Gespot

Volgdetweedekamer: Politici op social media

0

Wat doen de kamerleden aan social media? Een gesprek met Myrthe Veeneman van M.V. over Volgdetweedekamer.

Wat doet de site?

“Volgdetweedekamer laat de activiteiten op sociale media van alle verkozen kamerleden zien. Het unieke aan deze site is dat je ziet welke activiteiten politici allemaal ontplooien op sociale media, en in twitterberichten en blogberichten kan je bovendien terugzoeken. Zo kan je bijvoorbeeld kijken hoe Kamerleden tijdens een bepaald debat twitteren. Zo kan je zien hoe blogs, tweets en nieuwsberichten op elkaar reageren.”

Waarom deze site?

“Tijdens de laatste jaren spelen sociale media een steeds grotere rol in de samenleving, en ook politici hebben dit fenomeen ontdekt. Sociale media speelden een grote rol tijdens de verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten en ook bij de Europese verkiezingen maakten veel kandidaten gebruik van sociale media.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen heeft Politiek Online, in samenwerking met M.V. grafisch ontwerp en Bitman toen van alle kandidaat-raadsleden geïnventariseerd wat zij deden op sociale media. Dat hebben we ook voor de Tweede Kamerverkiezingen gedaan. Het doel ervan is om te laten zien hoe politici gebruik maken van sociale media.”

Hoe werkt de site?

“De site werkt als volgt. Op de homepage kan je een aantal tweets en blogs van politici zien en daarnaast kan je ook de nieuwste nieuwsberichten bekijken. Daarnaast kan je doorklikken op de laatste politieke tweets of naar een partij. Op de partijpagina staan alle kandidaten van een bepaalde partij, en via tweets of blogs kan je zoeken in tweets van politici. Je kunt op onderwerp of op partij zoeken, maar je kan ook gewoon de laatste tweets of blogs bekijken.”

 

Wat zijn de facts?

“Via volgdetweedekamer is het mogelijk om een widget te plaatsen op je eigen site. Zo kan je precies kijken welke informatie je wel en welke informatie je niet wilt doorgeven aan de bezoekers van je eigen site. Tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen liep het aantal bezoekers op tot 1700 per dag, nu is het aantal bezoekers wat gestabiliseerd op enkele honderden per dag.”

Wie maakt de site?

Volgdetweedekamer is geïnitieerd door communicatieadviesbureau Politiek Online en gerealiseerd in samenwerking met M.V. grafisch ontwerp en Bitman. Politiek Online is gespecialiseerd in dialogen en beleidscommunicatie, en ziet de kracht van online sociale netwerken. Met deze site wil Politiek Online ook zelf de kennis over sociale netwerken en de overheid vergroten.

M.V. bestaat uit mijzelf (Myrthe Veeneman) en Marjolein Vermeulen. Onze beider initialen vormen de naam van het conceptueel  ontwerpbureau. M.V. is geïnteresseerd in zowel drukwerk als websites en onderzoekt de wijze waarop beide elkaar (kunnen) beïnvloeden en verrijken. M.V. is verantwoordelijk voor het concept en het ontwerp van volgderaad en volgdetweedekamer.”