar maakten we in samenwerking met adverteerders, zoals Spotler, Teamleader en OBI4wan, mooie content. In de Kennisbank vind je nuttige en inspirerende whitepapers over onderwerpen als marketing automation, customer experience, AVG (GDPR), e-mailcampagnes en personalisatie en klantloyaliteit.

Maar naast whitepapers maakten we ook branded webinars. We doken de videostudio in met partners als Presenter, Integron en WebinarGeek, maar gingen ook de grens over met Piwik Pro, VWO en Hunch. Onderwerpen die voorbij kwamen waren social advertising, wervingscampagnes en alternatieven voor Google Analytics.

We organiseerden daarnaast 8 eigen webinars waar in totaal maar liefst 6.266 mensen zich voor inschreven. Onderwerpen als employer branding, Instagram en contentmarketing kwamen voorbij. De webinars werden gemiddeld beoordeeld met een 8. Het laatste webinar van het jaar ging over Instagram en TikTok in 2023 met Kirsten Jassies. Heb je het gemist? Niet getreurd: je kunt de opnames achteraf bekijken.

Frankwatching studio 2022.

Omdat we voor de achtste keer zijn uitgeroepen tot beste opleider in marketing en communicatie, gaven we ook nog eens een gratis webinar weg over gedragsbeïnvloeding. Een aantal deelnemers nodigden we live uit om bij ons op kantoor mee te kijken en achteraf vragen te stellen aan spreker Diede Vendrig. Een bijzonder leuke dag!

Dankjewel!

We sluiten het hoofdstuk 2022 af en openen het boek voor 2023. Wat het komende jaar ons gaat brengen? Dat gaan we zien. We willen in elk geval jou – lezer, reageerder, abonnee, volger, deelnemer, bezoeker, partner, klant – hartelijk danken voor je steun dit jaar. We wensen je een gezond, creatief en gelukkig 2023 toe!

Heel benieuwd zijn we naar jullie ideeën, als lezers en fans van Frankwatching. Wat vind je van het Jaaroverzicht? Of wat mis je nog bij Frankwatching? Wat moeten we in 2023 zeker doen en wat mogen we niet nalaten? Laat het ons weten, via de mail of gewoon hieronder in de reacties. 🙂