Gespot

PupilTube: Leer van een filmpje

0

Hoe maak je donuts en hoe ga je om met een krijsend kind in de supermarkt? Een gesprek met Sidney Haver over PupilTube.

Wat doet de site?

“PupilTube is een gratis how-to videowebsite waarop iedereen zelf gemaakte how-to videos kan plaatsen. Dit is uniek, want concurrerende sites hebben vaak enkel eigen content die in-house wordt geproduceerd.
De website kent 13 categorieën, van “craftmanship” tot “technology”. Zo kan iedereen wel iets leren via PupilTube.”

Waarom deze site?

“Voor mijn studie aan de Universiteit had ik moeite de werking van sommige economische grafieken te bevatten. Een (lange) zoektoch op internet bracht me op een video waarin een docent de werking van de betreffende grafiek haarfijn uitlegde (met behulp van een whiteboard, markers, beamer etc). Het filmpje was super, maar de zoektocht die eraan vooraf ging moest makkelijker en sneller kunnen. Het betreffende onderwerp was te specifiek voor concurrerende sites, dus kreeg ik het idee voor een videowebsite waar iedereen aan kan bijdragen.”

Hoe werkt de site?

“Na het aanmaken van een gratis account (registreren) kan je gemakkelijk een video (.wmv .avi .mp4 .mpg .asf .wma .mpeg .mov) uploaden. Een bijbehorende afbeelding wordt automatisch door het systeem gegenereerd, zodat de video duidelijk herkenbaar in de overzichten naar voren komt. Iedere video wordt gepresenteerd op een eigen unieke pagina, zodat de video ook daadwerkelijk scoort in zoekmachines. Dit is belangrijk, gezien organisch zoekverkeer een groot deel van onze bezoekers betreft.”

 

Wat zijn de facts?

“De website is op 7 december 2009 officieel gepresenteerd, maar we draaiden al een ruime maand daarvoor proef. In deze periode hadden we al redelijk wat bezoekers, maar sinds de press launch is het aantal bezoekers ontelbaar keer over de kop gegaan. Ook het aantal videos neemt in rap tempo toe. Ons doel is om eind 2010 ruim 3.500 videos te hebben, maar in dit tempo gaan we over de 10.000.

Het doel is vooral een hele leuke website bouwen waar mensen iets aan hebben. Voor de dagelijkse boterham hebben inkomsten uit andere projecten, dus PupilTube is puur iets wat we zelf echt leuk vinden!”

Wie maakt de site?

“Ik heb PupilTube opgericht, ben 23 en studeer aan de Universiteit van Utrecht en ik ben sinds mijn 18e met Metsol druk met verschillende websites en webwinkels. Momenteel bestaat mijn portfolio  uit onder andere MeneerLening, DomeinEnzo, Shop4Sneeuwkettingen en natuurlijk PupilTube. Voor het beheer van PupilTube word ik geholpen door 2 vrienden. Deze helpen met het checken van de nieuwe videos (we bekijken alle videos om te kwaliteit hoog te houden), lezen de geplaatste reacties na en grijpen waar nodig in.”