Content

Dé online trends & ontwikkelingen voor 2022

0

Wat zijn de belangrijkste trends voor online marketing, communicatie, social media en customer experience? De redactie van Frankwatching zet ze voor jou op een rij. Onze experts delen hun visie op deze ontwikkelingen en geven je meteen handige tips mee. Lees (of scan) en sla de artikelen op, zodat je voor je werk weer helemaal up-to-date bent.

De belangrijkste online trends

Elk jaar verschijnen op Frankwatching veel artikelen over online trends. Sommige auteurs schrijven zelfs jaarlijks over de nieuwste ontwikkelingen, waardoor je door de jaren heen de veranderingen mooi kunt volgen. Hieronder delen we een selectie van artikelen over de online trends voor 2022. Check vooral ook het complete trendoverzicht voor meer interessante topics.

Online

15 megatrends die de online & offline wereld bepalen

“Deze 15 wereldtrends vragen van overheden, bedrijven en instellingen een kritische blik op hun toekomstvisie, ambities en strategie, inclusief drastische en soms onorthodoxe maatregelen,” schrijft Sjors van Leeuwen. Hij neemt je mee in een deep dive naar invloedrijke wereldtrends. Over onder andere China, lokale productie, gepersonaliseerde zorg, partnership marketing en meer.

Wereldtrends 2022

Gartner voorspelt: 3 tech-trends

Van welke technieken kun je de komende jaren verwachten dat ze mainstream worden? Het onderzoeks- en adviesbureau Gartner benoemt 3 trends voor 2022: engineering trust (over vertrouwen en technologie), groei versnellen en sculpting change (het herkennen van disrupties, erop anticiperen én ze in je voordeel gebruiken).

Hype Cycle for Emerging Technologies 2021.

10 online designtrends voor 2022

De online designtrends van 2022 spatten van het scherm. Van jaren ’50-fonts tot wiskunderuitjes, Désirée Battjes en Roel van der Geest (Est Digital) tonen welke trends van invloed zullen zijn op wat we online zien. Laat je inspireren!

Header bij artikel over designtrends.

E-commerce: 6 trends voor 2022 die het verschil maken

Met welke trends in e-commerce moet je rekening houden? Chantal Schinkels praat je bij. Zo gaat ze dieper in op de ontwikkelingen rond social commerce. Social media worden steeds meer e-commerce-omgevingen. Ook neemt ze je mee in het belang van een efficiënte technologie-stack en waarom je een focus moet hebben op personeel.

ecommerce trends

Online marketing

Online marketing: een terugblik & de trends voor 2022

Wat zijn de belangrijkste online marketingtrends in 2022? En waar liggen de grootste kansen? Joris Toonders (Yonego) praat je met deze longread helemaal bij. Een mooi startpunt om dieper de trends in te duiken.

Online marketingtrends 2022.

Analytics in 2022: 4 ontwikkelingen & 4 trends met gevolgen voor jouw organisatie

Browsers beperken gebruik van cookies of gaan dat op korte termijn doen, het gebruik van adblockers neemt toe, de maatschappij is zich steeds bewuster van online privacy… Er zijn ingrijpende veranderingen op komst voor marketeers en web-analisten. Leon Korteweg bespreekt de ontwikkelingen en wat de gevolgen zijn voor online marketing en hoe je jouw organisatie het beste kunt voorbereiden.

Web analytics trends 2022.

B2B-marketeers opgelet: dit worden de trends voor 2022

Meer focus op data, het werven van mensen wordt lastiger en we gebruiken steeds meer tools die (eindelijk) geïntegreerd worden. In 2022 ligt het marketingbudget van B2B-marketeers rond de 10% van de omzet, schrijft Elias Crum in zijn artikel. Dat is een flink bedrag. Hij zet de trends voor het nieuwe jaar op een rij.

Afbeelding bij artikel over trends voor B2B-marketeers .

Dé lokale-marketingtrends: van merkactivisme tot Google-campagnes

Merken doen er goed aan om ook hun lokale-marketingstrategie onder de loep te nemen, vinden Nienke Zijsling en Julie van Strien. Ze gaan dieper in op local influencer marketing, merkactivisme op lokaal niveau en de mogelijkheden van Google.

Afbeelding bij artikel over lokale marketingtrends.

Marketing technology

Marketingtechnologie in 2022: 5 innovatieve trends

Wist je dat volgens onderzoek van Gartner maar liefst 26,6% van het marketingbudget aan marketingtechnologie wordt uitgegeven? In dit artikel lees je meer over de belangrijkste martech-trends, met onder andere integratie van de martech stack en tools voor low-code en no-code.

Header bij marketingtechnologie trends in 2022

5 ontwikkelingen in marketing automation die je in 2022 moet kennen

“Vanwege de privacy-ontwikkelingen wordt het moeilijker gericht online traffic te generen. En daarmee ontstaat er druk op het aantal leads dat de salesfunnel in komt,” stelt Marc Bongers. Hij voorziet meer klantreis-denken en meer aandacht voor retentie als een belangrijke ontwikkeling op het gebied van marketing automation. Wat de andere ontwikkelingen zijn? Dat lees je in het artikel.

Zakenman met verrekijker ter illustratie van kijken naar ontwikkelingen in marketing automation in 2022

SEO & SEA

SEO in 2022: 7 voorspellingen door een SEO-specialist

Het belooft weer een spannend jaar te worden voor search en zoekwoordenoptimalisatie. Mathias Noyez doet een aantal voorspellingen, waaronder de doorbraak van keyword clustering, meer aandacht voor e-commerce en video, en meer!

Verrekijker met blik op SEO-trends in 2022.

Haal in 2022 ook alles uit SEA, dit zijn de trends om in de gaten te houden

Dit jaar kunnen de werkzaamheden voor SEA-marketeers flink veranderen. Denk aan het benutten van machine learning voor Performance Max campaigns en de responsive zoekadvertenties die de standaard worden. Of de vergroening van zoekmachines. Om ervoor te zorgen dat je duidelijk op een rij hebt waar je kansen liggen, vertelt Elzemiek Rietman je in dit artikel alles over de 7 belangrijkste SEA-trends.

focus sea 2022

Communicatie

Communicatie in 2022: het moet beter én anders [4 trends]

In het afgelopen jaar is de pandemie de aanzet geweest voor een enorme verschuiving in waarden. Wat betekent dat voor de wereld van communicatie? “Er komt geen ‘build back’,” schrijft John Verhoeven. “Er valt niks terug te keren naar het oude. Het zal beter moeten – én anders.” Duik in de communicatietrends rond vertrouwen, diversiteit, fluïde functies en de cultuuroorlog.

trends communicatie

Dé communicatiedoelen voor 2022: menselijk, duurzaam & always-on

Bij communicatietrends denk je misschien als eerste aan technische ontwikkelingen. Maar volgens Jennifer Vogels moeten we – juist nu we voor langere periode fysieke afstand van elkaar hebben – vooral kijken naar het menselijke aspect van communicatie: “Uiteindelijk zijn we geen organisaties, maar maken we als mens en individu onderdeel uit hiervan. Dat mag wat mij betreft doorklinken in onze communicatie.” Lees in haar artikel waarom de communicatiedoelen van 2022 menselijk, duurzaam én always-on moeten zijn.

2022 trends communicatie

Content & contentmarketing

Contentmarketing in 2022: de focus op podcasts & contentcreatie met AI

Raymonde Mayland neemt je mee in de trends voor contentmarketing. Zo bespreekt ze het belang van long-form content om je expertstatus te verbeteren en te zorgen dat websitebezoekers bij je terugkomen. Ook zoomt ze in op de mogelijkheden van dynamische content, contentcreatie met kunstmatige intelligentie en hoe je diepere connecties maakt met podcasts.

content 2022

9 storytelling-trends: de vervagende grens tussen echt en nep

2022 wordt het jaar van de vervagende grenzen, voorspelt Sigrid van Iersel. Tussen echt en nep, tussen realiteit en virtuele werelden en tussen makers en gebruikers. In die grensgebieden bloeien hyper-persoonlijke verhalen op. In dit artikel lees je 9 trends voor storytelling, waaronder hoe verhalen de vertrouwenskloof kunnen overbruggen.

Storytelling-trends.

Dé videotrends voor 2022: live shopping, AI & supersnelle edits

Komend jaar kun je veel toffe dingen verwachten op videogebied: wat dacht je van live videoshopping, supersnel video-editen en een explosie aan video shorts? Dit zijn 7 videotrends voor 2022!

tiktok

Social media

Dé socialmedia-trends voor 2022: voice, metaverse & TikTok de nieuwe zondebok

“Nu al is te zien dat ook 2022 wederom grotendeels in het teken zal staan van de privacy- en securitydiscussie,” schrijft Sjef Kerkhofs. “Er is geen weg terug. Marketeers moeten gaan accepteren dat de wereld van advertising simpelweg rigoureus is veranderd.” In zijn artikel gaat hij dieper in op de trends voor social media. Zo gaat targeting terug naar de basis, maken creators de dienst uit en gaat de metaverse een grotere rol spelen.

Mensen met Virtual Reality brillen bij socialmedia-trends 2022

7 trends die dit jaar het verschil gaan maken in social advertising

Met welke trends voor social advertising moet je dit jaar rekening houden? Van server-side tagging tot de one-stop-shop: Sjef Kerkhofs deelt dé 7 trends.

social advertising trends

Instagramtrends in 2022: video, shopping & de metaverse

Nog nooit zijn er zoveel features toegevoegd en onderdelen gewijzigd als in Instagram afgelopen jaar. Denk bijvoorbeeld aan Shopping en Reels (Instagram gaat sowieso steeds meer aandacht geven aan video). Welke features zijn er verder recent bijgekomen? En wat kun je in 2022 verwachten? Kirsten Jassies blikt vooruit op de Instagramtrends.

Instagram account op smartphone

Customer

Wat wil de klant in 2022? [9 trends]

Natanja de Bruin en Nicky Verver delen 9 trends rond dienstverlening om in 2022 op het vizier te hebben. Een tip? Wat je ook doet, doe het in elk geval goed: “We kunnen niet anders dan concluderen en adviseren dat je in deze tijden, als je je dienstverlening wilt verbeteren, dat gewoonweg heel goed moet doen. Want je hebt een kritische, of misschien wel kwetsbare klant tegenover je die veel aan zijn hoofd heeft.” Gelukkig mag je ook fouten maken, als je daarna tenminste de intentie hebt om het beter te doen. Dus, waar wacht je op? Aan de slag!

2022 trends klanten

Hoe zal de consument zich ná corona gedragen? De consumentenpsychologie van crises

“De consument zal nooit meer hetzelfde zijn!” Dit lees je vaak over de nasleep van de coronacrisis. Maar ís dat daadwerkelijk wel zo? In dit artikel deelt Tom van Bommel trends en adviezen op basis van onderzoek. Interessant én verrassend.

Consumentengedrag na coronapandemie.

Werk

Werkgevend Nederland krijgt een vet probleem

Arjan Elbers schrijft dat we een groot probleem op het vlak van arbeidsmarkt en recruitment hebben: “De arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 krapper dan hij ooit is geweest. Voor het eerst in onze historie zijn er meer openstaande vacatures dan werklozen. Laat dat even inzakken. En dan moet je voorstellen dat vanaf eind 2022 de markt nog veel en veel moeilijker gaat worden.” Maar Arjan heeft ook een aantal ideeën voor hoe je deze problemen te lijf kunt gaan.

Arbeidsmarkt-trends 2022.

Zet je interne communicatie op scherp in 2022: 5 trends om in de gaten te houden

Hoe zorgen hybride organisaties ervoor dat iedereen betrokken blijft? Wiens probleem is de digitale veiligheid? En hoe belangrijk is het om je werknemers zelf aan het woord te laten? Bente Pieters praat je bij: “Deze trends op het gebied van interne communicatie moeten één ding heel duidelijk maken: bij een zeer uiteenlopend personeelsbestand horen zeer uiteenlopende ervaringen. En daarop moet je interne communicatie in de toekomst zoveel mogelijk inspelen.”

Illustratie bij interne communicatietrends in 2022

Interne communicatie & digitale samenwerking in 2022: 10 trends

Of je nu hybride, op afstand of gewoon weer zoveel mogelijk op je werkplek gaat werken, de digitalisering van communicatie en samenwerking raakt iedereen. Hoe pak je als communicatiespecialist je rol om dit in goede banen te leiden?

samenwerken

Veel succes in 2022!

Met het lezen van dit overzicht ben je hopelijk weer helemaal up-to-date. Maar de ontwikkelingen gaan onverminderd door. Via Frankwatching houden de experts je dagelijks op de hoogte van online trends, nieuws en handige tips. Als je niks wil missen, abonneer je dan vooral even op de nieuwsbrief. We wensen je heel veel succes dit jaar.

Heb je nog aanvullingen op dit overzicht? Laat het weten via de reacties hieronder!