Site gespot: digitaalleermateriaal.kennisnet.nl

Leermateriaal in digitale vorm

Wat doet digitaalleermateriaal.kennisnet.nl?
“Op digitaalleermateriaal vinden docenten praktische informatie over digitaal leermateriaal. Er is enorm veel informatie over dit onderwerp beschikbaar. Op onze site wordt dat samengevoegd. De site is verdeeld in:

  • het zoeken en vinden van digitaal leermateriaal
  • het samenstellen van bestaand digitaal materiaal (arrangeren)
  • het ontwikkelen van digitaal leermateriaal

Er staat ook een voorlopig overzicht van collecties uit het voortgezet onderwijs op. Ruim 400 docenten hebben aangegeven waar zij hun digitale leermateriaal vandaan halen. Dit geeft nog geen compleet beeld. Bij het overzicht is dan ook een oproep aan alle docenten geplaatst om aan te geven waar zíj hun leermateriaal vinden. Zo wordt het overzicht steeds verder uitgebreid.”

[gespot_images]

Waarom digitaalleermateriaal.kennisnet.nl?

“Er waren verschillende aanleidingen voor digitaalleermateriaal. Belangrijkste reden is de opkomst van digitaal leermateriaal in het onderwijs. Steeds meer docenten willen dit in hun les inzetten, zowel in het primair en voortgezet onderwijs als in het middelbaar beroepsonderwijs. Zij gebruiken bijvoorbeeld digitale filmpjes en video’s in hun onderwijs. Het grote voordeel van dit soort leermateriaal is dat het (via internet) eenvoudig gedeeld en aangepast kan worden. Een ander voordeel is dat het aansluit bij de leefwereld van kinderen en jongeren.”

Hoe werkt digitaalleermateriaal.kennisnet.nl?
“Docenten en managers die met digitaal leermateriaal aan de slag willen, kunnen op digitaalleermateriaal terecht. Ze komen eerst op een algemene pagina waar ze kunnen kiezen voor de sector waarin zij werken. Vervolgens klikken ze door naar informatie over het zoeken en vinden van digitaal leermateriaal, het samenstellen van bestaand materiaal en het ontwikkelen van digitaal leermateriaal. Hier vinden ze verwijzingen naar sites over deze onderwerpen.

De site verwijst naar andere sites die informatie over dit onderwerp bieden. Onder het onderdeel ‘zoeken en vinden’ verwijzen we bijvoorbeeld naar verschillende collecties waarin docenten naar digitaal leermateriaal kunnen zoeken. Voorbeelden daarvan zijn de wiskundecollectie van het Freudenthal-instituut en Teleblik. Bij het gedeelte ‘ontwikkelen van digitaal leermateriaal’ verwijzen we naar www.samenmaken.nl, een site van aps waar je digitaal leermateriaal kunt maken en delen.”

Wat zijn de facts van digitaalleermateriaal.kennisnet.nl?
Digitaalleermateriaal is pas sinds 4 september online. Op dit moment wordt de site nog niet heel actief gepromoot. Het belangrijkste onderdeel dat we nu onder de aandacht willen brengen, is het voorlopige overzicht van bronnen van digitaal leermateriaal voor het voortgezet onderwijs en de oproep om dit aan te vullen. Zo’n oproep stond bijvoorbeeld in de InDruk, het magazine van Kennisnet, dat vrijdag uitkwam. Die dag hebben zo’n 450 mensen de site bezocht.”

Wie maakt digitaalleermateriaal.kennisnet.nl?
“Binnen Kennisnet werken verschillende mensen aan digitaalleermateriaal, een redacteur, een communicatieadviseur en inhoudelijke projectmanagers die voor input zorgen. De site wordt verder ontwikkeld, ook met input van de doelgroepen. Bezoekers kunnen via een knop op de site opmerkingen doorgeven.”

Frankwatching in gesprek met Merel Eilander van digitaalleermateriaal.kennisnet.nl.