AllergieRadar: Hooikoortsklachten in kaart gebracht

AllergieRadar laat zien welke hooikoortssymptomen in Nederland actueel zijn. Zo weet je precies of je vandaag veel last krijgt van pollen.
Wat doet de site?
“AllergieRadar geeft – met hulp van hooikoorts patiĆ«nten – een actueel overzicht waar in Nederland welke mate van hooikoortssymptomen voorkomen. Daarnaast toont een pollenplanner de lange termijnverwachtingĀ van de start en duur van het pollenseizoen.”
[gespot_images]
Hoe werkt de site?
“Het overzicht van de allergieklachten ontstaat doordatĀ hooikoortspatiĆ«nten dagelijks anoniem het niveau van hooikoortsklachten die ze ervaren doorgeven. In nauwe samenwerking met artsen en de samenwerkende partners is gewerkt aan de profielvragenlijst, de basis van het AllergieDagboek dat patiĆ«nten bijhouden. Door het invullen van hun dagboek krijgen zij inzicht in hun persoonlijke klachtenprofiel. Dat geeft de deelnemers meer grip op de klachten en ze leveren met hun gegevens een bijdrage aan verder wetenschappelijk onderzoek.”
Waarom deze site?
“Volgens samenwerkingspartner het Leids Universitair Centrum (LUMC) is de AllergieRadarĀ interessant voor patiĆ«nten, artsen en wetenschappers. Het is een nieuwe manier om de voorlichting van patiĆ«nten en het verkrijgen van wetenschappelijk data te combineren.
De brede samenwerking biedt de mogelijkheid om expertise, data en analysetechnieken op het gebied van ecologie, pollen, allergie, landgebruik, weer, medicatie,Ā klimaatverandering en ICT te combineren. Hierdoor kan een scala aan onderzoeksvragen beantwoord worden.
Zo willen de universiteiten beter begrijpen hoe het verloop en de intensiteit van hooikoortsklachtenĀ beĆÆnvloed wordt door omgevingsfactoren als het aantal pollen, de temperatuur, neerslag, medicijngebruik en luchtverontreiniging. Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een betere hooikoortsverwachting, een betere behandeling en daardoor minder hooikoortsklachten.”
Wat zijn de facts?
“De site ging in een bĆØta versie live op 13 mei 2009. Al in de eerste dagen maakten honderden mensen een profiel aan. De eerste weken wordt gewerkt aan een optimale inrichting en usability van de site en worden verschillende widgets ontwikkeld, waardoor de AllergieRadar – net als de Buienradar – wijd verspreid kan worden. Hoe meer mensen meedoen hoe beter AllergieRadar wordt. Wij nodigen dan ook iedereen uit om mee te denken over onze website via ons testpanel.”
Wie maakt de site?
“AllergieRadar is een initiatief van Wageningen Universiteit, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), online communicatiebureau triptic, Buienradar en Schering-Plough. Triptic is verantwoordelijk voor het concept, de vormgeving en realisatie.”
De site zoekt trouwens naar strategische partners die in samenwerking met AllergieRadar nieuwe tools willen ontwikkelen. Het samenwerkingsverband heeft als thuisbasis Eindhoven, te bereiken via [email protected] of 040-2660332.
Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Eefje op den Buysch over Allergieradar.