Social media

Top 10 artikelen over social media [2022]

0

Zoals elk jaar waren er ook in 2022 een hoop ontwikkelingen op social media. Nieuwe features en platformen, doorlopende trends en onderzoeken die houvast geven. Bang dat je iets gemist hebt of behoefte aan inspiratie? We blikken terug op de top 10 socialmedia-artikelen van 2022.

10. Traffic-kanon of flop? De LinkedIn-nieuwsbrief onder de loep

In maart 2022 rolde LinkedIn nieuwsbrieven voor bedrijfspagina’s uit. Een nieuwe mogelijkheid voor bedrijven op LinkedIn om content te creëren en onder de aandacht te brengen bij een specifieke groep volgers die zich actief voor die content heeft aangemeld. Benieuwd hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn? Dat vertelt Sanne Bekkema je in dit artikel. En nieuwsgierig als we zijn, probeerden we de nieuwe feature snel uit en startten we met Frankwatching onze eigen LinkedIn-nieuwsbrief Content & Community Talk. Met inmiddels ruim 17.000 abonnees een geslaagd experiment. 😉

Frankwatching LinkedIn-nieuwsbrief Content & Community Talk post

9. Speciale advertentiecategorieën in Facebook, hoe ga je hiermee om?

Meta (voorheen Facebook) verandert en vernieuwt continu. Een van de updates waar je als adverteerder op Facebook sinds begin 2022 mee te maken krijgt, zijn de speciale advertentiecategorieën. Dit betekent dat je het verplicht moet aangeven als je campagne onder het thema leningen, huisvesting of werkgelegenheid valt. Met het idee om discriminatie te stoppen. Je kunt daardoor bij zulke advertenties beperkte tot geen specifieke targeting meer meegeven. Hoe je hiermee omgaat, legt Lisa Meertens uit in dit artikel.

Speciale advertentiecategorieën op Facebook

8. Dit is de emoji-etiquette voor zakelijke communicatie & marketing 💼

Emoji’s spelen een steeds consistentere rol in onze online communicatie. Ze “geven vorm aan de manier waarop we wereldwijd met elkaar communiceren, boodschappen interpreteren en emoties delen. Als mensen, maar ook als merken”, aldus Saskia du Bois het in dit artikel. Ze pluist uit hoe je emoji’s kunt gebruiken in zakelijke communicatie en marketing én deelt de do’s en dont’s.

Emoji's op telefoon bij artikel over emoji in zakelijke communicatie

7. 5x waarom je volgers verliest op Instagram & zo win je ze terug

Een paar volgers verliezen op Instagram is tot daaraan toe, maar als je opeens grotere aantallen volgers verliest is er meer aan de hand. Uit onderzoek van Hubspot blijkt dat dit vaak voorkomt als je weinig berichten plaatst. Maar te vaak posten heeft hetzelfde effect. En zo zijn er nog meer redenen waarom je volgersaantal terugloopt. Hoe vind je de juiste balans en blijf je verbonden met je volgers? 5 tips vind je in dit artikel.

volgers Instagram

6. 8 socialmedia-trends die 2023 gaan & blijven domineren

Zo tegen het eind van een jaar is het tijd voor een blik terug én vooruit. Welke voorspelde socialmedia-trends zijn (niet) uitgekomen, welke zijn nog in volle gang en hoe zie het socialmedia-landschap er in 2023 uit? Sjef Kerkhofs praat je in dit trendartikel onder andere bij over het belang van creatorship, de wedergeboorte van interactie, short form video en andere ontwikkelingen waar je in 2023 rekening mee moet houden.

Lezer Dimitri Stuer plaatst een kritische noot bij de trend dat video’s steeds korter ‘moeten’. Hij schrijft onder andere: “Dat shorter is better-principe is al enkele jaren aan de gang, maar ik vind het net een uitholling van het medium. Shorter is niet meer omdat het beter is, het is een noodoplossing omdat we overbeladen worden met videocontent: videobestitas full throttle.” Lezer Heleanne verwacht dat mensen op den duur socialmedia-moe worden. Hoe denk jij erover? Praat gerust mee in de reacties.

Artikel met de socialmedia-trends voor 2023.

5. Inspiratie! 💡 13 formats voor content op social media

Social media zijn vluchtig en grappige en luchtige content krijgt vaak een hoop aandacht. Maar je doelgroep bereiken met een inhoudelijke of serieuze boodschap is een stuk uitdagender. Hoe val je op tussen de moordende concurrentie en zorg je ervoor dat je boodschap blijft hangen? Van slideshows en infographics tot lijstjes en kijkjes achter de schermen: deze 13 tips voor formats inclusief voorbeelden van andere merken, geven je hopelijk een flinke dosis inspiratie. Zoals dit voorbeeld van het ‘begrip van de week’ van de Belastingdienst op Instagram. Instagram-post Belastingdienst begrip van de week

4. Social-app BeReal groeit explosief: zo werkt het

Eens in de zoveel tijd trekt een nieuw socialmedia-platform de aandacht. In het voorjaar was dat BeReal, waarvan het aantal gebruikers explosief groeide. Dagelijks stuurt de app een notificatie, waarin je gevraagd wordt om binnen 2 minuten een foto te maken met de camera aan de voor- én achterkant van je telefoon. Je kunt de foto’s niet bewerken en er is geen tijd voor het creëren van het perfecte plaatje. Zoals BeReal zelf ‘waarschuwt’:

It is life, Real life, and this life is without filters.

Na het maken van een foto, kun je pas de inzendingen van je contacten zien. Benieuwd hoe de app werkt? Dat lees je in dit artikel. Wat denk jij: blijft BeReal in 2023 ook zo populair?

Screenshot van nieuwe social media app BeReal

3. Het ultieme overzicht van alle socialmedia-afmetingen voor 2022 [infographic]

Het kan geen kwaad om eens in de zoveel tijd eens kritisch naar je content op social media te kijken. Gebruik je nog de optimale formaten voor je posts? Zijn er ook andere formaten mogelijk? In dit artikel vind je een handig overzicht van de afmetingen per platform.

Artikel met alle socialmedia-afmetingen.

2. De beste tijden om te posten op Facebook, Instagram, Twitter & LinkedIn

Hoewel er geen unieke formule is voor je socialmedia-planning en er veel aankomt op zelf experimenteren en het analyseren van je eigen statistieken, kan posten op bepaalde tijden wel in je voordeel werken. Sprout Social deed onderzoek naar de beste tijden voor posts op Facebook, Instagram Twitter en LinkedIn, wereldwijd. Niet alle uitkomsten zijn een verrassing, maar het biedt wel houvast bij het maken van je planning en het bepalen van je experimenten.

1. TikTok, Instagram & Twitter opvallendste platforms in socialmedia-onderzoek 2022

Het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek van Newcom Research biedt veel inzicht in ons socialmedia-gebruik. Welke platformen gebruiken Nederlanders het meest? Welke platformen groeien het snelst, en waar kun je jouw doelgroep het beste vinden? Een kleine preview zie je hieronder. De laatste stand van zaken en interessante inzichten uit het onderzoek, lees je in dit artikel.

Dit was de top 10 van 2022 met artikelen over social media. Benieuwd naar de best gelezen artikelen over communicatie? Die vind je hier. Andere Top 10-artikelen vind je hier.