Mijnmedicijn: Medicijninformatie van en voor patiënten

Op Mijnmedicijn kun je persoonlijke ervaringen met medicijnen delen en vinden.
Wat doet de site?
“Mijnmedicijn verzamelt ervaringen met medicijnen en geeft overzichtelijk – per medicijn of per categorie – weer hoe mensen deze medicijnen beleven. Er zijn een heleboel sites die medicijninformatie aanbieden vanuit een theoretisch of wetenschappelijk perspectief. Die zijn zeker nuttig en onmisbaar, maar wat daarbij ontbreekt is hoe deze medicijnen vervolgens bij de patiënt werken, wat de patiënt uiteindelijk ervaart en tegen welke zaken hij in de praktijk aanloopt.
In de huisartsenpraktijk vertelt de patiënt nog wel wat hij vindt van zijn medicijn, maar dat komt niet verder dan die kamer. Voor anderen is het erg nuttig om te weten wat andere mensen, die dezelfde medicijnen gebruiken, vinden en ervaren. Ook op beleidsniveau is het interessant om te weten wat een gemiddelde ervaring met een medicijn is naast de individuele ervaringen.”
[gespot_images]
Waarom deze site?
“Door mijn persoonlijke ervaring als apotheker in een openbare apotheek weet ik dat er veel gedaan wordt om mensen hun medicijnen te laten begrijpen (om zo de therapietrouw te ondersteunen), maar dat de invalshoek niet helemaal aansluit bij de informatiebehoefte van de patiënt. De patiënt wil namelijk weten wat hij kan verwachten, niet wat er in het algemeen geconstateerd is.
Toen er een artikel in de krant stond dat 60% van de medicijngebruikers hun bijsluiter niet begrijpt, was dat de aanleiding om te kijken naar de mogelijkheden om meer vanuit en naar de patiënt te denken. Zo is het idee voor Mijnmedicijn geboren.”
Hoe werkt de site?
“Op Mijnmedicijn kan via ‘geef mening’ een ervaring achtergelaten worden over een medicijn dat je gebruikt. Dit gebeurt aan de hand van een vragenlijst (per medicijn). Alle ervaringen kun je per medicijn of per categorie bekijken. Per medicijn wordt eerst een gemiddelde over alle gegeven ervaringen gegeven en daaronder staan de individuele meningen. Per categorie is er de mogelijkheid om verschillende medicijnen met elkaar te vergelijken.
Daarnaast is er een zwangerschapspagina waar over de meest gebruikte medicijnen tijdens een zwangerschap, daar staat ook wat de officiële gegevens zijn rondom gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding.”
Wat zijn de facts?
“Mijnmedicijn is officieel gelanceerd in juni 2008, maar toen waren we nog niet volledig geoptimaliseerd voor Google. Dat is allemaal actief sinds september 2008. In november haalden we de 500 meningen en eind februari gingen we over de 1.000 meningen heen. We groeien steeds sneller, in zowel bezoekersaantallen als gegeven meningen. Begin maart hebben we onze eerste internationale sites gelanceerd in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en zijn plug-ins ontwikkeld om onze gebruikersinformatie op een andere site weer te kunnen geven.”
Wie maakt de site?
“Het team achter Mijnmedicijn is erg overzichtelijk: Keetje Schade, medisch informatiekundige en ik, Wendela Wessels. Wij werken deels vanuit eigen huis en deels vanuit kantoor aan huis in Bilthoven. We financieren dit trouwens privé en zijn dus volledig onafhankelijk te noemen.”
Denise Lappain van Frankwatching in gesprek met Wendela Wessels over Mijnmedicijn.